Skocz do zawartości
qhash

Z87I-DELUXE ITX vs inne płyty Z97 ITX do 700 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy Z87I-DELUXE oraz overclockerów:

- patrząc po specyfikacjach tej płyty Z87 to nowe Z97 wypadają raczej blado:

a) poza ASUSem IMPACT wszystko inne w ITXie na Z97 ma tylko 6 faz ( Z87IPro i Deluxe 12+2),  

b) Z87I od ASUSa ma 4 gniazda wentylatorów

c) dużo miejsca na chłodzenie

Z97 to wsparcie dla AC, m.2 pcie i refresh out of the box... niewiele plusów.

W polsce Z87I PRo i Deluxe sa już niedostępne, nawet nie wiem czym się różnią, ale mogę sobie taką ściągnąć ze stanów. Chciałbym założyć i7/i5 Haswell refresh z K i kręcić.

Stąd pytanie - czy warto rzeźbić ze ściąganiem - muszę czekać, brak gwary, itd. ,czy może jednak kupić ASrocka Z97E ITX czy inna płytę 6fazową z nowszym chipsetem, gwarancją, itd - ale duzo gorzej wyposażoną?

Czytałem też, że niby Z97 się lepiej kręci niż Z87, tj. procesor - ale nie znalazłem testu nigdzie tego samego CPU na 2 płytach. I pewnie mowa była o dużych płytach, gdzie zasilanie jest lepsze, a ja potrzebuję ITXa.

albo czekać chwile jeszcze na skywell'a aż więcej płyt się pojawi do wyboru, pamięci już tanieją.

albo brać e3-1231v3 i tanią płytę na Z97 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi