Gregu Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2015 Jak w temacie :) Mam w planach zakup sprzetu, podoba mi sie Broadwell i5. Buda, pamieci i inne <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły dobrane. Jako że czasowo( miesiąc, dwa) może zestawik jeździć na integrze, to Broadwell ma plusa, bo nawet ładnie chodzi. W nowe gry może ni pogram, ale taki cs;go bedzie latał. Potem dokupie grafę, a potem zmienie monitor(docelowo raczej acer predator z g-syncem). Tera pytanie, brać broadwella czy może lepiej poszukać i7 czwartej generacji? Róznica w cenie to raptem 260zł w przeliczeniu. Wacham sie bo broadwell integra czy nie to ładnie pocina. Kręcić na pewno będę. Platforma na ddr4 nie wchodzi w grę, na razie skylake wg mnie nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Integra i pobór mocy to jedyne plusy BW . Z minusów - cena , wymagania dot. chipsetu ( w teorii tylko seria 9 ) oraz fakt że istnieją tylko wersje odblokowane . BR także gorzej się kręci . Na twoim miejscu został bym HWR / DK . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Integrą w Broadwellu bym się nie kierował skoro i tak jak piszesz po miesiącu-dwóch planujesz zakup karty zewenętrznej. W takim wypadku poszedłbym w Devil's Canyon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Zalezy ile devils sie kreci tez. Z testów choćby na purepc wynika, ze i5 broadwell oc 4200 przegania 4.5ghz devils canyon i7.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Jeżeli nowy procesor zamierzasz kupować to Broadwell - wybór jest jednoznaczny. Jeżeli wchodzą w rachubę używki warto przyoszczędzić i wziął Haswella w okolicy 750,00-850,00. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 No używki w Irlandii nie wchodza w gre, rynek tutaj jakis taki pusty sie wydaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Nowy 4690K w polskiej cenie 1000+ wydaje mi się kompletnie bez sensu. W Irlandii jak sądzę podobnie. Ja 2 tygodnie temu wybierałem pomiędzy używką Broadwell za 950 oraz używką 4690K za 740 i wybrałem tę drugą. Ale przy nowych to nie ma innej opcji niż Broadwell. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 No używki w Irlandii nie wchodza w gre, rynek tutaj jakis taki pusty sie wydaje... Jaki budżet przeznaczasz na to? Czemu Skylake nie ma sensu? M.2 nie wykorzystasz? 8GB DDR4 to tylko ok 15€ więcej od DDR3. W przyszłości jak stanieje można kupić zdecydowanie szybsze kości a te sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 @adashi na allegro kupowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Tak, na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Czemu Skylake nie ma sensu? M.2 nie wykorzystasz? 8GB DDR4 to tylko ok 15€ więcej od DDR3. W przyszłości jak stanieje można kupić zdecydowanie szybsze kości a te sprzedać. Obecnie rozważam Haswell/Skylake i jest np. kwestia pamięci - 400zł i są moduły 2x8GB @ 2133/CL9. De-de-ery czwórki 2x8GB @ 3000/CL15 będą droższe i zapewne ciut wolniejsze (czysto teoretycznie 2133/9 zapewniają o 18% lepszy czas dostępu niż 3000/15). Zwłaszcza że od dawna uznaję za fakt stwierdzenie - "kupuj zestaw płyta+proc" oraz "sprzedawaj zestaw płyta+proc". Tym samym mam głęboko w wiadomej części ciała to, czy podstawki się zmieniają, czy też nie... Po prostu od dobrych kilku lat jeśli sprzedaję procesor, to razem z płytą, jeśli kupuję - to także zestaw cpu + mobo. Edytowane 27 Września 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) czysto teoretycznie 2133/9 zapewniają o 18% lepszy czas dostępu niż 3000/15 raczej poszukałbym testów bo trochę dziwnie porównywać ddr3 i ddr4 Edytowane 27 Września 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Dlaczego dziwnie? I jedno, i drugie ma zegar wyrażony w MHz. I jedno, i drugie ma opóźnienia wyrażone głównie w Cas (Cas Latency). Matematyka jest prosta i jednoznaczna ;) Testy to oczywiście dobra sprawa - bo jeden problem zyska dużo więcej na przepustowości (MHz) niż na opóźnieniach (wtedy 3000/15 lepsze od 2133/9). Z kolei inny problem może zyskiwać dużo bardziej na opóźnieniach, niż przepustowości (wtedy 2133/9 jest zdecydowanie lepsze od 3000/15). Na nasze nieszczęście nie ma jednoznacznej odpowiedzi - w stylu że zawsze pamięć X jest lepsza od Y... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Dlaczego dziwnie? Matematyka jest prosta i jednoznaczna ;) a to ddr3 i ddr4 taka sama architektura? http://www.frazpc.pl/aktualnosci/926869,ddr4-vs-ddr3---czy-nowsze-jest-lepsze-szybsze.html stary ale jakoś zagina matematykę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Ok bo sie chaos robi. Plan jest proc i5 lub i7?, 16gb ramu(docelowo 1600 at8-8-8-24 ddr3L), zasiłka 630w thermaltake, płyta asus pro gaming z97, (dysk ssd jest juz), buda anteca plus 2 dodatkowe 120 fany. Plus AC na proca. Budzet dość elastyczny ale wolalbym zmiescic sie do 800e choc moge to jeszcze pchnac w gore, mysle...jak sie zona nie oburzy...choc to moja kasa :P Chce kupic raz, jak z Sandy, podkrecic na te 4.1 4.2 i zapomniec o ładowaniu w sprzet podstawowy na 4-5 lat. Opcje jakie potem wchodza w gre to dodatkowy storage czy na 1 miejscu grafa. kupuje na amazonie bo irole maja ceny z [gluteus maximus]... Edytowane 27 Września 2015 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 dabs.ie komplett.ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Broadwell to ciekawy proc. http://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_ddr3_vs_ddr4_jakie_pamieci_ram_wybrac_do_intel_skylake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Własnie widziałem... BTW jest teraz sens pchać sie w i7? Rafa, jakbym nie kombinował opłaca mi się bardziej kupowac w amazon uk. Różnica w cenie pozwala na dorzucenie chłodzenia... Z i7 rezygnuje bo zona krzywo patrzy na te uzbieranie 730e z wysyłką przy i5... Ok temat do zamknięcia, najpierw musze kupić samochód. A zakupy jak cos chyba jednak zrobie w komplett.ie bo amazon uk coś zawodzi... Chyba im sie trirema zatoneła po drodze z towarem, lub kurier na osiołku wpadł do rzeki, bo jak zamówiłem dysk 14, a 15 został wysłany (przy czym czas realizacji pokazywało 4-5dni) to jak tylko wysłali to czas sie zmienił na 28.09.15 a i tak cholerstwo nie doszło... Edytowane 30 Września 2015 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...