Skocz do zawartości
Piwerius

Modernizacja czy zakup nowej skrzynki?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od dłuższego czasu bujam się z myślą o zakupie nowego komputera. Kilka razy zakładałem już temat na forum, ale nie mogłem nic wybrać. raz oczekiwanie na karty czerwonych, a raz na skylake. 

Cel: granie w 1080p 45-60 fps ustawienia średnie/wysokie. gry AAA np. gta V, wiedźmin 3, far cry 4, mgs v itp. zastanawiam się czy da się jakoś ulepszyć mój zestaw z procesorem amd czy należy myśleć o nowej skrzynce

budżet do maksymalnie 2200 zł

mój sprzęt:

Asrock 870 iCafe R2.0

Phenom ii x4 960t (feralny egzemplarz, mimo chlodzenia scythe katana slabo się kręci i mocno się grzeje. powiedzmy,że chodzi na bazowych zegarach, bez podkręcania)

Asus radeon hd6850

4gb 1333 MHz cl 9 goodram

Crucial 256 gb

ocz 500w

Opcja 1

modernizacja

-dokładam ram 2x4gb 1600 MHz cl9

-wymieniam procesor na fx-6300 lub 8320/8320E

-wymieniam grafikę na gtx960 lub sięgam głębiej do portfela po gtx970

zostawiam starą budę, płytę główną i zasilacz czyli opcja budżetowa. pytanie czy procesor amd jest wstanie udźwignąć gtx 960, a co dopiero 970. w grę wchodzi oc, może tym razem trafi mi się lepszy egzemplarz. wydaje mi się ,że od mojego niepodkręconego phenoma każdy dostępny na rynku procesor będzie wydajniejszy,. czy moja płyta główna da radę? w googlach o moich podzespołach jest bardzo mało danych,

Opcja 2

nowa skrzynka

-sprzedaje stary zestaw

-nowa obudowa w stylu gaming cube, Spc Alea m50 lub Aerocool DS cube

-płyta główna z modułem Wi-Fi

-procesor i3-i5 z zablokowanym mnożnikiem

-gtx 960/r9 380

-8 gb ramu 1600 cl9

-zasilacz

Opcja 3

zaczekać na skylake i testy dx12

Poradźcie mi co wybrać. Ja bym się skłaniał ku opcji nr,1, tylko czy CPU od amd nadaje się do grania. znając życie trzeba go solidnie podkręcić żeby dogonił i3 od intela. wcześniej powiedziałem sobie nigdy więcej amd, nie wiem czy to wina konkretnego egzemplarza czy plyty głównej. za 2-3 lata można wymienić platformę na skylake refresh

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko opcja 2 i 3  bo z amd to nic niema ciekawego tylko na dx12 aż tak bym nie liczył [procek to i5 tylko]

przy tym budżecie szkoda kasy na takie budy -  S20 za 99zł 

po co ci płyta z wifi

lepiej kupić oddzielną kartę

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. Ale wytłumaczcie mi proszę dlaczego najlepszym wyborem jest i5.

http://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd

Posiłkując się tym testem widać dużą przepaść miedzy i5 a fx-6300, tylko ze do testów użyty został titan. A ja rozważam gtx 960, przez wielu uważanego za kastrata i słabiaka. W tym wypadku karta nie powinna być ,aż tak ograniczana. Czy posiada ktos link do testów fps podanych procesorów na karcie gtx960?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium (2 rdzenie), i3 to po prostu "emulowane" 4 rdzenie. W i5 masz je pełne. Dlatego. AMD generalnie jest od Intela w grach po prostu słabsze. Nie ma co cudować.

Zabiję ci ćwieka

http://allegro.pl/dell-t3500-hexacore-w3690-12gb-1tb-fx580-w7-fv23-i5638065030.html

http://allegro.pl/dell-t3500-hexa-core-w3690-8gb-500gb-quadro-600-w7-i5658503608.html

Dodajesz GTX 960 i jazda. Ja mam w nim 970-kę.

http://forum.purepc.pl/topic/364275-nowy-matx-sk%C5%82adak-vs-stary-dell-t3500-r%C3%B3%C5%BCnica-w-cenie/  Poczytaj uważnie. Do końca.

Masz dodatkowo 7 pro gratis + free do 10.

Dodatkowo - W Wieśku 3 na Ultra 2560:1024 45-50 klatek. Ja mam mieszane ultra z high - stabilne 60.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fx-6300 od bidy da radę, ale jak go podkręcisz do 4.5Ghz, nie chodzi tylko o to, że nie uciągnie tego gtx 960 bo da radę z tą kartą, tylko o to, że mamy sporo gier, które intensywnie wykorzystują procesor np. GTA V w sumie całe miasto, ruch uliczny, zderzenia, pościgi, ludzie itd. wymagają mocnego proca. W takich gram w miejscach procesorowych musisz liczyć się z tym, że będziesz miał nawet 20-30% fps mniej niż na i5 i więcej przycinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok i5 jest lepsze od fx a,jasna sprawa. Kupując fx a za polowe ceny i5 i podkrecenie na 4,3-4,5 powinno mi pozwolić ograć dostępne na rynku tytuly w przyzwoitej jakości. Potem mogę śledzić sytuacje na rynku i w dogodnej chwili wymienić platformę na Intela.

Czyli za ok 1300 zł combo fx-6300 gtx 960 i ram powinien dać mojej budzie niezlego kopa.

Najwazniejsza kwestia czy moja płyta główna da rade podkręcić tego fx. Przypominam, ze mój poprzedni procesor praktycznie się nie krecil. Temperatury bardzo szybko skakaly. Chlodzenie powietrzem scythe katana.

Gdyby nie to ze posiadam płytę pod amd to bym sobie tym głowy nie zawracał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi