Skocz do zawartości
laweta1

[3400zł][GRY] Mój składak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam nowy komputer proszę o weryfikacje podzespołów i ewentualne sugestie, cel głównie gry, budżet początkowy był 3000 :) ale za tą cenę nie mogłem złożyć nic porządnego, jak komuś uda się troche okroić wydatki nie zmieniając budy bo tu akurat chcę trochę przepłacić to będę wdzięczny

http://www.morele.net/inventory/info/q3WJp/

Dysk SSD Kingston SSDNow V300 120 GB 7mm (odczyt/zapis; 450/450MB/s) (SV300S37A/120G)

Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

Arctic Arctic F12 PWM Rev. 2 - 120mm AFACO-120P2-GBA01 2X

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB (HX316C10FK2/8)

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC, 4GB GDDR5 (256 Bit), 2xDVI, HDMI, 3xDP, BOX (GV-N970WF3OC-4GD)

Obudowa Nzxt SOURCE 340 - USB 3.0 - biały z oknem (CA-S340W-W1)

Dodatkowo ze starego komputera przerzucam

Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W Modular SLI PSU LED 80Plus (OCZ550FTY-EU)

MUGEN SCYTHE II

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ)

Zastanawiam sie również czy warto przerzucać dodatkowo stare ramy (4GB) i mieć razem 12gb czy wystarczy nowe zakupione 8, a jeśli przerzucać to lepiej kupić 2x4gb czy raz 8gb?

GoodRam DDR3 2 GB/1600MHz PC3-12800 CL.9

dzięki za pomoc pozdrawiam

Edytowane przez laweta1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wymienic ssd na ten z zestawow i bedzie ok?

a co o plycie głownej czy ten Gigabyte z zestawu wklejonego przez Ciebie bedzie lepszy?

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/

Nie ukrywam, ze bardziej pasuje mi kolorystycznie :)

Edytowane przez laweta1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw masz do przepatrzenia..

SSD odsyłam do :

http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

Płyta Twoja może zostać. 

Ramy: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

W tej cenie zobacz., czy nie zmieścisz:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/

Płyta obsługuje 64GB ramu, więc tu Twoja sprawa, myślę, że 16GB starczy na parę lat jeszcze, tak, ze 4x4GB styka.

Czy 2x8GB i ewentualna dokładka.. musisz to ocenić sam, do gier raczej ponad 16GB niepotrzebna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare kosci mam 2x2gb i pytanie czy sens jest to dokladac do nowych 8gb, procesora lepszego juz w tym budzecie nie zmieszcze, ostro nadwyrezylem go wybierajac 970gtx zamiast planowanej 280x r9, musialbym zrezygnowac z ssd na rzecz lepszego procka, pytanie czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Nie warto.

RAM masz 1600 cl 9 więc, dobre i szybkie. Masz 4 sloty na RAM, tak więc kup 2x4 i dołóż 2x2 te stare.

Płyta obsługuje 64GB ramu, Być może warto kupić na razie jedną kość 8GB, a drugą dokupisz jak stwierdzisz, że jednak potrzebujesz więcej niż 12GB, acz wątpię.

Ja bym kupił 2x8GB. To niestety koszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli komputer do gier to jak najbardziej oplaca sie do procka z odblokowanym mnoznikiem dolozyc, aby moc w przyszlosci go podkrecic. Ssd mozna za jakis czas kupic, procka rzadko kto wymienia czesto... Tylko nie wiem czy ta plyta pozwala na oc, bo intel juz nawet chipsety dzieli do oc i cywilne.

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celuj w i5 z k na koncu. Ssd w grach wiele nie pomoze - jedynie wczytywanie elementow przyspieszy o ile gra na tym ssd bedzie siedziala... Nie powiem, ssd fajna sprawa, ale to glownie pod system, aby wszystko natychmiastowo sie wykonywalo. W grach Ci fps nie wzrosnie od tego

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety komputer jeszcze nawet nie był przetestowany, morele ma bardzo słaby dział obsługi reklamacji, kontakt jest znikomy, gdy do nich dzwonie jestem zbywany informacją, że należy czekać na kontakt pisemny. Warto dodać, że towar odbierany w NETPUNKCIE, więc zawinił ich wewnętrzny transport, bądź upuścili go przy pakowaniu i zapakowali, ostatni raz robiłem zakupy w tym sklepie, jak poznam jakieś informacje to się nimi podziele. W rezultacie komputer zamówiony na początku miesiąca jeszcze nawet nie był odpalony, ciekawe czy podzespoły działają...? Sprawdziłem tylko czy nie są uszkodzone, ale nawet nie mam na co je pomontować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie oglądałeś go w net punkcie podczas odebrania? Ja nawet pudełka z procesorem czy płytą otwierałem i sprawdzałem czy wszystko ok. To jest największy sklep w Polsce zawsze może się gdzieś zdarzyć błąd ludzki czy inny. Zresztą w małym czy każdym innym też.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg regulaminu morele masz obowiazek sprawdzenia towaru tylko od kuriera, gdybys był po 14 godzinach pracy i odebrał towar na styk przed zamknieciem netpunktu mysle, ze tez bys nie sprawdzal tylko wracal do domu, zwlaszcza, ze mieszkam 5minut od punktu.

@tesel nie mam obudowy do ktorej wejda mi podzespoly, poza tym nie myslalem, ze w XXI wieku w najwiekszym polskim sklepie moze trwac reklamacja dluzej niz 2 dni, myslalem, ze transportuja ja jakimis busami, wyglada jednak na transport konny.

Serwis powaznie leci w ch** i jak ktos rozwaza kupno cos od nich proponuje konkurecje, jest tansza i moze nie robi takich problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minely ponad 2 tygodnie od zlozenia reklamacji, dalej niewiadomo co sie dzieje z moja buda, czy przyjma reklamacje czy nie - firma jest zerowa jak jej support odradzam wszystkim! Kontakt telefoniczny ucinany formulka, ze tylko pisemnie reklamacje. Na wiadomosci pisemne nikt nie odpowiada a jak odpowie to zero konkretu i skladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwie się, że nie skorzystałeś z ekspresowej reklamacji (taka 2 dniowa), mi raz się zdarzyło z takiej korzystać jak odebrałem używane chłodzenie do procka i po dwóch dniach przyszło już nowe.

co do samego serwisu zapewne wysłali to do serwisu zewnętrznego - miałem kiedyś reklamacje obudowy bodaj 9 tygodni :) (z tego miejsca pozdrawiam firmę silentumPC) - pisałem o tym na forum

zresztą niezależnie od sprzedawcy korzystałbym z niezgodności towaru z umową, po dwóch tygodniach w przypadku braku odpowiedzi reklamacja jest uznana i można się ostro domagać zwrotu hajsu strasząc rzecznikiem praw konsumenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisali, ze USZKODZONE ZŁĄCZA PIN NIE PODLEGAJA REKLAMACJI hahahah, reklamowałem obudowe na to, ze jest zniszczona zewnetrznie nawet jej nie wypakowalem, ta firma to jakas porazka. Oczywiscie tego pisma ja nie otrzymalem, musialem zapytać obsługe netpunktu o co w ogole chodzi, oni szukali w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi