patrykNR Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 Witam wczoraj nabyłem dysk zewnętrzny WD Elements 1,5tb usb 3.0Czy prędkość 9-13Mb/s przy kopiowaniu i podłączeniu do USB 2.0, jest w normie?Czy dysk jest sprawny?Dołączam screeny z CDS i HDT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 Następnym razem zmień ustawienia wyświetlania danych w CDI na system dziesiętny bo tak jest to nieczytelne. Zależy jakie dane kopiujesz. Duże pojedyncze pliki audio/video/iso będą się kopiowały szybciej ale foldery z drobnicą będą szły znacznie wolniej. Do tego dochodzi jakość USB. Kontroler, sterowniki itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Tak jak kolega wyżej pisze. Najlepiej nagraj na nim jeden plik parę giga i powiedz jak zapisuje, a jak kopiuje. U mnie to ok. odczyt 30 Mb/s zapis 25 Mb/s. Seagate GoFlex . Wiadomo, im mniejsza drobnica tym będzie to spadać. Według testów maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach 25 - 30 MB/s, a odczytu 30 - 42 MB/s. To takie dane pi raz drzwi. Indywidualnie dla poszczególnych urządzeń. Edytowane 13 Września 2015 przez NostradamuSek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 pod USB 2.0 do 30MB\s pod USB 3.0 do 100MB\s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykNR Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Podłączyłem dysk do laptopa, przy kopiowaniu 140gb filmow prędkość się utrzymywała na poziomie 27-28mb/s , ale co jakiś czas spada minimalnie o 1/10 w dół, czyli wszystko powinno byc w normie. Czego to wina moze byc ze w desktopie predkosc spada nawet do 8mb/s? Dodam ze drugi moj dysk samsungowski 320gb, dziala na obu komputerach z podobnymi predkosciami tez do 30mb/s. Czy moze byc to wina małej ilości ramu? Czy moze jakis spadek napięcia na płycie głównej? Dzięki wielkie za odpowiedzi. Edytowane 13 Września 2015 przez patrykNR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Kopiowanie i zapisywanie to wciąż dziwna sprawa obciążająca dosyć fajnie sprzęt, im słabszy tym mogą być większe kwiatki. Owszem ram ma tutaj znaczenie, ale i procek, "jakość" portów USB. Ja bym nie przejmował się, ważne, że dysk ok. Nie wiem, jakiego masz konfiga w desktopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykNR Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Konfig dość archaiczny bo z konca 2008: AMD Athlon 64X2 Dual Core 5000+ 2.61GHz Ram DDR2 2GB Płyta głowna jakas MSI Grafa Geforce 9400gt 512mb WIn 7 x32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Jak płyta i zasilacz wyglądają tak jak reszta kompa to sie nie dziw że masz niskie transfery . Generalnie AMD nie ma za dobrych kontrolerów USB/SATA a jak płyta to jakaś totalna budzetówka to dopiero może być kiepsko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Jeszcze jedno, od Windows 7 zauważyłem znaczne polepszenie kopiowania, mniej obciąża niż XP. Nie piszesz względem jakiego systemu porównujesz. A sorki, widzę. Win 7 64bit. 2 GB ramu, nie dziw się. Edytowane 14 Września 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...