damian281 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 Witam Kupiłem taki oto komputer, sam go składałem: http://www.morele.net/inventory/info/rdcyRl/ Na razie komp chodzi na integrze Iris Pro 6200. Włożyłem do niego dysk WD10EZEX. Dysk sformatowałem. Zainstalowałem Win7 64bit, zainstalowałem sterowniki dołączone do mobo, system dograł swoje, (co ciekawe do irisa sterowniki musiałem zainstalować ręcznie, bo w automacie ich nie wykryło). Problem polega na tym, że komputer się wiesza sam z siebie, wystarczy przeglądarka i jedna zakładka. Potrafi się zawiesić nawet w CS 1.6, nie wspominając o bardziej wymagających grach. Gdy piszę te słowa jest zadziwiające to że tak długo działa bez zwiechy :P (zmieniłem sterownik do Irisa na starszy i póki co działa). Gdy komp się zawieszał jedyne co mogłem zrobić to reset - odłącza mi mysz i klawiaturę, a dźwięk zapętla. Nic nie podkręcałem, wszystko chodzi w domyślnych ustawieniach. Temperatury na procku nie przekraczają 50 stopni, RAM testowałem MemTestem i nic nie wykryło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 Bios zaktualizowany? Pomimo testu memtestem, sprawdż jak komp zachowuje na jednej kości pamięci, raz jednej, raz drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) MSI Live Update 6 mówi mi, że BIOS aktualny. RAMy sprawdzę jutro, bo dzisiaj już dosłownie padam. Jeszcze tylko doprecyzuję: ogólnie gry chodzą dobrze (do czasu zawiechy), taki Batman Arkham Asylum na ultra (poza AA) w Full HD, Arkham City to samo poza teselacją itp. I przypomniałem sobie, że zawiesza się zawsze jak odpalę Indeks wydajności systemu Windows. Po prostu obraz staje na tym teście, animacja okna zatrzymuje i nic nie można zrobić poza resetem. Edytowane 4 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 To inaczej, jaka wersje biosu masz obecnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) W informacjach o systemie: American Megatrends Inc.V17.8 2014-12-24 A w MSI Live Update: MB BIOS version H.80 Edytowane 5 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Masz H.8, twój procesor jest oficjalnie obsłgiwany od H.9. Najnowszy bios to H.A Pytanie, na co czekasz? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Przed chwilą zaktualizowałem do H.A :) Użyłem do tego pendrive'a, po czym sformatowałem go, ale system pokazuje mi, że jego pojemność to 48MB zamiast 8GB o_O Edytowane 5 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Diskpart - instrukcja w sieci. Cieszę się, że mogłem pomóc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Odpaliłem indeks wydajności systemu i jeżeli na tym się nie wywalił to będzie już wszystko śmigać :D Bardzo dziękuje za pomoc :) Łapka w górę 2x :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Na przyszłość daruj sobie live update - u mnie też nie wyświetla najnowszysch sterowników/biosu. A już broń Boże nie aktualizuj tym badziewiem biosu, zdarza się że live update potrafi uszkodzić bios, sam miałem z tym przeprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Czyli BIOS aktualizować ręcznie. A mam jeszcze pytanie w sprawie RAMu. W BIOSie ustawione mam na auto 1600 Mhz, zmieniłem sobie teraz na 2400 Mhz, a jest jeszcze opcja by włączyć XMP i tam ustawić 2400 Mhz. Czy to ma jakieś znaczenie gdzie ustawie te 2400 Mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Nie ma znaczenia, tylko ustawiając ręcznie musisz też podać timingi i właściwe napięcie dla tych pamięci, żeby działały stabilnie. Włączając XMP płyta automatycznie ustawia częstotliwość, timingi i napięcie - nie musisz nic ręcznie robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Gdy ustawie ręcznie (bez XMP) taktowanie a timingi zostawie na AUTO to płyta dobierze sobie sama najlepiej czy jednak lepiej samemu? Pytam tak w razie jakbym chciał dać więcej niż 2400 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Jak taktowanie ustawiasz ręcznie to płyta dobiera odpowiednie timingi, ale napięcie musisz podnieść. Pamięci mają parametry zapisane w sobie (obok profili xmp) zgodnie ze standardem jedec dla napięcia 1.5V. Wpisując ręcznie możesz dobrać agresywniejsze parametry - czyli po prost OC ramu. Edytowane 5 Października 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Voltage Settings w biosie jest wygaszona, więc nie za bardzo wiem jak zmienić napięcie ramów :/ Zaznaczałem OC Genie, z trybu Simple przechodziłem na Advanced ale i tak nie mogę w te opcję wejść. Edytowane 5 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 Dziwne - możesz zrobić zdjęcie jak to wygląda? Powinien być dostęp do napięć. A profilu xmp nie chcesz wczytywać? Czy chcesz robić OC ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Profil XMP ustawia 2400 mhz, a ja bym chciał dać więcej. Edytowane 6 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian281 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Odświeżam. Ustawiłem sobie RAMy na takich wartościach: 2133Mhz 9-11-10-28 przy 1,65V, profil XMP to 2400Mhz i bodajże 11-13-13-31 również przy 1,65V. Które ustawienie jest lepsze pod względem wydajności? A może da się ustawić lepiej? Czy jest sens je podkręcać? Proszę wziąć pod uwagę fakt, że jadę na zintegrowanej grafice. link do mojej budy: http://www.morele.ne...ry/info/rdcyRl/ Edytowane 13 Października 2015 przez damian281 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Ściągnij sobie aide64 (bezpłatna wersja trial 30-dniowa) i zrób "test wydajności cache i pamięci" z zakładki narzędzia, na jednym i drugi ustawieniu. Zdaje się lepiej mieć wyższe taktowanie niż niższe opóźnienia. Według mnie nie ma sensu ramu podkręcać. Tu masz test pamięci z maja. Edytowane 13 Października 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...