Skocz do zawartości
TERMIT2010PL

Gra odpala się na karcie zintegrowanej zamiast Nvidii ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę od sprzętu:

Lenovo G500S

Windows 7 Ultimate 64Bit

Procesor: Intel i5-3230M 2.60Ghz

Karta graficzna zintegrowana: Intel HD 4000

Karta graficzna dedykowana: Nvidia GeForce GT720M

Pamięć RAM: 8Gb

Mam problem którego nie mogę rozwiązać. Mianowicie parę dni temu kupiłem grę Rust do zabawy ze znajomymi online. Sprawa w tym, że mam mało klatek w grze , po prostu brak płynności daje się we znaki. Standardowo jest ok 20Fps,a w ważniejszych momentach spada do 15Fps. Już na początku szukałem rozwiązania w internecie i okazało się , że nie jestem odosobniony z tym problemem. A też wiele użytkowników ma problemy z grą jeśli chodzi o grafę. Okazało się, że z niewiadomych przyczyn gra uruchamia się na grafice zintegrowanej. Jeszcze wczoraj na czacie w grze jakiś koleś poradził mi, że miał ten sam problem a ma słabsze podzespoły ode mnie (i3 + GT6xxM) i ma stabilne 25Fps... W panelu Nvidia do każdego pliku gry z dopiskiem .exe - ustawiłem żeby odpalało na Geforce. Bez żadnego skutku. Koleś poradził mi żeby ustawił Nvidię jako kartę globalną , bo jemu to podobno pomogło - u mnie dalej gra chodzi na zintegrowanej (w konsoli gry jest to widoczne). Próbowałem już chyba wszystkiego i nic. Proszę o jakieś porady jak wyłączyć całkowicie kartę zintegrowaną lub zmusić grę do uruchamiania na GeForce... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli grasz na monitorze zewnętrznym podłączonym pod D-Sub, a masz możliwość przełączenia go na HDMI zrób to.

Kartę zintegrowana możesz spróbować wyłączyć pod Windows w menadżerze urządzeń: prawa mysz, wyłącz. I restart Windows.

Jednak nie wiem czy nie spowoduje to jakiegoś nieciekawego efektu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie karty zintegrowanej tym sposobem, spowodowało całkowite zaniknięcie obrazu i już się przestraszyłem że coś zepsułem :D Na szczęście po chwili uruchomiłem sprzęt, ale ukazał mi się obraz w rozdzielczości 800px (wielkie ikony). Ale co dziwne jak zintegrowana była wyłączona, to gra w ogóle nie chciała się włączyć - wyskakiwał jakiś error. Tak samo nie był dostępny panel sterowania nvidia. Nie wiem o co chodzi ... Jeszcze jakieś pomysły ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc po setkach różnych sposobów w końcu znalazłem jeden właściwy. Na twardo zmieniłem wartości w kluczach rejestrów tak jak kazali na tej stronie - https://www.reddit.com/r/shadowofmordor/comments/2i6jg9/solution_to_nvidia_mobile_gpu_problems_with/  

Teraz wszystko jest w porządku, gra odpala się na nvidii i jest cacy :D Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi