Skocz do zawartości
pietia79

zestaw do gier (4000) a stary monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, prośba o trochę info (informacji w necie i na forum jest aż za dużo i ciężko o wnioski... ;)

Zmieniam kompa po wielu latach, zestawiłem taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/9hlvuo/

Informacje:

1) budżet - maksymalnie 4 tys. - po nowym roku pewnie zmienię też konsole na z ps4 na 4, więc prośba o brak propozycji droższych zestawów (chyba, że mocno uzasadnione)

2) musi być dysk SSD - żonie kupiłem z SSDkiem i też chcę "szybko"

3) musi być Win7

4) zastosowanie: gry (strategie Total Wary, Wargame, Wiedźmin, RPGi) , czasem montowanie filmów z wakacji

5) monitor zostaje ten co mam - Samsung T220HD, rozdz. 1680-1050, działa więc nie planuje zmieniać,

6) obudowa musi być z drzwiczkami (de gustibus ;)

7) nigdy nie będę podkręcał ani procka ani karty (nie znam się, nie mam czasu się uczyć, wolę pograć).

Teraz pytania:

- czy przy tym monitorze i takiej rozdzielczości można kupić taniej kartę, czy mocniejsza będzie wykorzystywana ze starym monitorem? czytam o kartach od tygodni i wyczytuję, że nowe (w moim budżecie, czyli ok .1000) to niewiele lepsze modele sprzed roku dwóch.

- czy przy zamówienie z moreli z kodem za 1 zł jest zainstalowany win7 czy przychodzi na płycie (ostatnio instalowałem chyba XP z SP2 jeszcze.

- czy w ogóle przy starym monitorze to może  wystarczający będzie np. zestaw za 2500-3000?

z góry dzięki i w razie dodatkowych informacji dopiszę.

pozdrawiam

Pietia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do zmiany - w tej cenie to lepszym wyjściem jest Thermaltake Smart SE 530W za 219 zł .

Lepsza elektronika ( Xilence do do niedawna no name ) , większa realna moc ( 492W vs. 456W ) , modularne okablowanie w TT Smart czy większa sprawność - choć nie potwierdzona certyfikatem, za pewne z powodu ceny .

Opcja darmowego złożenia kompa dotyczy tylko kompa , bez instalacji OS czy montażu dodatkowego chłodzenia .

Co do monitora i gier - zależy jaki tytuł , choć przy 1 680 x 1 050 topowe karty nie będą pracować na 100% .

Także nie ma sensu brać R9 380 czy GTX960 z 4GB VRAM , wersje z 2GB pamięci spokojnie wystarczą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew. Zasilacz zmienię, nie podraża kosztów.

Co do karty, topowe mi nie grożą :) szukałem raczej max do 1000zł ,wiec dużego wyboru nie miałem, praktycznie 2 odmiany (R9 380, albo GTX960)

Czy jest sens się ładować się jeszcze np. w 750 Ti, np.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-750ti-gaming-2g-n750ti-tf-2gd5-oc-629388/

Czy raczej szukać czegoś 2 gb, ale 960 (ale wtedy cena niewiele odbiega od tego co mam w koszyku)

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-960-2gb-gddr5-128bit-dvi-hdmi-3xdp-gtx-960-2gd5-721276/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainspirowany innym wątkiem, nie mam parcia na nowy sprzęt, przy założeniu że w moim zestawie karty nie wykorzystam, to czy taki zestaw byłby sensowny (przy dokupieniu dysku SSD i win), czy jednak szybko odczuję brak mocy?

http://allegro.pl/komputer-do-gier-cs-go-i5710077952.html

(karta sieciowa? nie zastanawiałem się, wziąłem pierwszą z zaproponowanych - nie jest potrzebna?)

Edytowane przez pietia79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

net masz przez kabel czy wifi? bo jak wifi to trzeba karte bezprzewodową [jak po kablu masz to karta sieciowa jest już na płycie]

karta to już trochę słaba jest , ramu by trzeba dołożyć

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i tak i tak. Wi-fi ze wzmacniacza sygnału, ale było i tak za słabo czasami, więc pociągnąłęm w końcu wszędzie kable.

Po dołożeniu RAM (100 zł) , SSD 256 (385) i WIN7 (400 zł), biorąc uwagę różnice w cenie obudów, to różnica w cenie między tym używanym zestawem a nowym nie robi się wcale juz taka korzystna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi