bpjl Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Witam wszystkich. Dostałem do sprawdzenia laptopa HP550 który rzekomo nic nie wyświetla. Podłączyłem pod zewnętrzny monitor i okazało się że komputer działa prawidłowo i tylko nie działa jego ekran. Po dokładnym przyjrzeniu się (z latarką) doszedłem do tego że obraz na matrycy jest ale brakuje jej podświetlenia. Wykonałem więc wstępnie pomiary napięć na inwerterze: Po minusowego przewodu miernika do ogólnej masy laptopa (gdzieś z chassis) otrzymałem takie wyniki: 1 = 0V 2 = 3,35V 3 = 3,35V 4 = 0V 5 = 0V 6 = 18,62V 7 = 18,62V 8 - 9 = 0V Jako ze inwerter dostaje napięcia a sam na wyjściu nie daje nic na niego pada główne podejrzenia. Jednak proszę o zweryfikowanie czy dobrze pomierzyłem i ewentualnie czy napięcia są dobre. Oczywiście prócz wyjściowego (8-9)którego brak. Dodam jeszcze że ekran laptopa "wykonuje" pojedyncze migniecie podświetleniem przy włączaniu i wybudzaniu z uśpienia. Podświetlenie to jednak jest jakby czerwone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Obserwowałem takie same objawy, gdy padła mi świetlówka w 6735s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 Oj, to nie miło :/ a trudno taką świetlówkę wymienić? Wolę spytać zanim zacznę pruć matrycę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Zajęło mi to mniej niż 30 minut, wystarczy zerknąć na tutorial z googla ;) Edytowane 29 Września 2015 przez qrak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bpjl Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 Nie dostałem samej świetlówki nigdzie więc zamówiłem używkę całej matrycy. I bingo! Wszystko działa należycie. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...