Skocz do zawartości
patrykNR

HDD WD Elements 1,5tb USB 3.0 wolne działanie

Rekomendowane odpowiedzi

Następnym razem zmień ustawienia wyświetlania danych w CDI na system dziesiętny bo tak jest to nieczytelne.

Zależy jakie dane kopiujesz. Duże pojedyncze pliki audio/video/iso będą się kopiowały szybciej ale foldery z drobnicą będą szły znacznie wolniej.

Do tego dochodzi jakość USB. Kontroler, sterowniki itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej pisze. 

Najlepiej nagraj na nim jeden plik parę giga i powiedz jak zapisuje, a jak kopiuje.

U mnie to ok. odczyt 30 Mb/s zapis 25 Mb/s. Seagate GoFlex . Wiadomo, im mniejsza drobnica tym będzie to spadać.

Według testów maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach 25 - 30 MB/s, a odczytu 30 - 42 MB/s. To takie dane pi raz drzwi. Indywidualnie dla poszczególnych urządzeń.

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem dysk do laptopa, przy kopiowaniu 140gb filmow prędkość się utrzymywała na poziomie 27-28mb/s , ale co jakiś czas spada minimalnie o 1/10 w dół, czyli wszystko powinno byc w normie.

Czego to wina moze byc ze w desktopie predkosc spada nawet do 8mb/s?

Dodam ze drugi moj dysk samsungowski 320gb, dziala na obu komputerach z podobnymi predkosciami tez do 30mb/s.

Czy moze byc to wina małej ilości ramu? Czy moze jakis spadek napięcia na płycie głównej?

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Edytowane przez patrykNR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopiowanie i zapisywanie to wciąż dziwna sprawa obciążająca dosyć fajnie sprzęt, im słabszy tym mogą być większe kwiatki. Owszem ram ma tutaj znaczenie, ale i procek, "jakość" portów USB.

Ja bym nie przejmował się, ważne, że dysk ok. Nie wiem, jakiego masz konfiga w desktopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, od Windows 7 zauważyłem znaczne polepszenie kopiowania, mniej obciąża niż XP. Nie piszesz względem jakiego systemu porównujesz. A sorki, widzę. Win 7 64bit. 2 GB ramu, nie dziw się.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi