Skocz do zawartości
vizzerdrix

Problem z instalacja Windowsa (SKYLAKE)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż kupiłem sobie nowy komputer i nie umiem zainstalować Windowsa 10. Podczas wybierania/formatowania dysku SSD pod system Windows komputer się resetuje i tak przy każdej próbie wybrania dysku. Windowsa próbowałem instalować z płyty DVD. W SATA CONFIGURATION musiałem zmienić AHCI na RAID, ponieważ na AHCI podczas ładowania się instalatora Windows komputer się restartował. Próbowałem nawet instalować system na dysku HDD z starego kompa,ale wtedy to w ogolę pokazuje się tylko logo ASUS i restart,i tak ciągle. Już nie wiem jak sie za to zabrać i się zastanawiam czy czasem nie jest SSD uszkodzony,albo inny podzespół.

Specyfikacja kompa:

ASUS Z170 PRO GAMING

i5-6600k Skylake

SSD Transcend SSD370 128GB

G.Skill Ripjaws 4 DDR4 8GB (4GBx2), 3200MHz, CL16

GTX 970 OC 

SilentiumPC Vero M1 600W

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

@down

Ups...Uzupełniona specyfikacja...

To jutro spróbuje "rozsypać na klocki" i napisze czy coś się zmieniło

Edytowane przez vizzerdrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja kompa:

Bez zasilatora nie zadziała...

Płyta ma już 7 biosów na stronie asusa, może trzeba dokonać aktualizacji?

Najpierw jednak lepiej rozsypać klocki i złożyć minimalną konfigurację, tj. zintegrowana grafika, jedna kość ramu. Jak dalej będą problemy sprawdź tę samą kość w innych slotach, następnie drugą kość tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Nie wiem już co z tym kompem nie tak, złożyłem tak jak mówiłeś minimalna konfiguracje. Przetestowałem ram w każdym slocie, ale i tak przy wyborze dysku i przejściu dalej restartuje się komp i tak za każdym razem.

Zaktualizowałem później BIOS (był dwie wersje wstecz), ale to kompletnie nic nie zmieniło.

Ma ktoś jeszcze jakieś porady?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem inne przewody do SSD,ale bez żadnego efektu. Port SATA już wcześniej zmieniałem także bez efektów. 

A co do dysku to mam ze starego kompa HDD ale podłączając go do nowego kompa to kompletnie można ześwirować, komp się na okrągło restartuje nie można wejść nawet do BIOSu, dysk jest w 100% sprawny,bo cały czas na nim "pracowałem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro dzieje się to co się dzieje, na szacunkowo 90% jest to wina płyty.

Jedyna alternatywa jaka przychodzi mi do głowy to kompletna niewydolność tego zasilacza na linii 5V (można by pomierzyć miernikiem albo przynajmniej w biosie odczytać napięcie). 3.3V dysk nie dostaje, 12V musi być sprawne skoro jest się w stanie podnieść 970-tka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie w BIOS-ie dla linii 5V wynosiło jakieś 5,1V.

Oczywiście próbowałem również Windowsa 7 instalować,lecz także dzieje się to samo co w przypadku 10-tki.

Widzę nie ma innego wyjścia i trzeba zgłosić się do sklepu na prawdopodobną wymianę płyty głównej.

Dzięki wielkie za pomoc i myślę że temat można zamknąć,bo raczej wszystkie możliwości zostały już podane.

Pozdrawiam!

Edytowane przez vizzerdrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź też dokładnie piny na sockecie czy nie są powyginane. Warto też spróbować na innym zasilaczu. Problem występuje po odesłaniu informacji do kontrolera i spowrotem, dlatego koledzy polecili Ci by sprawdzić też inny port Sata. Nie wiem czy siedzą tam dwa różne kontrolery czy raczej jeden.   Także tu raczej coś z płytą. Ale zacznij do sprawdzenia dokładnie pinów czy któryś nie jest ułamany lub wygięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pinami w sockecie wszystko w porządku, sprawdziłem kompa na zasilaczu XFX Core 550W i dalej to samo się dzieje podczas instalacji systemu. Czyli na 99% uszkodzona jest płyta główna... Nie ma to jak czekać na kompa 2tyg, zapłacić tyle kasy i jeszcze dostać uszkodzony podzespół  -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi