Skocz do zawartości
Doppell

Problem z GeForce GTX 970?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Mam problem z komputerem i chciał bym Was prosić o pomoc/radę co może być powodem awarii.

Wczoraj podczas grania najpierw zawiesiła mi się sama gra po czym się ubiła(nie wiem czy ma to związek), póżniej wyłączył się monitor również podczas grania, komputer niby normalnie chodził natomiast obrazu nie było. Monitor jak by stracił sygnał od grafiki. 

Po kolejnych uruchomieniach okazało się, że bez odpalania gry monitor się wyłącza w pulpicie po około 5-10 min od startu systemu. 

Sprawdziłem monitor podłączając tym samym kablem do lapka i monitor działa.

Niestety po 3 takich akcjach monitor już nawet po restarcie przestał się odpalać. Podczas jednego z ponownych uruchomień grafika zaczeła chodzić na maxymalnych obrotach jak by się dochładzała.

Zdążyłem sprawdzić czy temperatura w na grafice czasem nie szybuje ostro w góre, ale było 40C.

Moje pytanie to: czy jest to problem grafiki czy może zasilacza?

PC:

GeForce GTX 970 EVGA FTW

8 GB ramu Corsairs DDR3 1600mhz

Zasilacz: bequiet! PowerZone 650W

Procesor: Intel Core i5 3570k 

Płyta  główna: MSI Z77A G45 Intel Z77 1155

Bardzo proszę o radę, który z komponentów to może być.

Moc z Wami ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłbym od sprawdzenia na innej karcie lub sprawdzenia 970'tki na innym kompie. Jak to nie możliwe to odpal integre i odłącz 970'tke. Jak będzie ok to pod integrą odinstaluj całkowicie sterownik Nvidii i odpal tak bez sterownika, a potem zainstaluj inną wersję. Jak po zainstalowaniu sterownika zacznie znikać obraz to wiadomo grafika.

Spróbuj też  odpiąć pamięć RAM i sprawdzaj na przemian jedną i drugą kość w różnych bankach. Ale brak obrazu i wyłączający się monitor to najczęściej padająca grafika. Zwłaszcza że dzieje się to zaraz po odpaleniu monitora. 

Najlprościej by to od razu wykluczyć to zrobić to co napisałem na początku. Potem sprawdzamy RAM i na końcu zasilacz. Płyta też wchodzi w grę.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpaliłem z integry i monitor nomralnie się uruchomił, wszystko działało bez zarzutu.

Grafikę sprawdził mi znajomy i tak jak podejrzewaliście była kopnięta.

Wielkie dzięki za rady.

Peace!

Edytowane przez Doppell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi