TERMIT2010PL Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Witam. Zacznę od sprzętu: Lenovo G500S Windows 7 Ultimate 64Bit Procesor: Intel i5-3230M 2.60Ghz Karta graficzna zintegrowana: Intel HD 4000 Karta graficzna dedykowana: Nvidia GeForce GT720M Pamięć RAM: 8Gb Mam problem którego nie mogę rozwiązać. Mianowicie parę dni temu kupiłem grę Rust do zabawy ze znajomymi online. Sprawa w tym, że mam mało klatek w grze , po prostu brak płynności daje się we znaki. Standardowo jest ok 20Fps,a w ważniejszych momentach spada do 15Fps. Już na początku szukałem rozwiązania w internecie i okazało się , że nie jestem odosobniony z tym problemem. A też wiele użytkowników ma problemy z grą jeśli chodzi o grafę. Okazało się, że z niewiadomych przyczyn gra uruchamia się na grafice zintegrowanej. Jeszcze wczoraj na czacie w grze jakiś koleś poradził mi, że miał ten sam problem a ma słabsze podzespoły ode mnie (i3 + GT6xxM) i ma stabilne 25Fps... W panelu Nvidia do każdego pliku gry z dopiskiem .exe - ustawiłem żeby odpalało na Geforce. Bez żadnego skutku. Koleś poradził mi żeby ustawił Nvidię jako kartę globalną , bo jemu to podobno pomogło - u mnie dalej gra chodzi na zintegrowanej (w konsoli gry jest to widoczne). Próbowałem już chyba wszystkiego i nic. Proszę o jakieś porady jak wyłączyć całkowicie kartę zintegrowaną lub zmusić grę do uruchamiania na GeForce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 jaki uruchomiony plan zasilania, laptop podłączony do prądu czy na aku?? masz program od lenovo do zarządzania zasilaniem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMIT2010PL Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 W opcjach zasilania mam od zawsze "wysoka wydajność".Laptop użytkowany jest stacjonarnie także stale podłączony jest do prądu.Programu Lenovo chyba nie posiadam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Jeżeli grasz na monitorze zewnętrznym podłączonym pod D-Sub, a masz możliwość przełączenia go na HDMI zrób to. Kartę zintegrowana możesz spróbować wyłączyć pod Windows w menadżerze urządzeń: prawa mysz, wyłącz. I restart Windows. Jednak nie wiem czy nie spowoduje to jakiegoś nieciekawego efektu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMIT2010PL Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Wyłączenie karty zintegrowanej tym sposobem, spowodowało całkowite zaniknięcie obrazu i już się przestraszyłem że coś zepsułem :D Na szczęście po chwili uruchomiłem sprzęt, ale ukazał mi się obraz w rozdzielczości 800px (wielkie ikony). Ale co dziwne jak zintegrowana była wyłączona, to gra w ogóle nie chciała się włączyć - wyskakiwał jakiś error. Tak samo nie był dostępny panel sterowania nvidia. Nie wiem o co chodzi ... Jeszcze jakieś pomysły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Ja nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shenoba Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2015 A system w ogóle widzi tą drugą kartę? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMIT2010PL Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2015 No więc po setkach różnych sposobów w końcu znalazłem jeden właściwy. Na twardo zmieniłem wartości w kluczach rejestrów tak jak kazali na tej stronie - https://www.reddit.com/r/shadowofmordor/comments/2i6jg9/solution_to_nvidia_mobile_gpu_problems_with/ Teraz wszystko jest w porządku, gra odpala się na nvidii i jest cacy :D Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...