laweta1 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Witam składam nowy komputer proszę o weryfikacje podzespołów i ewentualne sugestie, cel głównie gry, budżet początkowy był 3000 :) ale za tą cenę nie mogłem złożyć nic porządnego, jak komuś uda się troche okroić wydatki nie zmieniając budy bo tu akurat chcę trochę przepłacić to będę wdzięczny http://www.morele.net/inventory/info/q3WJp/ Dysk SSD Kingston SSDNow V300 120 GB 7mm (odczyt/zapis; 450/450MB/s) (SV300S37A/120G) Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL Arctic Arctic F12 PWM Rev. 2 - 120mm AFACO-120P2-GBA01 2X Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB (HX316C10FK2/8) Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC, 4GB GDDR5 (256 Bit), 2xDVI, HDMI, 3xDP, BOX (GV-N970WF3OC-4GD) Obudowa Nzxt SOURCE 340 - USB 3.0 - biały z oknem (CA-S340W-W1) Dodatkowo ze starego komputera przerzucam Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W Modular SLI PSU LED 80Plus (OCZ550FTY-EU) MUGEN SCYTHE II Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ) Zastanawiam sie również czy warto przerzucać dodatkowo stare ramy (4GB) i mieć razem 12gb czy wystarczy nowe zakupione 8, a jeśli przerzucać to lepiej kupić 2x4gb czy raz 8gb? GoodRam DDR3 2 GB/1600MHz PC3-12800 CL.9 dzięki za pomoc pozdrawiam Edytowane 16 Września 2015 przez laweta1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Zerknij tu: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2015?page=0,14 http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2015?page=0,15 SSD odpada. Buda ok. Edytowane 16 Września 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Czyli wymienic ssd na ten z zestawow i bedzie ok? a co o plycie głownej czy ten Gigabyte z zestawu wklejonego przez Ciebie bedzie lepszy? http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/ Nie ukrywam, ze bardziej pasuje mi kolorystycznie :) Edytowane 16 Września 2015 przez laweta1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 Zestaw masz do przepatrzenia.. SSD odsyłam do : http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Płyta Twoja może zostać. Ramy: http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ W tej cenie zobacz., czy nie zmieścisz: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4590-3-3ghz-lga1150-box-bx80646i54590-640864/ Płyta obsługuje 64GB ramu, więc tu Twoja sprawa, myślę, że 16GB starczy na parę lat jeszcze, tak, ze 4x4GB styka. Czy 2x8GB i ewentualna dokładka.. musisz to ocenić sam, do gier raczej ponad 16GB niepotrzebna.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Stare kosci mam 2x2gb i pytanie czy sens jest to dokladac do nowych 8gb, procesora lepszego juz w tym budzecie nie zmieszcze, ostro nadwyrezylem go wybierajac 970gtx zamiast planowanej 280x r9, musialbym zrezygnowac z ssd na rzecz lepszego procka, pytanie czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Nie. Nie warto. RAM masz 1600 cl 9 więc, dobre i szybkie. Masz 4 sloty na RAM, tak więc kup 2x4 i dołóż 2x2 te stare. Płyta obsługuje 64GB ramu, Być może warto kupić na razie jedną kość 8GB, a drugą dokupisz jak stwierdzisz, że jednak potrzebujesz więcej niż 12GB, acz wątpię. Ja bym kupił 2x8GB. To niestety koszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Jesli komputer do gier to jak najbardziej oplaca sie do procka z odblokowanym mnoznikiem dolozyc, aby moc w przyszlosci go podkrecic. Ssd mozna za jakis czas kupic, procka rzadko kto wymienia czesto... Tylko nie wiem czy ta plyta pozwala na oc, bo intel juz nawet chipsety dzieli do oc i cywilne. Edytowane 17 Września 2015 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 No to teraz mam dylemat z tym procem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Celuj w i5 z k na koncu. Ssd w grach wiele nie pomoze - jedynie wczytywanie elementow przyspieszy o ile gra na tym ssd bedzie siedziala... Nie powiem, ssd fajna sprawa, ale to glownie pod system, aby wszystko natychmiastowo sie wykonywalo. W grach Ci fps nie wzrosnie od tego Edytowane 17 Września 2015 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) procki odblokowane sa duzo drozsze i nawet jak odrzuce ssd to ostro przekrocze budzet, a zapewne plyte glowna tez bedzie trzeba wziac lepsza. Edytowane 17 Września 2015 przez laweta1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Komputer przyszedł niestety go nie przetestuje bo dostałem zniszczoną obudowe... Zobaczymy, czy morele stanie na wysokosci zadania i przyjmie reklamacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Niestety komputer jeszcze nawet nie był przetestowany, morele ma bardzo słaby dział obsługi reklamacji, kontakt jest znikomy, gdy do nich dzwonie jestem zbywany informacją, że należy czekać na kontakt pisemny. Warto dodać, że towar odbierany w NETPUNKCIE, więc zawinił ich wewnętrzny transport, bądź upuścili go przy pakowaniu i zapakowali, ostatni raz robiłem zakupy w tym sklepie, jak poznam jakieś informacje to się nimi podziele. W rezultacie komputer zamówiony na początku miesiąca jeszcze nawet nie był odpalony, ciekawe czy podzespoły działają...? Sprawdziłem tylko czy nie są uszkodzone, ale nawet nie mam na co je pomontować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 a to koniecznie musi byc obudowa żeby sprawdzić czy chodzi? - przesadzasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 Ja myślę by nie uruchamiać. Oddać całego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) To nie oglądałeś go w net punkcie podczas odebrania? Ja nawet pudełka z procesorem czy płytą otwierałem i sprawdzałem czy wszystko ok. To jest największy sklep w Polsce zawsze może się gdzieś zdarzyć błąd ludzki czy inny. Zresztą w małym czy każdym innym też. Edytowane 24 Października 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 wg regulaminu morele masz obowiazek sprawdzenia towaru tylko od kuriera, gdybys był po 14 godzinach pracy i odebrał towar na styk przed zamknieciem netpunktu mysle, ze tez bys nie sprawdzal tylko wracal do domu, zwlaszcza, ze mieszkam 5minut od punktu. @tesel nie mam obudowy do ktorej wejda mi podzespoly, poza tym nie myslalem, ze w XXI wieku w najwiekszym polskim sklepie moze trwac reklamacja dluzej niz 2 dni, myslalem, ze transportuja ja jakimis busami, wyglada jednak na transport konny. Serwis powaznie leci w ch** i jak ktos rozwaza kupno cos od nich proponuje konkurecje, jest tansza i moze nie robi takich problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 @tesel nie mam obudowy do ktorej wejda mi podzespoly, jeszcze raz powtórzę: koniecznie musi być obudowa aby sprawdzic kompa? - żartujesz czy nie myślisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Minely ponad 2 tygodnie od zlozenia reklamacji, dalej niewiadomo co sie dzieje z moja buda, czy przyjma reklamacje czy nie - firma jest zerowa jak jej support odradzam wszystkim! Kontakt telefoniczny ucinany formulka, ze tylko pisemnie reklamacje. Na wiadomosci pisemne nikt nie odpowiada a jak odpowie to zero konkretu i skladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klinsmann Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 dziwie się, że nie skorzystałeś z ekspresowej reklamacji (taka 2 dniowa), mi raz się zdarzyło z takiej korzystać jak odebrałem używane chłodzenie do procka i po dwóch dniach przyszło już nowe. co do samego serwisu zapewne wysłali to do serwisu zewnętrznego - miałem kiedyś reklamacje obudowy bodaj 9 tygodni :) (z tego miejsca pozdrawiam firmę silentumPC) - pisałem o tym na forum zresztą niezależnie od sprzedawcy korzystałbym z niezgodności towaru z umową, po dwóch tygodniach w przypadku braku odpowiedzi reklamacja jest uznana i można się ostro domagać zwrotu hajsu strasząc rzecznikiem praw konsumenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2015 Dzieki, chyba dzis tak postapie bo mnie to nie bawi, a firma nie podchodzi powaznie do tematu. Jakies rady jak ich do muru przycisnac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klinsmann Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2015 zgłoś się do rzecznika prawe konsumenta w Twoim mieście, niech w Twoim imieniu napisze pismo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2015 morele dzis odesłało moja bude do netpunktu, pojechalem odebrac jednak wypakowałem ja na miejscu okazało sie, ze odesłali to samo zniszczone <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o jakie dostałem na poczatku. Reklamacji oczywiscie nie przyjalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terrorminator Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2015 Nie wierzę, że odesłali i nie napisali ani słowa wyjaśnienia. Jakaś argumentacja i odniesienie się do złożonej reklamacji musi być. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2015 Napisali, ze USZKODZONE ZŁĄCZA PIN NIE PODLEGAJA REKLAMACJI hahahah, reklamowałem obudowe na to, ze jest zniszczona zewnetrznie nawet jej nie wypakowalem, ta firma to jakas porazka. Oczywiscie tego pisma ja nie otrzymalem, musialem zapytać obsługe netpunktu o co w ogole chodzi, oni szukali w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Zero odezwu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laweta1 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Dostałem dziś odpowiedź, że nie uwzględnia reklamacji haha ale cyrk na kółkach co za pseudofirma, ponad miesiąc dochodzili do tego, że obudowa jest uderzona, szkoda tylko, że taką wysłali. PSEUDOSKLEP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...