Skocz do zawartości
verul

Sterownik nVidii nie widzi TV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam sie czy czegos nie potrafie zrobic, czy sie nie da zrobic z tym sprzetem.

Chodzi o to ze mam podpiety komputer pod monitor (DVI) i telewizor (HDMI). Telewizor jest na ogol wylaczony, a jak dziala to i tak zrodlo sygnalu nie jest ustawione na komputer. Raz na jakis czas chce cos zobaczyc na TV z komputera i wtedy zmieniam w ustawieniach TV zrodlo na komputer i... brak sygnalu. Mialem karte AMD i w sterowniku klikalem "wykryj ekrany" i wtedy monitor przygasal i karta wykrywala telewizor i mialem po chwili obraz i na TV i na monitorze. To bylo na AMD. Teraz kupilem nVidie i karta niestety nie wykrywa telewizora. W sterowniku klikam na monitory, wybieram ze nie ma mojego na liscie, a on dalej niczego nie znajduje. Dodam ze jak zresetuje komputer i windows sie zaladuje od nowa z wlaczonym telewizorem to karta go widzi.

Pytanie brzmi - co zrobic, by karta go zobaczyla bez koniecznosci resetowania kompa? Da sie jakos? Tyle narzekania na sterowniki AMD, a ja po przejsciu na nVidie juz mam problem...

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tak samo podpięty monitor i tv i wszystko działa.

W tv ustawiam źródło na hdmi, a w komputerze skrótem windows + p zmieniam ekran.

Może masz coś w systemie namieszane albo w sterownikach, zrób czystą instalację sterowników.

Czyli podczas instalacji wybierasz zaawansowane i tam masz kwadracik do zaznaczenia "czysta instalacja".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowalem sterowniki GPU, zrobilem czysta instalacje i problem dalej wystepuje.

W panelu sterowania nVidia w zakladce "konfigurowanie wielu monitorow" widzi tylko moja iiyame, a nie widzi TV. Jak klikam na "mojego monitora nie ma na liscie" to rygorystyczne wykrywanie monitorow go nie wykrywa. W panelu sterowania Windowsa -> wyglad i personalizacja -> Ekran -> rozdzielczosc ekranu klikniecie na "wykryj" tez nie wykrywa telewizora.

Sterowniki do karty mam najnowsze. Jak juz pisalem Catalyst Control Center od AMD nie mial problemow z wykryciem telewizora w trakcie pracy windowsa. W nVidii wykrywa go dopiero przy starcie systemu, a w trakcie pracy juz nie. Czyli da sie, tylko cos sterownik tego nie potrafi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy udało sie rozwiązać problem ? Mam TV Smart Samsung i od marca na kablu HDMI nie widze TV. Poprzednio kilka lat wszystko działało bez problemu a od IV aktualizacji sterowników karty geforce GTX780 karta nie widzi TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Czy udało się Wam rozwiązać ten problem ? U mnie występuje od kwietnia lub maja 2018r. po jednej z aktualizacji karty graficznej lub Windowsa 10. Robiłem wszystko: podmieniałem kable HDMI, zmieniałem porty w TV, przywróciłem ust. fabryczne TV,  kupiłem też nowy kabel, zrobiłem nową czysta instalacje windowsa 10 i nic. Karta graficzna aktualizuje się sama poprzez Nvidia Experience. W Ustawieniach ekranu nie wykryto nowych ekranów, Panel sterowania Nvidii (GTX780) też nie widzi innego monitora. Dodam, że wszystko działało sprawnie kilka dobrych lat. TV Smart Samsung działał jako drugi monitor i przełączałem ekrany w ustawieniach ekranu bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi