tomon Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Witam, Mam problem, kupiłem E4310 chcąc sprawdzić czy da rade iść z 16 GB ramu - niestety nie działa. No to sprawdzam 8 i 4 GB w jednej kości również z szybkością 1600 Mhz - też nie działa. Pamięci 2X2GB 1333 działają bez problemu. Najnowszy BIOS nic nie pomaga. W specyfikacji tego laptopa jest ze max pamieci to 8 GB - takze moge zrozumiec dlaczego nie działają 16 GB ale dlaczego nie działa np 8 czy 4 GB - płyta powinna sobie chyba sam dostosować prędkośc pamieci takze 1600 w slotach 1333 nie powinno byc problemem chyba ze sie myle ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Masz pewnie moduł 8x512MB a chipsety z tamtego okresu nie obsługiwały kości 512MB. Przy module 16x256MB pewnie działałoby. Niedawno ktoś przy desktopie (z Intel Core 1 gen o ile dobrze pamiętam) miał podobny problem. Taka odp padła, ktoś nawet źródła chyba linkował. Niestety nie mogę teraz znaleźć tego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Pamieci któe testowałem to ten model : tylko ja mam 4 GB w jednej kosci : http://www.amazon.com/Elpida-1Rx8-PC3-12800S-11-10-B2-Laptop-Memory/dp/B00AL776F4 dasz rade ocenic jakie ona ma pamieci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Policz ile jest "kostek" pamięci na laminacie. Jeśli jest ich 8 to muszą mieć po 512MB by dało 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Jeśli jest ich 8 to muszą mieć po 512MB by dało 4GB. Dokładnie takie są - 4 po jednej stronie i 4 po drugiej stronie kości. Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...