Gość Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 Witam. Otóż podkręciłem swojego i5 4690k do 4.5Ghz na napięciu 1,205(na niższym zwiechy w OCCT).Przy tym napięciu jest stabilny,a wydaje mi się ,że to nie tak dużo,a jednak temperatury w OCCT dochodzą do 81 stopni w 20 minutowym teście CPULINPACK bez AVX(z przekracza 85 st.i test jest kończony). W PRIME95 w teście na max wygrzewanie wogóle go nie przeszedł ,już w pierwszej minucie temperatura doszła do 95 st. i zakończyłem test. Moje chłodzenie to FERA 2 ,pasta była wymieniana jakieś 2 tygodnie temu(pactum p1),obudowa gladius m 20 (dwa wentyle przód i tył).Taktowanie i napięcie mam ustawione na stałe i przy tym w IDLE tempy mam od 40 do 47 stopni. Poczytałem sporo w necie ale wiecie jak to jest,multum sprzecznych informacji,więc już nie wiem czy te tempy są za duże i mam zejść z napięciem i co za tym idzie z taktowaniem.,czy mogę tak zostawić. Dodam jeszcze ,że testowałem te ustawienia w BF3 przez jakieś 20 min. i w HWMonitor miałem max 65 stopni i tu mam pytanie. Jakie temperatury dla i5 4690k są bezpieczne w stresie w normalnym użytkowaniu (gry),a jakie w testach np.OCCT ?.Czy to ,że w PRIME95 odrazu podskoczyło do 95 stopni zmusza do zejścia z tego taktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 1 . Fera 2 to za słabe chłodzenie do 4690K@4,5 , lepszym wyjściem by było tutaj SPC Grandis / Raintek Ereboss lub TR Macho . 2 . Te procki mają skopane przewodzenie ciepła między rdzeniem procesora a radiatorem , Intel stał się skąpy i zamiast lutowanego IHS jak w czasach Sandy Bridge zastosował klejony IHS z kiepska pastą termpoprzewodzącą pod nim . 3 . Prime95 czy OCCT to specjalnie projektowane programy , one zawsze mocniej nagrzeją procka niż normalne użytowanie nawet w wymagających aplikacjach , a przu użyciu instrukcji AVX to już w w ogóle robią z procka grzałkę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 No niestety mam płyte GA Z97 HD3 ona jest węższa od standartu i szersze chłodzenie może by i weszło ale stykało by się z wentylem tylnim(już to sprawdziłem),co mogło by się przełożyć na oprowadzanie ciepła z całej obudowy.Jednak nadal nie wiem czy te temperatury które podałem są za wysokie i czy powinienem zajść z taktami i napięciem.Oczywiście masz racje co do gluta,najlepszym przykładem jest to ,że temp. na najgorętszym rdzeniu jest o jakieś 7 stopni większy niż na najchłodniejszym .Jak będę wymieniał paste to dokrę cw mocniej chłodzenie ,może to coś pomoże,a tymczasem chciałbym wiedzieć czy te tempy co podałem to jest jakieś zgrożenie ,czy nie ma się co obawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMaK Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Maksymalna temperatura według Intela to 99-100C ale według mnie w idle nie powinna przekraczać 40C a podczas grania nie powinna przekraczać 70C Odnośnie Prime 95 wersja 28x jest skopana bo procki Haswell i nowsze nawet na dobrych chłodzeniach jak NH D14 osiagają nawet 98C po przekroczeniu 1,2v Vcore OCCT tak samo jak AIDA64 są słabe i nie pokazuja czy procesor jest sabilny. U mnie OCCT potrafił przejść ponad 24h i się nie wysypał a Prime 95 po 10 minutach sypał błędami więc widać który program faktycznie testuje stabilność a który tylko ściemnia. Polecam Prmie 95 27.9 lub 28.x ale z tymi ustawieniami: Do tego warto mieć: System Stability Tester czyli przebudowany i unowocześniony SuperPI i systemowy tester ramu oraz MemTest dla Windows które sprawdzają sie dużo lepiej od badziewnego MemTest dla DOS. Edytowane 27 Października 2015 przez RobMaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truchu83 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 1 . Fera 2 to za słabe chłodzenie do 4690K@4,5 , lepszym wyjściem by było tutaj SPC Grandis / Raintek Ereboss lub TR Macho . 2 . Te procki mają skopane przewodzenie ciepła między rdzeniem procesora a radiatorem , Intel stał się skąpy i zamiast lutowanego IHS jak w czasach Sandy Bridge zastosował klejony IHS z kiepska pastą termpoprzewodzącą pod nim . 3 . Prime95 czy OCCT to specjalnie projektowane programy , one zawsze mocniej nagrzeją procka niż normalne użytowanie nawet w wymagających aplikacjach , a przu użyciu instrukcji AVX to już w w ogóle robią z procka grzałkę . 1 . Fera 2 to za słabe chłodzenie do 4690K@4,5 , lepszym wyjściem by było tutaj SPC Grandis / Raintek Ereboss lub TR Macho . 2 . Te procki mają skopane przewodzenie ciepła między rdzeniem procesora a radiatorem , Intel stał się skąpy i zamiast lutowanego IHS jak w czasach Sandy Bridge zastosował klejony IHS z kiepska pastą termpoprzewodzącą pod nim . Witam . Ten sam procesor i chłodzenie . Wydaje mi się, że nowe chłodzenie za wiele nie pomoże :/ Ogromny problem tkwi w cholernie mizernej przewodności cieplnej między rdzeniem a IHS procesora. Raczej normalny wzrost temperatury to to nie jest ! A może ja się nie znam :D Bo przesiadłem się z 5 letniego Athlon x3 460 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...