Skocz do zawartości
mgit

Rozbudowa starego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam rozbudować mój leciwy zestaw komputerowy. Na tą chwilę myślę nad wymianą:

- Karty graficznej - preferuję NVIDIE 

- Pasty termo przewodzącej - ogromny wybór, co tu wybrać

- A może jeszcze czegoś, jeśli okaże się to konieczne lub warte inwestycji

Aktualnie komputer jest podkręcony do 4,2 Ghz

Zastosowanie: Głównie renderowanie i modelowanie 3D w SolidWorks / od czasu do czasu gry

Mówiąc o grach, zależy mi na full detalach w rozdzielczości 1920x1200 od czasu do czasu w trybie surround - wymagania: minimum dwa porty DisplayPort - posiadam dwa monitory Dell U212M

Aktualna konfiguracja to:

Płyta główna: MSI Z77A-GD65 Intel Z77 LGA 1155

Chłodzenie: Noctua NH-D14

Pamieć: 4x Hyper DDR 1866 CL10 8 GB - łączna ilość pamięci 32 GB

Karta graficzna: Gainward GTX670 2048 MB 256bit PCI-E DDR5

Dysk SSD: Samsung 128 GB SSD830 SATAIII MZ-7PC128D 

Dysk klasyczny: Segate ST2000DM001 2TB sATA III 64 MB + 1 Tb Segate SATA III

Obudowa: Corsair Carbide 400R Black

Zasilacz: be Quiet! Pure Power L8-CM-730

Nagrywarka: LiteOn iHAS124 DVDRW

Procesor: Intel Core i7-2600k 3,4 Ghz 8 MB cache

Karta WiFi: Asus PCE-N10

Klawiatura: Logitech k360

Mysz: Logitech Performance Mouse MX

Głośniki: Logitech Z906

Monitor: Dell U2412M - 2 sztuki - aktualnie jeden podpięty pod DVI, dla tego też wolałbym mieć podpięte oba pod displayport

System: Windows 10 Home - 64 bit

Budżet: 1600-2500 zł to już maks, wolałbym się zamknąć w 2000 zł, chyba, że wzrost wydajności będzie na tyle duży, iż warto dopłacić - no i najważniejsze, mowa tu o nowych komponentach, nie interesują mnie używane.

Edytowane przez mgit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takim budżecie i wymaganiach to w grę wchodzi tylko GTX970 np. Asus GTX970 4GB DDR5 Strix Black za 1 529 zł .

Ma 3xDP i skokojnie wystarczy do grania w FHD i max. detalach .

A co do past - wybór jest ogromny , Artic Silver 5 , Artic Ceramique czy MX-2 , Zalman STG-1/STG-2 , Thermalright Chill Factor 3 , Prolimatech PK-3 czy coś od Collaboratory - przy tym to trzeba uważać i mieć odpowiedni cooler ( nie aluminiowy ) .

Brał bym któregoś Artica albo Zalmana .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania są duże, ale przy obecnej konfiguracji, chyba przy dobrej karcie graficznej powinno dać radę - no chyba, że obecna konfiguracja jednak za słaba i warto było by się zastanowić nad wymianą jeszcze czegoś...

Co do trybu surround nie jest on obligatoryjny - jak sobie karta graficzna poradzi, super, jak nie, to mogę się obejść bez tego - włączane naprawdę rzadko i to do jednej gry...

Co do coolera, mam Noctua NH-D14 - jaka pasta będzie najlepszym wyborem - i jaka metoda aplikacji, gdyż czytałem , że metoda na ziano grochu polecana tylko dla coolerów fabrycznych (dodawanych do procesora), czy na krzyż będzie ok, czy lepiej rozprowadzać za pomocą karty a potem nakładać cooler

Czy na Asus GTX970 4GB DDR5 Strix Black uzyskam na full detalach te 60 klatek (zakładając iż będę grać tylko na 1 monitorze), czy raczej można liczyć maksymalnie na 30. Mowa o produkcjach typu Wiedźmin 3 - karta wygląda ciekawie, szkoda tylko, iż ma 1 displayport

Edytowane przez Klaus
czyszczenie formatowania tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 fps na GTX970 - zależy jaka gra .

Na podstawie tego testu można powiedzieć że będziesz miał 60+ fps w Batman AO i BF4 .

W pozostałych tytułach od 40 do 60 fps-ów , w W3 karta będzie bliska osiągnięcia 60 fps na FHD / High / SSAO / AA / HairWorks OFF .

Tylko GTA V przy FHD + High będzie miało ~30 fps .

Jak chcesz więcej to GTX980 , choć wg. mnie nie warto dopłacać za nie wiele więcej fps-ów .

To już lepiej zbierać kasę na GTX980Ti .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTA V mnie nie interesuje - wiem szaleństwo, ale jednak mi ten tytuł nie podszedł...

Czyli podsumowując: Optymalnym wyborem będzie GTX970 - czy wybór np. od MSI GTX970 a ASUS GTX970 to ten samym chip i po za nazwą producenta niczym się nie różnią?

A wracając do pasty termoprzewodzącej, brać Artic Silver 5 czy uderzać w coś lepszego? Łatwo się ją aplikuje? Czytałem iż niektóre pasty są trudne w aplikacji jak np. Innovation Cooling IC Diamond

Edytowane przez mgit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie GTX970 mają ten sam chip , karty różnią się taktowaniem czy zastosowanych chłodzeniem oraz wyposażeniem .

W kwestii taktowania - zależnie jak mocno jest podkrecona dana karta  to mogą być kosmetyczne różnice w wydajności .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na MSI GeForce GTX 970 GAMING 4GB DDR5 PCI-E BOX - już zamówiona

Pytanie dodatkowe, czy warto pchać się w chłodzenie wodne - czy lepiej zostać na Noctua NH-D14 <- jeśli miałbym pchać się w chłodzenie wodne to najszybciej tak za dwa miesiące. 

Aktualne temperatura to 35-38 stopni bez stresu czy na chłodzeniu wodnym była by niższa czy na podobnym poziomie - i jak kwestia hałasu takiego chłodzenia. Noctua jest dosyć głośna

Edytowane przez mgit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wodowanie bym się nie pchał - gotowce są słabe, a złożenie dobrego zestawu trochę kosztuje.

Co do past - AS5 jest dobra i łatwo się aplikuje, bardzo dobra i łatwa w aplikacji jest też arctic MX2.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi