Skocz do zawartości
Pigzel

Laptop lub PC do 3500.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zastanawiam sie nad zakupem laptopa lub pc do 3500 zl, ogolnie chcialbym zeby byl to wydajny uklad. Chcialbym wiedziec czy w cenie 3500, lepiej kupic PC z monitorem czy lepiej laptopa, oczywiscie zestaw pod gry. Nie grywam w najnowsze tytuły, jedynie w Diablo 3, lub czasem w jakiegos NFS. Niemniej jednak chciałbym maxymalnie wydajny zestaw za ta cenę. Co możecie polecic? Czy za tyle mam wogole co mysleć o sprzęcie?

Ogolnie polecono mi taki zestaw PC - posiadam dyski.

Procesor: i5-4460 | 785zł 
Chłodzenie: box 
Płyta główna: Gigabyte B85M-D3H | 271zł 
Karta graficzna: Gigabayte R9 390 Gaming 8GB | 1402zł 
Pamięci RAM: Crucial 2x4GB 1600MHz CL9 | 181zł 
Dysk twardy SSD: MX100 z lapka 
Dysk twardy HDD: Hitachi 750GB z lapka 
Zasilacz: XFX Core 550W | 253zł 
Obudowa: Gladius M35 | 207zł 
Napęd: SH-224DB | 63zł 
Monitor: BenQ 21.5" GW2265M | 499zł 
Klawiatura: Posiadasz 
Myszka: Posiadasz 
Razem: 3661zł techplanet

Zawsze posiadalem karty od Nvidi i jestem przekonany do tej firmy, czy duza jest roznica miedzy GTX970 a R9 390? 

Jeszcze jedna sprawa odnośnie plyty głowniej, w domu uzywam głownie WiFi, czy jest taka mozliwosć aby połaczyć sie jakos przez wifi? Jaka plyta glowna z Wifi bylaby dobra? 

Do tego zestawu jaki monitor polecacie zamiast podanego w tej specyfikacji, moze byc drozszy troche.

Z góry dziekuje i pozdrawiam. 

Edytowane przez Pigzel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność = PC .

Za tyle nie kupisz lapka o porównywalnej wydajności , plusem lapka jest mobilność - możesz go zabrać wszędzie gdzie chcesz - nawet jak to będzie kolumbryna 17,3" etc.

Pomiędzy R9 390 ( aka R9 290 bo to te same karty ) nie ma większych różnic w wydajności , GTX970 jest zauważalnie mniej prądożerny i chłodniejszy a do tego ma lepsze sterowniki .

Co do Wifi - możesz kupić kartę Wifi na USB lub PCI/PCI-E , wyjdzie to taniej niż kupowanie płyty z wbudowanym Wifi .

Monitor może być .

PS. Chyba nie to forum , DW masz kompletnie gdzie indziej .

PS2. Usuń zbędne formatowanie .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenowo i wydajnościowo karty wypadają podobnie , nie licząc jednego GB to cena R9 390 i GTX970 jest w zasadzie taka sama .

R9 390 ma niby 8GB VRAM , ale ta pamięć żadko jest wykorzystywana a do tego karta ma duży pobór prądu .

GTX970 na jej tle to karta enegrooszczędna , do tego NV ma z reguły lepsze sterowniki .

Na ficzera w postaci obsługi DX12 na razie bym nie patrzył - nie wiadomo co w końcu z tego wyniknie .

Brał bym GTX970 np . Gigabyte GTX970 4GB DDR5 WF3 za 1 460 zł ( lub wersja z lekko podkręconym GPU o 5 zł droższa ) lub Asus GTX970 4GB DDR5 Strix za 1 499 zł .

Nad wersją Black tego Asusa też można się zastanowić , karta podkręcona , kosztuje ~30 zł więcej i dostajesz kod do WoWP ( krążownik + 15 dni premki ) .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze mnie przekonałeś do GTX970, od zawsze miałem Nvidie i nigdy mnie nie zawodziła, więc postawie nich. 

Zamierzam głownie grać w Full HD 1920x1080. Mam ostatnie pytanie o monitor, bo patrze i nie posiada on złącza HDMI, czy to ma jakies znaczenie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miało by znaczenie jak byś chciał przesłać obraz po HDMI np. z konsoli , dekodera TV czy komórki .

W przypadku GTX970 nie ma to znaczenia , karta ma oprócz HDMI wyjście DVI - po prostu łączysz kartę z monitorem za pomocą kabla DVI .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi