qhash Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 Pytanie do posiadaczy Z87I-DELUXE oraz overclockerów: - patrząc po specyfikacjach tej płyty Z87 to nowe Z97 wypadają raczej blado: a) poza ASUSem IMPACT wszystko inne w ITXie na Z97 ma tylko 6 faz ( Z87IPro i Deluxe 12+2), b) Z87I od ASUSa ma 4 gniazda wentylatorów c) dużo miejsca na chłodzenie Z97 to wsparcie dla AC, m.2 pcie i refresh out of the box... niewiele plusów. W polsce Z87I PRo i Deluxe sa już niedostępne, nawet nie wiem czym się różnią, ale mogę sobie taką ściągnąć ze stanów. Chciałbym założyć i7/i5 Haswell refresh z K i kręcić. Stąd pytanie - czy warto rzeźbić ze ściąganiem - muszę czekać, brak gwary, itd. ,czy może jednak kupić ASrocka Z97E ITX czy inna płytę 6fazową z nowszym chipsetem, gwarancją, itd - ale duzo gorzej wyposażoną? Czytałem też, że niby Z97 się lepiej kręci niż Z87, tj. procesor - ale nie znalazłem testu nigdzie tego samego CPU na 2 płytach. I pewnie mowa była o dużych płytach, gdzie zasilanie jest lepsze, a ja potrzebuję ITXa. albo czekać chwile jeszcze na skywell'a aż więcej płyt się pojawi do wyboru, pamięci już tanieją. albo brać e3-1231v3 i tanią płytę na Z97 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Na fazy zasilania aż tak nie patrz, to trochę marketing. Nie da się i tak voltować tych procesorów zbyt mocno, więc w praktyce jakaś super mocna sekcja nic nie daje. Edytowane 1 Października 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...