Skocz do zawartości
Bartek1985

różne działanie w slocie górnym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przelozylem kartę do gornego slotu, odpaliłem wieska 3 i po chwili wywalilo, W benchamrku w msi kombustor wyswietlale sie delikatnie artefakty. Po włożeniu z powrotem do dolnego wszystko ok.Prosto myslac to cos noe tak z tym slotem ale moze macie jalies pomysly jak jeszcze to zdiagnozować? Mobo jest dosc leciwe - Gigabyte z77 d3h, cpu i5 2400 , gpu r9 290 msi gaming.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Górny port to PCI-E 3.0 16X , w związku z twoim CPU działa on jako PCI-E 2.0 .

Dolny slot to elektrycznie PCI-E 2.0 4x ( fizycznie 16x ) .

Albo coś jest nie tak z kartą ( np. sugestia Klausa dot. jej niepełnej wydajności ) albo gryzie się ona z płytą , może to też być uszkodzone połączenie na linii CPU-Socket , kontroler PCI-E jest w procku , wygięty lub ułamany pin może powodować takie akcje .

Potestuj kartę tak jak mówi Klaus.

Przyjrzenie się slotowi CPU też nie zaszkodzi .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zaniose kompa do serwisu niech włóżą inna karte a moja do siebie. Karta jest na gwarancji ale z drugiej ręki.Dzwoniłem do Morele.net , pani powiedziała wstępnie ze nie powinno byc problemu z uznaniem gwarancji.Mam nauczkę żeby bedac w Polsce kupować tylko nowe rzeczy. Mieszkalem wczesniej w Uk i kupujac części na ebayu nigdy nie mialem problemu.Teraz skladajc jednego kompa dostalem płytę bez pinu, procka bez coolera i prawdopodobnie uwalona grafe ehhh

@edit

W serwisie :

- rozwalili winde

- przeinstalowali winde

- zrobili test 20 min 3dmarkiem

- oddali dumnie ze naprawili

W kombustorze dalej artefakty, z gierek dalej wywala.Nie wiem co robic, boje sie ze jak wysle do Morele to zrobia podobne testy i powiedza ze wszystko jest ok. Fire strike i Furmark dzialaja bez problemu.

Edytowane przez Bartek1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi