dida1007 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 Witam, zastanawiam się nad zakupem laptopa, który będzie mi służył na studiach(zapewne informatyka). Aktualnie jestem w 3 klasie liceum, planuję zdawać maturę z informatyki. Na zakup laptopa mam jeszcze prawie rok, jednak zastanawiam się czy nie zrobić tego wcześniej. Obserwując rynek doszedłem do wniosku, że producenci coraz częściej stawiają na procesory nisko napięciowe oraz plastikowe wykonanie obudowy a z biegiem czasu w danej cenie otrzymujemy coraz gorsze jednostki(np. thinkpad e450 vs e550). Obecnie pracuję na PC z Pentium 4, który jest mniej wydajny niż mój telefon :/. Tak, więc jeżeli moje obawy są bezpodstawne, i za kilka miesięcy będę mógł kupić lepszy sprzęt w podobnej cenie, wrócę do Was za rok. Moje wymagania: -ekran 14-15.6 matowy, najlepiej FHD. -dysk SSD (mogę dokupić, jeżeli zmieści się w budżecie a nie będzie fabryczny) -min 8GB RAM -laptop powinien wytrzymać przynajmniej 5-6 lat: solidne wykonanie, wysoka kultura pracy. -brak systemu Co do grafiki, wydaje mi się, że grafika dedykowana jest zbędna. Nie gram w gry a do pracy na studiach nie będzie mi potrzebna(poprawcie mnie, jeśli się mylę). Tak, więc nie widzę sensu, aby niepotrzebnie zwiększać zużycie prądu i temperatury. Wymagania dodatkowe: -podświetlana klawiatura -metalowa obudowa Mam kilka swoich typów, ale na razie nie chcę nic sugerować. Wolałbym bliżej dolnej granicy niż górnej. 4 tyś to absolutny max. z góry dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 Dell odpada, błyszcząca, dotykowa matryca. Moje typy to właśnie ThinkPad e550 i asus b451ja. Jak wygląda ich porównanie wydajność/jakość wykonania. Czy brak klawiatury numerycznej to duży minus przy programowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Jeżeli jeszcze nie zamierzasz kupować to wróć za rok. Na pewno kupisz lepszy. Z bardzo dobrych lapków to poleciłbym ci używane Delle M4600 w górę. http://allegro.pl/dell-precision-m4600-i7-8gb-320-fhd-quadro-9cel-w7-i5617537424.html Z nowych http://allegro.pl/dell-m2800-i5-4210-8gb-256gb-w4710m-2gb-w7p-3ynbd-i5618094746.html http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-l540-i7-4712mq-8gb-500gb-win7-8-1-i5657643611.html http://allegro.pl/dell-precision-m2800-i5-12g-500sshd-w4170-win7-pro-i5655942247.html http://allegro.pl/laptop-hp-envy-17-k100nw-i7-fhd-8gb-1tb-windows-i5647954521.html Osobiście polecę M2800. Inne tak dla info. Edytowane 14 Września 2015 przez NostradamuSek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Hmm wydając taką kwotę chciałbym nowy laptop. Podane powyżej mają grafikę do zadań profesjonalnych, wątpie abym z niej korzystał. Może ktoś coś więcej powiedzieć o asusie b451ja? Nie znalazłem ani jednego jego testu czy recenzji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razziel Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Patrząc na te dwa kompy to to polecałbym bardziej asusa: + mocniejszy procek + złącze tacji dokującej - przy laptopie o takich gabarytach to wielka zaleta. Idziesz na uczelnie odpinasz i bierzesz do torby. Na biurku klaw, mysz, głośniki do stacji (wedle uznania) + monitor i masz zestaw roboczy z dodatkowymi portami. ( takie stacje można wychaczy na portalach aukcyjnych) za śmieszne pieniądze - ja do swojego dela za stacje zapłaciłem 15zł + 5 za przesyłkę) Jeżeli będziesz kodził na studiach to nie patrz na ulv ze względu na mała ilość pamięci podręcznej. I7 ulv ma 2 rdzenie i 4 wątki - i5/i3 (nie ulv) może go skopać. Ekran co prawda 14'' ale przy pisaniu kodów zewnętrzny monitor w orientacji pionowej to raczej norma ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPX_pl Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Faktycznie w tym przypadku niemal wszystko przemawia za Asusem,podzespoły które wypisujesz oraz jakość wykonania,która moim zdaniem również jest na dobrym poziomie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Stacja dokująca to koszt rzędu tysiąca złotych :/ niestety odpada. W zewnętrzny monitor zapewne się wyposaze. Czy znajdzie się ktoś kto posiada ten model? Nie znalazłem żadnych testów a w ciemno wolał bym nie kupować. Czy podmiana napędu na dysk ingeruje w gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Nie. Dell M2800 tak dla Twojego info, to jakościówka poza zakresem ASUSa, dodaj gwarancję NBD (zepsuje się coś, na następny dzień masz naprawione - serwisant pojawia się u Ciebie w domu, zazwyczaj). Aluminium, klawiatura numeryczna, podświetlana, ja mam M6500, 3 lata - 0 awarii. Obecnie na Win 10 (darmowy update z 7 pro), wszystko lata jak trzeba. Sam rozważałem wtedy ASUSa G73JH - to jest kompletnie inna półka jakościowa dla mnie. Edytowane 14 Września 2015 przez NostradamuSek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 Dell 7537 z i7ulv + gt750 fhd laptop ma bardzo solidną aluminiową obudowe podświetlana klawiature bardzo dobry serwis- u sługa Domowa naprawa Dell Lenovo yoga 3 z i7ulv + ssd Ultrabook konwertowalny ma matryce dotykową Full hd porządna obudowa z masywnymi zawiasami ( obracany ekran) ma fabryczny dysk ssd 256gb, Lenovo Thinkpad e450 z i7ulv + radeon r7 FHD laptop z serii biznesowej ma nieźle wykonaną obudowę matryca Full hd jest dysk ssd jest dobre przebiegi na baterii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Znalazłem taką informację: https://asuspromotions.com/pl/pl/reliability/ Czy dobrze rozumię, że jeżeli w ciągu roku laptop się zepsuje, to zostanie on naprawiony, dostanę zwrot całych kosztów i jeszcze będę mógł sobie go zostawić? Edytowane 16 Września 2015 przez dida1007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 Teoretycznie tak, w praktyce bywa różnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 Do czego służy i czy przydaje się w codziennym użytkowaniu czytnik smart card? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Do czego służy i czy przydaje się w codziennym użytkowaniu czytnik smart card? Generalnie nie przydaje się, a do czego służy... https://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_elektroniczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
410N Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 Informatyka to nie tylko programowanie. Wiele osób idzie na informatykę z myślą, że zostanie programistą, a potem kończy jako systemowiec, czy grafik. Dedykowana grafika przydaje się przy poważniejszych zadaniach związanych z programowaniem, ale do samej nauki nie jest zbyt istotna. Co do komputerów, to najlepiej weź sobie jakiegoś DELLa. Asus to też niezły wybór, ale z Lenovo (poza Thinkpadami) bym uważał, bo to zazwyczaj sprzęt, który dobrze wygląda tylko na papierze, a jeżeli coś się zepsuje, to będzie trzeba wysyłać go do Niemiec. Co do pytania na temat, czy warto kupować teraz ... jak znajdziesz laptop, który będzie Ci odpowiadał, to tak. Czekając rok niewiele zyskasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 Poczekam do końca roku i zamówię Asusa b451ja, jak nic ciekawego się nie pojawi, żeby załapać się na tą dodatkową gwarancję. Myślę że do świąt powinny zadebiutować laptopy z Skylake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 Ja bym stawiał na thinkpada 15,6", choćby ze względu na klawiaturę - te od lenovo są najwygodniejsze ze wszystkich, no i numeryczna klawiatura jest nieoceniona np. przy arkuszach kalkulacyjnych, czy w programach handlowych. No i jest też oprogramowanie do sterowania ładowaniem baterii (można trzymać cały dzień na kablu, a aku i tak pozostanie naładowany tylko do np. 60%, przez co w ogóle się nie zużywa/starzeje). Nie wiem, czy asusy z serii B to mają, ale wszystkie lenovo na 100% tak. Możnaby się przyczepić do tandetnej matrycy, ale każdy laptop z TN tak ma. Z tą dodatkową gwarancją u asusa to uważaj - wystarczy, że stwierdzą, że usterka była z Twojej winy i możesz zapomnieć o tej kasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dida1007 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) W tym asusie niby da się przełączyć tak ze prawa cześć klawiatury zamienia się w numeryczną, nie wiem czy wygodnie się z tego korzysta. Najchętniej kupił bym ThinkPada ale w tej cenie mam tylko niskonapięciową i7 vs wysokotaktowane 4 rdzenie + ht w asusie. Tą gwarancję traktuje jako zabezpieczenie przed jakimiś wadami fabrycznymi, wiem że jak uszkodzą się zawiasy to pewnie mi tego nie uznają. Edytowane 28 Września 2015 przez dida1007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...