Skocz do zawartości
Mitsuru

SSD Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kilka dni temu kupilem sobie do laptopa dysk ssd samsung 850 evo 500gb ... no i wszystko fajnie smiga ale mam jeden problem ktory nie daje mi spokoju ....... po zainstalowaniu samsung magician i zrobieniu performance bemnchmark na  dysku wyszlo mi tylko 283mb/s  odczyt   i 262mb/s zapis  z tego co sie orientuje powinno byc 2x lepiej ......... po malym szoku i jak juz doszlem do siebie :>  zobaczylem ze dysk pracuje na sata 2 ..... zreszta pisze mi na tym samsung magician.......... SATA 6GB/S (SATA) Available:   you must connect your ssd to a sata 3 port for improved performance , your ssd is connected sata 2 ...... no i niestety tu mam problem bo po kilku godzinach rozkminiania nadal nie wiem jak mam to zrobic ..... w biosie wszystko wydaje sie byc ok  , dysk ssd zostal wlozony za stary dysk hdd 1tb , na poczatku chcialem miec dwa ale okazalo sie ze jest tylko jeden kabel i musial bym dokupic drugi ,kurde no nie wiem porpostu :(  wina kabla ? oprogramowania ? bardzo prosze o pomoc.......     laptop MSI GT72 2QE Dominator Pro  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie jest ahci a co do slotów to tak ma dwa sloty na dysk 2.5  , ale jest tylko jedno wpięcie , niema tam innych możliwości zeby podpiąć ten dysk ........  a zeby podłączyć  dwa to chyba trzeba dokupić jakiś specjalny kabel  .... chyba ze ślepy jestem to już pokazuje zdjęcie jak to wygląda:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/6a3417cec3eb5fde

ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

At this point I conducted an audit of the systems storage capability, and all audits (including Intel's IRST) reports a total of 6 SATA ports, distributed as follows:

Port 0 = M.2 SSD, SATA III @ 6Gbs

Port 1 = M.2 SSD, SATA III @ 6Gbs

Port 2 = ODD, SATA II @ 3Gbs

Port 3 = HDD, SATA II @ 3Gbs (NOTE: MSI has installed a SATA III, 6Gbs HDD on this port)

Port 4 = M.2 SSD, SATA III @ 6Gbs

Port 5 = M.2 SSD, SATA III @ 6Gbs

First bay (4x M.2, or 1x SATA) are/is SATA III, second bay (HDD) is SATA II, and ODD bay is SATA II. szukam dalej...

Niestety, mam za bardzo poblokowane strony w robocie, hehe.

Z drugiej strony nigdzie nie widzę service manual'a.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink2:  Dzieki za pomoc przynajmniej już wiem w czym problem.

Hmmmm a ktoś się bawił w takie rzeczy i mógł by podpowiedzieć co dokładnie potrzebuje kupić " jakie przejściówki "  bo niestety wydaje mi się ze nie będzie to proste z tego co szukałem na internecie .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.2 na SATA  niema czegoś takiego , dzwoniłem już po tylu sklepach ze masakra , rozmawiałem z tyloma serwisantami co robią takie rzeczy ze głowa boli ...... wiec mam prozbe co do niektórych co się tutaj wypowiadali zęby następnym razem sami się upewniali czy maja racje na 100% a nie wprowadzali w ludzi w błąd ....... Pozdrawiam.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz, że jeśli dzwoniłeś do sklepów typu Media Markt i rozmawiałeś z serwisantami na przykład pralek, którzy jakieś cuda z nimi robią, to uzyskane informacje mogą być obarczone pewną dozą niepewności?

Nie byłem do końca pewien co to "prozba" ale chyba odgadłem.

Potrzebujesz przejściówki tego rodzaju:

www.amazon.com/Bplus-M2S-M-2--Socket2-B-M-2242-SATA-adapter/dp/B00DUZ7MGC

w wariancie, która się zmieści w tym laptopie i umożliwi podłączenie do niej dysku. Zatem musi mieć odpowiednie ułożenie portów wejściowych. Jak konstrukcja laptopa jest źle pomyślana w tym obszarze, dobór będzie pracochłonny. Jest tego sporo na Amazonie i w sklepach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm zwracam honor panowie te przejściówki mogą działać , nie rozmawiałem z ludźmi z media mark tylko z osobami co maja kilku letnie doświadczenie składaniu komputerów i serwisowaniu laptopów ..... i naprawdę zal jak teraz sobie o tym myślę jakich mamy specjalistów w Polsce..... w sumie wystarczy oglądnąć program usterka i się przekonac ze tak jest chyba wszędzie  .... Jeszcze raz sory chłopaki..Pozdrawiam . i biorę się za rozkminianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.2 na SATA  niema czegoś takiego , dzwoniłem już po tylu sklepach ze masakra , rozmawiałem z tyloma serwisantami co robią takie rzeczy ze głowa boli ...... wiec mam prozbe co do niektórych co się tutaj wypowiadali zęby następnym razem sami się upewniali czy maja racje na 100% a nie wprowadzali w ludzi w błąd ....... Pozdrawiam.    

A Ty z łaski swojej nie bierz za pewnik wszystkiego co usłyszysz od niby to expertów...

Ja nie mam bladego pojęcia czego potrzebujesz, bo nie znam tego lapka, nie jestem serwisantem, a mimo wszystko prawdopodobnie dałem ci prawidłowe rozwiązanie używając zwojów mózgowych i wójka googla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi