Skocz do zawartości
Rhey

Zakrzywiony czy szeroki?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie zastanawiam się nad zakupem jednego z dwóch monitorów:

LG 29UM67-P lub Samsung S27D590CS

Teoretycznie LG powinien mi zaoferować przyjemną prace z wieloma dokumentami i przy okazji możliwość oglądania filmów w "kinowej" rozdzielczości. Z drugiej strony część gier może mieć problemy z egzotyczną rozdzielczością a super szerokość może być wadą jeśli gram siedząc zbyt blisko monitora. Biorąc to pod uwagę lepszym wyborem może być monitor od Samsunga. Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać moje wątpliwości. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę ci ani zachwalał, ani obrzydzał.

Sam mam 21:9 i widzę same zalety. W typowej "biurówce" masz w zasadzie dwa monitory.

Większość gier spokojnie obsługuje ten format są oczywiście niektóre, starsze co grymaszą.

Filmy wiadomo - po to taki format powstał.

Ergonomia siedzenia, to inna para kaloszy, ale monitor wcale nie jest jakiś mega wielki. Wręcz przeciwnie. Bez problemu ogarniam całość.

Miast tego samsunga poleciłbym ci bardziej:

http://www.morele.net/monitor-dell-u2515h-210-adzg-3-lata-gwarancji-next-business-day-706876/

Zakrzywienie bym olał, bo to raczej niepotrzebny wodotrysk.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Ten Dell wygląda na bardzo solidny produkt. Wysoka rozdzielczość też by się przydała w multimediach. Jedynym problemem jest brak freesync. Jestem posiadaczem karty AMD i pewnie w przyszłości wymienię ją na inną, również od AMD, więc jest to opcja, która dla mnie znacznie podnosi wartość monitora. Chciałbym upewnić się jeszcze co do jednej rzeczy. Czy siedząc blisko przy monitorze 21:9 widzisz jakieś zmiany w kolorach przy brzegach ekranu? To może rozstrzygnąć między nimi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu miałyby być jakieś zmiany w kolorach? Co to dla ciebie blisko?

Ty pewnie pytasz o podświetlenie krawędziowe. W moim LG 29MA73D-PZ jest ono bardzo dobre i nie widzę różnic, choć pewnie są jak w każdym monitorze z podświetleniem krawędziowym, również w tym Dellu.

Subiektywnie monitor ma obraz bardzo dobry, równomiernie podświetlony na całej powierzchni, co resztą potwierdzono w testach.

Jeżeli nie jesteś graczem pro, to trochę też ten freesync to pic na wodę, bo typowy użytkownik i tak tego nie widzi.

Owszem każda nowa funkcja coś tam ulepsza (Mój obecny nie ma freesynca, flicker free i jakoś tego nie zauważam)

Obiektywnie. Oba to bardzo dobre monitory. Nawet dziś, wybrałbym tego LG miast Della, właśnie za format 21:9, bo głównym moim założeniem była praca, jak na dwóch monitorach bez ramki, a na moim biurku nie zmieszczę 2x24".

Oczywiście gry i filmy również przyczyniły się. Ja dodatkowo mam jeszcze wersję ze złączem CI i tunerem TV (zamiast dekodera NC+, wkładasz taką kartę i masz TV) i PIPem.

http://www.lg.com/pl/monitory/lg-29MA73D

Może coś więcej powiedzą koledzy.

Edytowane przez Klaus
Nie przeginaj z formatowaniem tekstu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Uspokoiłeś moje obawy. W międzyczasie znalazłem jeszcze trochę pozytywnych recenzji tego LG i zdecydowałem się go zamówić. 75 hz i freesync to całkiem dobre cechy a format 21:9 powinien całkiem dobrze sprawdzić się przy tłumaczeniach, więc mogę udawać, że to inwestycja. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś w końcu otrzymałem monitor. Niby znałem jego wymiary ale i tak zaskoczył mnie swoją wielkością. Praca na dwóch oknach nie będzie na nim żadnym problemem. Chyba będę potrzebował trochę czasu do przyzwyczajenia się, że ruch kursora z jednego końca pulpitu do drugiego wymaga obrócenia głowy. ;) Przetestowałem go też w grach: Skarim i Arkham Asylum. Jak na razie sprawiał się całkiem dobrze. Co prawdę spodziewałem się trochę większych różnic w kolorach ale za to chyba mogę winić tylko ciągłą krytykę matryc TN na tym forum. (przesiadłem się właśnie ze starej TNki) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi