Retingo Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 Witam serdecznie , kupiłem nie dawno procesor i3 4170 wraz z płytką MSI H81M PRO-VD , całość siedzi w Zalmanie T4 a schładzana jest SilentiumPC Spartan Pro . Mam kilka pytań , po pierwsze dlaczego w UFI mam inne odczyty temperatur niż w programach do monitorowania. Mianowicie w UFI temp. są na poziomie 38 stopni a w programach w stocku sięgają max 34 stopni ?? Drugie pytanie dotyczy samej temperatury maksymalnej , w programach typu praim95 czy aida lub occt temperatury dochodzą do 70 stopni a wentylator na spartanie odlatuje ale jak gram np. w GTA V to temperatury są maks 66 stopni. Co sądzicie o tych temperaturach , czy są ok ?? Wiem że haswell jest dość ciepły ale czy to nie za wysokie temperatury ?? Aha dodam że podane wartości były mierzone najpierw na grafice zintegrowanej , stock i programy ( pime czy occt ) czy obciążenie zintegrowanej grafiki też ma wpływ na temperaturę całego procesora ? Proszę o konstruktywne odpowiedzi , jestem początkującym na forum ale nie gimazjalistą :) Niestety poszukiwania osoby kompetentnej w sprawch sprzętu w mojej okolicy spełzły na niczym :( w internecie też nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na moje pytania . Uprzedzam pytanie , komputer stoi na biurku w pomieszczeniu ok. 23 stopni a pasta jest dołączona do Spartana Pro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 z tym prockiem jest problem z odprowadzeniem ciepła (glut pod czapką, zawyżone napięcie rdzenia, wysoki zegar) jak masz regulacje napięcia to zbij o 5-10% w dół (do jednego volta), powinno na bank pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retingo Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2015 z tym prockiem jest problem z odprowadzeniem ciepła (glut pod czapką, zawyżone napięcie rdzenia, wysoki zegar) jak masz regulacje napięcia to zbij o 5-10% w dół (do jednego volta), powinno na bank pomóc Czyli ogólnie jest to problem tego modelu ? Postaram się pobawić z napięciami może to faktycznie coś da , na Polskich forach niewiele jest zapytań odnośnie i3 ale na zachodnich troszkę jest i tam podobne problemy się przewijają. Ogólnie jestem mocno zaskoczony tymi temperaturami , wszędzie człowiek czyta że Intel jest dość chłodny a tu proszę mój poprzedni Phenom x4 II 955 na bazowych zegarach w stresie nie przekraczał 68 stopni ( chłodzenie niereferencyjne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2015 ja mam i3 numerek niżej i na aluminiowym chłodzeniu skręconym do 1000 obr. miałem ponad 70 stopni w stresie, potem zmieniłem na chłodzenie z i5 (z miedzianym rdzeniem za 20zł) kręciłem też na minimum bo lubię ciszę i mam 5-8 stopni mniej, a więc już akceptowalne jak masz spartana to nie powinno być źle, być może tez kwestia obiegu powietrza w budzie a co do napięcia to wystarczy wpisać w google i3 undervolting ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retingo Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2015 Znalazłem odpowiedź na moje pytanie i piszę dla zainteresowanych . Intel w modelu i3 4170 zdecydowanie za wysoko ustawił napięcie bo aż 1.165V gdzie modele "słabsze" czyli 4150 oraz 4160 nie przekraczają 1.085V . Różnica jest ogromna zwłaszcza że procesor działa stabilnie przy napięciu 1.020V ( w moim przypadku ) zmiana napięcia daje bardzo dużo względem temperatur , o ile w idl. różnica sięga 3 stopni o tle w stresie to już 8/9 stopni . Teraz w stresie po testach syntetycznych temperatury dochodzą maksymalnie do 63 stopni a w grach ( GTA V , WoT ) nie przekraczają 60 stopni :banana: . Dodam że teraz spartan działa z obrotami od 800 do 1250 czyli CICHO :-D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2015 przecież to samo pisałem ci powyżej ... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retingo Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2015 przecież to samo pisałem ci powyżej ... <_< Wiem kolego i przepraszam ale jak to pisałeś to ja walczyłem z nieokiełznanym i3 4170 :) no i chciałem trochę to rozwinąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winczi Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Witam nie będę zaczynał nowego tematu tylko zapytam tu założyłem dziś nowe chłodzenie które dostałem za darmo a mianowicie Arctik Frezer 64 pro i moje pytanie jest następujące czy po godzinie gry np w WOT temperatura 55-58 stopni to nie za dużo ? obroty wiatraczka na poziomie 1500 wiec z tego co widzę w instrukcji ma 700 obr w zapasie , testowałem programem OCCT po 15 min wentylator 1450 było max 57 stopni i więcej nie poszła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 Olałeś to co dośc istotne w tym temacie, tj model procesora. Mimo to i tak można powiedzieć, że temperatury są dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winczi Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) aa sory AMD A4-6300 ( 3700MHZ ,4000MHZ z turbo ) ten komp jest używany tylko czasem jak brat siedzi na tym głównym Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Winczi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wiatraczek / Wiatrak to masz np. na polu , w komputerze masz wentylator . Kartę masz jakąś lepszą czy grasz na integrze z CPU ? Jaką dałeś pastę termoprzewodzącą ? 60 stopnii w stresie dla CPU to generalnie jest jeszcze tak wysoko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 Naprawiłem 60 stopnii w stresie dla CPU to generalnie NIE jest jeszcze tak wysoko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...