Skocz do zawartości
Grześ94

Zestaw komputerowy do 2000 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy taki zestaw komputerowy będzie dawał możliwość zagrania w najnowsze produkcje na w miarę dobrym poziomie, np.: full hd, detale średnie??

specyfikacje zestawu :
Procesor: Intel Core i3-4170

Grafika: ZOTAC GeForce GTX 960 GB
Płyta główna: MSI B85M-E45
Ram: Crucial Ballistix 16 GB (2x8GB) DDR3 1600MHz 
Zasilacz: Corsair VS 550W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę. Bawisz się w jakąś obróbkę foto/video? Jeśli nie to spokojnie możesz zamiast 16GB wziąć 8GB - do gier wystarczy.

Różnicę + uciułanie brakujących funduszy przeznaczyłbym na procek 4 rdzeniowy np. i5-4460. Chyba, że środki przeznaczone na zakup są ostateczne.

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk mam, budę to zalmana z1 ogarnę za groszowe sprawy, a napęd od kumpla mam.

Rozumiem, że pozostałe komponenty: buda, dysk, napęd optyczny już masz?

Jesli masz fundusze to zdecydowanie lepiej wziąć pod gry i5 zamiast i3.

Dysk mam, budę to zalmana z1 ogarnę za groszowe sprawy, a napęd od kumpla mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby Ci jeszcze trochę namieszać w głowie w kontrze dla GTX 960 postawię R9 380 ;)

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_amd_radeon_r9_380_konkurencja_dla_geforce_gtx_960

Tyle, że jeśli miałbym wybierać R9 380 to w wersji 4GB - ale tutaj cena najtańszego niereferenta podchodzi pod 1000 zł.

Jeśli karta miałaby mieć 2GB VRAM to wybrałbym GTX 960.

Edytowane przez Piehursson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limit na wizjonerstwo skończył mi się w XVI wieku, ale z wielkim prawdopodobieństwem pochodzi jeszcze parę lat. Procek raczej na pewno, a płytę jak co to kupisz za jakieś 100-150zł jak padnie tam kiedyś... Mimo wszystko 400zł a 1050zł to diametralna różnica, acz Twój wybór.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4460-vs-Intel-Core-i5-2320

Procek spokojnie daje radę... a 650 zł możesz przeznaczyć np na mocniejszą grafikę, co ma sens.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Limit na wizjonerstwo skończył mi się w XVI wieku, ale z wielkim prawdopodobieństwem pochodzi jeszcze parę lat. Procek raczej na pewno, a płytę jak co to kupisz za jakieś 100-150zł jak padnie tam kiedyś... Mimo wszystko 400zł a 1050zł to diametralna różnica, acz Twój wybór.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4460-vs-Intel-Core-i5-2320

Procek spokojnie daje radę... a 650 zł możesz przeznaczyć np na mocniejszą grafikę, co ma sens.

no tak, grafa lepszą i nową przede wszystkim. Będzie można na nowy procek zbierać :P

do tej płyty i procka 400W zasilacz wystarczy ?

Edytowane przez Grześ94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych kart to wybór sprowadza się do GTX960 lub R9 380, oczywiście wersje 2GB .

Karty są za słabe aby w pełni wykorzystać 4GB VRAM więc nie ma sensu za te wersje przepłacać .

Chyba że w grę wchodzą używki to szukaj GTX780 / R9 290 .

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych kart to wybór sprowadza się do GTX960 lub R9 380, oczywiście wersje 2GB .

Karty są za słabe aby w pełni wykorzystać 4GB VRAM więc nie ma sensu za te wersje przepłacać .

Chyba że w grę wchodzą używki to szukaj GTX780 / R9 290 .

a szyna danych ma duże znaczenie czy mniejszy nacisk jest na to nakładany w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyna nie ma znaczenia w grach, ma znaczenie, czy szyna jest wystarczająca do przepływu danych, czy też będzie dławić, najczęściej są one dobrze dobrane. Nie jest to problem np 960-ki.

Generalnie to polecam ci tak jak reyden.

Niedawno widziałem używaną R9 290 za 970 zł z ponad roczną gwarancją od Gigabyta i to jest dobry zakup.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szyna nie ma znaczenia w grach, ma znaczenie, czy szyna jest wystarczająca do przepływu danych, czy też będzie dławić, najczęściej są one dobrze dobrane. Nie jest to problem np 960-ki.

Generalnie to polecam ci tak jak reyden.

Niedawno widziałem używaną R9 290 za 970 zł z ponad roczną gwarancją od Gigabyta i to jest dobry zakup.

na allegro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro / OLX czy podobne serwisy , ew. w jakimś lokalnym sklepiku / portalu ogłoszeniowym .

W normalnych sklepach nie dostaniesz używanych R9 290 , a nówek już prawie nie ma - zresztą to co jest kosztuje sporo więcej niż 1 050 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro ?

Tak, ale to była okazja więc pewnie już poszła. 1,2 dni temu. Pewnie nawet kupił ją jeden z naszych czytelników :P

Tu masz fajnego deala:

http://olx.pl/oferta/msi-radeon-r9-290-okazja-tanio-CID99-IDaX1mz.html#7f07d4b779

http://olx.pl/oferta/sapphire-tri-x-r9-290-oc-4gb-CID99-IDcc1pW.html#59dc087acb;promoted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi