Skocz do zawartości
damian281

Nowy komputer zawiesza się.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem taki oto komputer, sam go składałem:

http://www.morele.net/inventory/info/rdcyRl/

Na razie komp chodzi na integrze Iris Pro 6200.

Włożyłem do niego dysk WD10EZEX. Dysk sformatowałem. Zainstalowałem Win7 64bit, zainstalowałem sterowniki dołączone do mobo, system dograł swoje, (co ciekawe do irisa sterowniki musiałem zainstalować ręcznie, bo w automacie ich nie wykryło). 

Problem polega na tym, że komputer się wiesza sam z siebie, wystarczy przeglądarka i jedna zakładka. Potrafi się zawiesić nawet w CS 1.6, nie wspominając o bardziej wymagających grach.

Gdy piszę te słowa jest zadziwiające to że tak długo działa bez zwiechy :P (zmieniłem sterownik do Irisa na starszy i póki co działa). 

Gdy komp się zawieszał jedyne co mogłem zrobić to reset - odłącza mi mysz i klawiaturę, a dźwięk zapętla.

Nic nie podkręcałem, wszystko chodzi w domyślnych ustawieniach. Temperatury na procku nie przekraczają 50 stopni, RAM testowałem MemTestem i nic nie wykryło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI Live Update 6 mówi mi, że BIOS aktualny. RAMy sprawdzę jutro, bo dzisiaj już dosłownie padam.

Jeszcze tylko doprecyzuję: ogólnie gry chodzą dobrze (do czasu zawiechy), taki Batman Arkham Asylum na ultra (poza AA) w Full HD, Arkham City to samo poza teselacją itp.

I przypomniałem sobie, że zawiesza się zawsze jak odpalę Indeks wydajności systemu Windows. Po prostu obraz staje na tym teście, animacja okna zatrzymuje i nic nie można zrobić poza resetem.

Edytowane przez damian281

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli BIOS aktualizować ręcznie.

A mam jeszcze pytanie w sprawie RAMu.

W BIOSie ustawione mam na auto 1600 Mhz, zmieniłem sobie teraz na 2400 Mhz, a jest jeszcze opcja by włączyć XMP i tam ustawić 2400 Mhz. 

Czy to ma jakieś znaczenie gdzie ustawie te 2400 Mhz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia, tylko ustawiając ręcznie musisz też podać timingi i właściwe napięcie dla tych pamięci, żeby działały stabilnie. Włączając XMP płyta automatycznie ustawia częstotliwość, timingi i napięcie - nie musisz nic ręcznie robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak taktowanie ustawiasz ręcznie to płyta dobiera odpowiednie timingi, ale napięcie musisz podnieść. Pamięci mają parametry zapisane w sobie (obok profili xmp) zgodnie ze standardem jedec dla napięcia 1.5V.

Wpisując ręcznie możesz dobrać agresywniejsze parametry - czyli po prost OC ramu.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Voltage Settings w biosie jest wygaszona, więc nie za bardzo wiem jak zmienić napięcie ramów :/

Zaznaczałem OC Genie, z trybu Simple przechodziłem na Advanced ale i tak nie mogę w te opcję wejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam.

Ustawiłem sobie RAMy na takich wartościach: 

2133Mhz 9-11-10-28 przy 1,65V, profil XMP to 2400Mhz i bodajże 11-13-13-31 również przy 1,65V.

Które ustawienie jest lepsze pod względem wydajności? A może da się ustawić lepiej? Czy jest sens je podkręcać? Proszę wziąć pod uwagę fakt, że jadę na zintegrowanej grafice.

link do mojej budy: http://www.morele.ne...ry/info/rdcyRl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij sobie aide64 (bezpłatna wersja trial 30-dniowa) i zrób "test wydajności cache i pamięci" z zakładki narzędzia, na jednym i drugi ustawieniu.

Zdaje się lepiej mieć wyższe taktowanie niż niższe opóźnienia.

Według mnie nie ma sensu ramu podkręcać.

Tu masz test pamięci z maja.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi