wargavoc Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Witajcie, chciałbym się Was doradzić w zakresie zakupu serwera nas do domu. Rzeczy które chciałbym osiągnąć - powinien mieć aplikacje na telefon/tablet gdzie będe mieć dostęp do danych. Chciałbym tez wypuścić w swiat aby moja rodzina miała go zmapowanego w swoich prywatnych komputerach <- to wydaje mi się, że każdy będzie mieć (no i musze mieć statyczne ip u siebie, ew jakis dynamic dns ) Chciałbym także aby serwer ten obsługiwał program plex. Czytałem troche o tym i zauważyłem, że nie wszystkie urządzenia mogą transkodować wideo. i teraz meritum: kusi mnie Zyxel NSA325V2, natomiast nie byłem w stanie w necie znaleźć informacje czy plexa na tym postawie. Dajcie prosze znać i ewentualnie wskazówki jaki sprzęt byłby odpowiedni. Jeżeli chodzi o fundusze to na nasa nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 500-600zł, jednak jeżeli zaprpoponujecie coś ciekawego to rozważę opcje zakupu droższewgo sprzętu. Z góry dzięki za pomoc! UPDATE: Np. QNAP TS-231 ma niby wsparcie DLNA... ale czy plex działa pod nim? Edytowane 24 Września 2015 przez wargavoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 "Chciałbym tez wypuścić w swiat aby moja rodzina miała go zmapowanego w swoich prywatnych komputerach <- to wydaje mi się, że każdy będzie mieć (no i musze mieć statyczne ip u siebie, ew jakiś dynamic dns )" Albo własne, publiczne ip, albo skonfigurować openVPN, ważne byłoby stałe ip. "Chciałbym także aby serwer ten obsługiwał program plex. Czytałem troche o tym i zauważyłem, że nie wszystkie urządzenia mogą transkodować wideo." To może ci się przydać: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MfYoJkiwSqCXg8cm5-Ac4oOLPRtCkgUxU0jdj3tmMPc/htmlview?sle=true Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wargavoc Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2015 "Chciałbym tez wypuścić w swiat aby moja rodzina miała go zmapowanego w swoich prywatnych komputerach <- to wydaje mi się, że każdy będzie mieć (no i musze mieć statyczne ip u siebie, ew jakiś dynamic dns )" Albo własne, publiczne ip, albo skonfigurować openVPN, ważne byłoby stałe ip. "Chciałbym także aby serwer ten obsługiwał program plex. Czytałem troche o tym i zauważyłem, że nie wszystkie urządzenia mogą transkodować wideo." To może ci się przydać: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MfYoJkiwSqCXg8cm5-Ac4oOLPRtCkgUxU0jdj3tmMPc/htmlview?sle=true Dzięki serdeczne, jeżeli chodzi o tą stronę byłem na niej i widze ze ten qnap niby nie ma transkodowania. Nikt nie miał takiego problemu? Nie ukrywam, że plexa mieć na nas'ie jest fajnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salata Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Co do plexa to qnap jest jak najbardziej OK, ale tylko na x86. Mam kilka QNAP'ow w roznych lokacjach, ktore sa na ARMie i wydajnosciowo to pozostawiaja wiele do rzyczenia. Starszy model na intelu rozklada je na lopatki pod wzgledem mozliwosci. Niestety te na intelu sa drozsze, ale wg mnie warto doplacic do takiego np Celerona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Zapomnij kolego o plexie w NASie z procesorem ARM. Tak jak kolega wyżej wspomniał, żeby używanie plexa miało sens i nie przyprawiało Cię o szewską pasję musiałbyś się zaopatrzyć w NAS z procesorem x86 a to już dużo większe pieniądze niż kuszący Cię Zyxel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...