Skocz do zawartości
Hansxxx

Padający zasilacz? Zwiechy pod obciążeniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakieś pół roku temu miałem gtxa275. Nagle zaczęło się coś dziwnego. Po odpaleniu kompa  normalnie się uruchamiał aż do ekranu logowania. Po zalogowaniu się ekran nagle gasł, nie było sygnału. Myślałem, że padła grafika więc gtxa wrzuciłem do szuflady i siedziałem na integrze. Teraz kupiłem gtxa 950, przez jakieś pierwszy tydzień, dwa działał normalnie. Jednak wczoraj zaczęło się dziać to samo z pewną różnicą.

Normalnie mogę się zalogować do systemu i na nim pracować, jednak odpalenie np. skyrima powoduje zacięciem się komputera lub chwilową zwiechą i komunikatem "sprzęt przestał działać, ale odzyskał sprawność.

Dodatkowo zauważyłem w biosie, że o ile linia v3 i v5 ma odpowiednie napięcie, to v12 waha się w okolicach 11,1v-11,3v. Wiem, że dopóki nie dorwę miernika to nie mogę na tym bazować, ale dało mi to do myślenia.

Mianowicie gtx275 na start potrzebował dużo więcej prądu dlatego się wyłączał już na start, natomiast gtx950  ma mniejszy apetyt więc w idle można pracować.

Problem nie występuje na integrze. Zasilacz ma już jakieś 3-4 lata, model to Thermaltake SMART 530W (http://www.amazon.co.uk/Thermaltake-SMART-80plus-Certificated-Supply/dp/B006DKGZLO).

Także skoro komputer działa na integrze normalnie to prawdopodobnie uszkodzony jest zasilacz albo karta graficzna? Chyba, że płyta główna też może mieć z czymś problem?

Konfiguracja:

G3420

4GB RAM

GA-H81M-S2PV

MSI GTX 950 Gaming 2G

Thermaltake SMART 530W

2 dyski HDD + napęd optyczny + 2 wentylatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak to na 90% zasilacz. Po napisaniu poprzedniego postu typowy objaw, tj. zgasł ekran, nie było w ogóle sygnału.

Po resecie odpala się ekran logowania  i monitor gaśnie. Bios pokazuje linie v12 na poziomie ~10,3V.

Po wyjęciu karty i odpaleniu kompa na integrze wygląda to tak:

http://iv.pl/images/81172478759959888332.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miernik potwierdził mniej więcej to co pokazywał bios :). Do wymiany zasilacz. Takie pytanie przy okazji bo w dziale zasilacze mnie ignorują :(. Jaki zasilacz pod tą konfigurację za ~200zł? Jeden wymóg to długi kabel zasilający procesor bo w mojej "pięknej" obudowie jest z tym problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi