Amongalen Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Stworzyłem taki oto zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/eRb6Fo/ Budżet: 5-5,5k + monitor Zastosowanie: gry (przynajmniej 1080p) i programowanie Bazowałem na zestawie za 4,6k z zestawienia. Wydaje mi się, że warto zainwestować kilkaset zł i mieć 16GB RAMu i 256GB SSD. Jako, że zbytnio się nie znam, to nasuwa się kilka pytań: Czy warto pchać się w Skylake? Czy może lepiej pozostać przy starszych CPU i DDR3, bo zbyt mały zysk wydajności/koszt? Jakie kości RAMu / SSD polecacie? Czy te, które wybrałem są ok, czy lepiej coś innego? Jaki monitor do ww. zastosowań? Wrzuciłem Monitor Dell P2414H, ale całkiem nie wiem na co należy zwrócić uwagę w przypadku monitorów. Jaka konfiguracja RAMu najlepsza, 1x 16GB, 2x 8GB czy 4x 4GB? @down 2x 8GB w takim razie Jakieś inne uwagi? Edytowane 1 Października 2015 przez Amongalen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 Kości 16GB na razie nie ma ( nie liczę kości ECC / ECC-R ) . Więc jak potrzebujesz 16GB to tylko układ 2x8GB wchodzi w grę , układ 4x4GB jest sensowny tylko w przypadku LGA 2011-3 gdzie masz 4-kanałowy kontroler który można wykorzystać . W innym przypadku taki układ nie ma sensu , w dodatku trudniej potem takie ramy sprzedać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amongalen Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Znajomy poleca mi taki zestaw zamiast tego, co podałem na Skylake: http://www.morele.net/inventory/info/WdlEY/(@edit zmieniłem zasilacz na trochę tańszy model, seria G1 zamiast GS) Cenowo wychodzi podobnie, a róznica w wydajności pomiędzy i5-6600k a i7-4790k jest spora. Cena całego zestawu wyszła troche wyższa głównie ze względu na zasilacz. Znajomy mówi, że 80+gold jest "must have". Kwestia, czy konieczne jest 650W, czy 550W wystarczy? Co myślicie o tych zestawach? Który lepszy? Edytowane 2 Października 2015 przez Amongalen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 Pamięci bym zmienił , za 25 zł więcej jest G.Skill Ares 2x8GB DDR3 2 133 mhz CL10 . Najtańsze 2 133 mhz CL9 to koszt ~450 zł , będą minimalnie szybsze niż 2 133 mhz CL10 . Dobra 550W powinna sobie poradzić z I7 i R9 390 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Zasilacz do zmiany np. na EVGA seria G2 lub P2 albo na Fractal Design seria Tesla albo Newton. 500-600W w zupełności wystarczy. Ogólnie jeżeli kupujesz z założenia wyłącznie nowe części jednak pozostałbym przy Skylake, ponieważ utrata wartości platformy 1150 będzie znacznie szybsza, mimo że faktycznie 4790K + dobre DDR3 czasem będzie lepsze od 6600K + nędzne DDR4. Jeżeli w grę wchodzą części używane to jak najbardziej bardzo dobry moment na zakup platformy 1150. Czemu karta w wariancie Gaming G1? Wersja OC nie jest w przypadku Rebranedona tym samym, poza backplate oraz podświetlonym ledem napisem? Edytowane 2 Października 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amongalen Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 Gaming G1, ponieważ taka była w zestawach miesiąca, poza tym jest najtańsza na morele. Rozważam również tańszy wariant, z i5 4690K, zawsze to 500zł w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amongalen Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Wydaje mi się, że to będzie ostateczny zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/xYsOsG/ Zdecydowałem się na i5-4690K, 500zł w kieszeni. Zbyt prędko wymieniać i tak raczej nie będę, a za 3-4 lata pewnie obie platformy będą niewiele warte. Zastanawiam się jeszcze jaką wersję GPU wybrać, MSI czy gigabyte? W innym temacie widziałem podzielone zdania. Jedna osoba mówiła, że gigabyte jest ok, a inna, że "Gigabyte największemu wrogowi bym nie polecał". Jakieś końcowe uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...