Juziu Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 CześćZastanawia mnie, czy chipsety nie wspierające podkręcania CPU np: H170, B150 umożliwiają podkręcania pamięci XMP, podnoszenie częstotliwości, zmnianę timingów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) Profil XMP się nie wczytuje, pamięci działają z max częstotliwością, jaką przewiduje kontroler w procesorze (1600 DDR3L / 2133 DDR4). Timingi można zmieniać. Nie da się również nic zrobić z procesorem, ani mnożnikiem boosta, ani BCLK, nawet integry nie da się podkręcić. Tak to wygląda na moim zestawie, i5-6500, MSI B150M PRO-dh, HyperX 2666/cl15 działają na 2133/cl12. Płyta i pamięci posiadają wsparcie/profil XMP. Po jego włączeniu nic się nie zmienia. Być może to kwestia dopracowania biosów. Ale tu http://www.pcgameshardware.de/Core-i5-6500-CPU-260934/Tests/Test-Benchmark-Skylake-1172704/ nie udało się nic podkręcić nawet na Z170. Więc wszystko wskazuje na to, że bez procka z K nie da się nic podkręcić. ot, monopol intela, zabierają nam wszystko ;) Edytowane 4 Października 2015 przez Meccaryn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juziu Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Dzięki. No szkoda, ale można za to puścić pamięci na domyślnym 1600 DDR3L / 2133 DDR4 i wyżyłować timingi (chyba, że napięcia nie zwiększymy - wtedy nie poszalejemy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Regulacja opóźnień jest. Swoich nie poprawiałem, więc nie wypowiem się, ile można zejść przy 1.2V (zmiany napięcia też nigdzie nei widziałem dla RAM'ów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobMaK Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Nie wiem jak z serią 100 ale w 8 i 9 np: H87 czy H97 magistrala tak że była ograniczona ze 100MHz do 99,8MHz co skutkowało minimalnie niższym taktowaniem ramu i procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...