Skocz do zawartości
Arantus

Awaria, próba zdiagnozowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, już nakreślam temat.

No więc pierwsze padło GPU (artefakty oraz zawężenie rozdzielczości jak przy braku driver'ów, randomowe zawieszanie się na tej karcie zaraz po wczytaniu Windows 8.1).

Następnie problem jest w ogóle z odpaleniem PC gdzie czasem pomaga re-plug baterii na MOBO.

Próby zamiany RAM gdzie mam 2 pary Kingston Blue 1600 na OCZ Lv1.65 1333 skutkują w tym momencie tylko ewentualny start maszyny na Kingstonach w slotach B1 i B2.

Najdziwniejsze to że ewentualne pomyślne uruchomienia występują dopiero po 2 starcie maszyny co mnie nie dziwi bo jakimś trafem jest tak od zakupu. Wszystko za sprawą świeżego startu po ponownym załączeniu baterii na płycie.

Obecnie nie mam możliwości sprawdzenie komponentów na innej maszynie tak więc proszę wybaczyć... ((

Próbowałem już startować na czysto bez peryferiów oraz nawet podmieniłem Psu ale efektów brak.

Poniżej spec tego PC:

-i5 4570 3.2

-2x2GB Kingston Blue 1600 i 2x2GB OCZ 1333 LV (wszystko dotąd chodziło świetnie w dualu gdzie pierwsze na A1,A2 i drugie na B1,B2 według zaleceń i przy 1.65 i timingach na auto

-GTX460 GigabyteOC >> integra na teraz z INTELA

-SilentiumPC DEUS 550W

-AsRock B85Killer

-Creative XtremeMusic już też nie łapie>>Intergra

-Kingston V300KC 128GB

Całość zaczęła się sypać nagle w trakcie przesiadki na W10 (dziwne)

Z góry dzięki za próby i chęci. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij GPU, odpal na integrze z biosu (Intel® HD Graphics 4600). AAA, zrobiłeś. I jak to działa?

Płyta wydaje też chyba kody dźwiękowe, co jej dolega? Są jakieś?

Być może, że razem z grafą trzepnęło ci i płytę. Tak przy okazji, nie było jakieś burzy, nie huknęło gdzieś po linii?

Musisz niestety po kolei wyeliminować co padło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc na integrze też już jest problemowo, co prawda nie mam jak sprawdzić płyty i grafy. Podejdę do serwisu i pogadam zeby te 2 podzespo obejrzeli. Bardzo możliwe że nawet karta jest sprawna tylko płyta walnęła. Szczególny problem z RAM-em który w randomowej konfiguracji odpala czasem na czysto po CLEAR CMOS. Na OCZ-tach nie chodzi wogóle. 

Jeszcze zobrazuje tak: podczas odpalalem to stawalo na ekranie startowym gdzie wchodzimy do BIOS-u i freeze.

Odpialem wszystkie piny oprócz POWER-SW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj na pojedynczej kości po kolei. Może raz, że kość uwalona, dwa któryś ze slotów.

Włóż jedną kość po kolei do slotów i patrz czy będą jakieś posty. Najlepiej, tą która na pewno działa. Możliwe, że któraś z kości szaleje.

Prawdopodobnie wina płyty.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi