Jump to content
matszpk

Brak sygnału na monitorze, ale komputer działa

Recommended Posts

cześć. mam czasami problem z moim monitorem, który już ma prawie 5 lat (LCD, FullHD, 22 cali, iiyama). Co jakiś czas gdy komputer jest włączany to monitor nie odbiera sygnału, jednak komputer nadal działa i odpala system (widzę to po diodzie od HDD) i można też go spokojnie wyłączyć. komp jest podpięty do monitora za pomocą DVI-D, z wyjścia karty graficznej. Ostatnio nie mógł odebrać sygnału jakiś dłuższy czas (kilkadziesiąt minut próbowałem). Nawet wyjąłem grafikę i podpiąłem kabel do wyjścia DVI-D płyty głównej i nic. co dziwne, mam starego rzęcha (13 lat) i podpiąłem go za pomocą D-SUB do monitora i sygnał od razu się pojawił 8O.

Po jakimś czasie minitor odebrał sygnał. Wielokrotnie wyłączałem i wyłączałęm monitor oraz odłączałem i podłączałem kabelek DVI i nie dawało to rezultatów. Co może być przyczyną takiego problemu? możecie coś poradzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

możliwe. ja myślałem, że to problem z kabelkiem. spróbuję z nowym gdy zdobędę. akurat ostatnia awaria była gdy zrobiłem restart kompa (aktualizowałem drivery do karty). komp czasami działa 2-3 dni non-stop. czy to też może mieć jakichś wpływ na ten problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem, że jedyny problem miałem z Linuxem i CRT. Z LCD nie.

 

http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-04-czarny-ekran-podczas-uruchamiania-systemu/

 

Tak, to nie było problemów.

 

Z windowsem, nie miałem. Acz nie wykluczam, że mogło się coś popierniczyć, jak masz z integrowaną i dedykowaną.

Najbardziej stawiam na kabelek lub uszkodzone wejścia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj miałem podobny problem

 

1. sprawdz czy karta graficzna nie wysuneła sie z portu. 

2. zrób reset biosu

dzięki za rady. ale chyba to nie to. przedtem gdy to się zdarzało nic nie majstrowałem przy karcie (dopiero wczoraj). zawsze jest dobrze dociśnięta (zawsze sprawdzam np.: po czyszczeniu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć. to może być jednak karta graficzna może i płyta główna.

Zobaczyłem co mam w logach (używam linuksa) podczas gdy jest czarny ekran:

 

X11:

.....

[    87.511] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[    87.545] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[    88.502] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    88.502] ukiDynamicMajor: failed to open /proc/ati/major
[    88.502] (EE) No supported AMD display adapters were found
[    88.502] (EE) No devices detected.
[    88.502] (EE)
Fatal server error:
[    88.502] (EE) no screens found(EE)

 

w logach kernela:

....

[   87.792786] AMD IOMMUv2 driver by Joerg Roedel <joerg.roedel@amd.com>
[   87.792787] AMD IOMMUv2 functionality not available on this system
[   88.563040] fglrx: module license 'Proprietary. © 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
[   88.563045] Disabling lock debugging due to kernel taint
[   88.591530] <6>[fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 15666 MBytes.
[   88.591797] <3>[fglrx:firegl_init_device_list] *ERROR* No supported display adapters were found
[   88.591800] <3>[fglrx:firegl_init_module] *ERROR* firegl_init_devices failed....

 

logi kernela i X11 pokrywają się w czasie, czyli oba błędy są w tym samym czasie.

 

po prostu nie znajduje karty graficznej. co ciekawe wiatraczki karty się kręcą (zasilanie jest). na razie nie wiem czy to płyta główna czy karta. po jakimś czasie karta zaczęła działać. nadal mam ją w środku pieca. po odpaleniu karta działa bardzo dobrze: GPU działa i liczy, karta wyświetla obraz. co to może być? może problem z portem PCIEx16 płyty?

Edited by matszpk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...