Skocz do zawartości
Netiux

Tylne usb 2.0 przestają pracować w windowsie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam problem otóż jak w temacie tylne usb 2.0 przestają całkowicie pracować w windowsie po zalogowaniu się, wpisaniu hasła, czasem nawet przed zalogowaniem urządzenia podłączone do tylnego usb 2.0 przestają działać po czym po kilku minutach występują blue screeny, komputer ciągle widzi urządzenia nawet po ich odłączeniu, przesyłam raport z programu Blue screen view. Wcześniej już o tym problemie pisałem ale przez jakiś czas problem nie występował i dzisiaj znów zaczął, dodam ze w linuxie i trybie awaryjnym windowsa problem nie występuje ale po reinstalacji systemu nadal się pojawia, jeszcze przed zainstalowaniem jakiegokolwiek sterownika

Specyfikacja:

Windows 7

Z77 Mpower

I7 3770K

report.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. bios mam najnowszy 1.17

2. Nie jedynie miałem włączone xmp

3. Crucial Ballistix sport

4,5 Właśnie wyjąłem jedną kość i zobaczę czy nadal problem wstępuje ale wcześniej żadnych problemów z ramem nie miałem w grach itp.

1. czy zrobiłeś update BIOS?

2. czy podkręcasz pamięć?

3. jaką masz pamięć?

4. czy sprawdziłeś pamieć memtest'em?

5. czy sprawdziłeś inną pamieć?

Edytowane przez Netiux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

ściągnij, zrób bootowalny pendrive, odpal - niech przejdzie ze 2 pętle, będziesz miał pewność, że pamięć OK. BSOD z IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL często związany jest z niestabilną/wadliwą pamięcia.

Edytowane przez qhash
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

ściągnij, zrób bootowalny pendrive, odpal - niech przejdzie ze 2 pętle, będziesz miał pewność, że pamięć OK. BSOD z IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL często związany jest z niestabilną/wadliwą pamięcia.

wrzucam test:

pamięci nie przeszły testu 13 :/

Dodam że jak się odepnie na chwilę zasilacz i później włączy ponownie komputer to błędy z niedziałającym usb nie są tak częste, tzn. nie wywala mi usb od razu po wejściu do systemu tylko może poużywać ich kilka godzin i zapomniałem napisać że wtedy też nie mogę wyłączyć komputera bo pokazuje w nieskończoność ekran zamykania go

MemTest86-Report-20151009-194654.html

Edytowane przez Netiux
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz winowajcę na 90%. Twoje błędy są w dziale hammer test, czyli jest "ucieczka" ładunku do sąsiednich komórem. Ten test jest od jakiegoś czasu w MemTest. Wcześniej go nie było. Czasami pamięci nie przechodzą tego testu a system jest stabilny tygodniami. Niemniej, zakładałbym jednak problem. Mój laptop, home NAS  i HTPC mają zero jakichkolwiek błędów.

Wymień/pożycz inną pamięć, zrób memtest, i poużywaj trochę kompa, sprawdź czy problem powróci. Sprawdź swoją pamięć memtestem na innej maszynie - jeśli będzie OK, to wina mobo/zasilacza/GPU.

Jeśli twój zasilacz to jakiś no-name, to też bym wymienił. Teraz, z nowszym standardem ATX niby już nie ma takiego problemu jak kiedyś, że jak padał zasilacz, to trzeba było trzy zdrowaśki na szybkości odmówić coby mobo było całe, ale i tak bym dał nowy.

Jeśli kolejna pamięć będzie sypać błędami na Twojej platformie (i będziesz wiedział, że na innej platformie była OK) to wyjmij GPU i na integrze sprawdź to samo. Jeśli błędy znikną, znaczy się, że zasilacz może być walnięty - jeśli go wymieniłeś a dalej tak jest - to możesz mieć problem z mobo/GPU.

Wyjmij GPU, ponów.

Jeszcze takie info do dalszego testowania - wbrew powszechnie panującej opinii, nawet GPU może powodować błędy pamięci.

Odepnij z kompa co tylko się da i puszczaj memtest, najlepiej 8+ godzin.

Jeśli nie będzie błędów na gołym CPU i mobo, podłączaj po kolei co tam masz, i sprawdzaj dalej.

Jeśli błędy są już na starcie, na gołym sprzęcie - mobo/PSU ( o ile wcześniej go nie wymieniłeś).

Edytowane przez qhash
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz winowajcę na 90%. Twoje błędy są w dziale hammer test, czyli jest "ucieczka" ładunku do sąsiednich komórem. Ten test jest od jakiegoś czasu w MemTest. Wcześniej go nie było. Czasami pamięci nie przechodzą tego testu a system jest stabilny tygodniami. Niemniej, zakładałbym jednak problem. Mój laptop, home NAS  i HTPC mają zero jakichkolwiek błędów.

Wymień/pożycz inną pamięć, zrób memtest, i poużywaj trochę kompa, sprawdź czy problem powróci. Sprawdź swoją pamięć memtestem na innej maszynie - jeśli będzie OK, to wina mobo/zasilacza/GPU.

Jeśli twój zasilacz to jakiś no-name, to też bym wymienił. Teraz, z nowszym standardem ATX niby już nie ma takiego problemu jak kiedyś, że jak padał zasilacz, to trzeba było trzy zdrowaśki na szybkości odmówić coby mobo było całe, ale i tak bym dał nowy.

Jeśli kolejna pamięć będzie sypać błędami na Twojej platformie (i będziesz wiedział, że na innej platformie była OK) to wyjmij GPU i na integrze sprawdź to samo. Jeśli błędy znikną, znaczy się, że zasilacz może być walnięty - jeśli go wymieniłeś a dalej tak jest - to możesz mieć problem z mobo/GPU.

Wyjmij GPU, ponów.

Jeszcze takie info do dalszego testowania - wbrew powszechnie panującej opinii, nawet GPU może powodować błędy pamięci.

Odepnij z kompa co tylko się da i puszczaj memtest, najlepiej 8+ godzin.

Jeśli nie będzie błędów na gołym CPU i mobo, podłączaj po kolei co tam masz, i sprawdzaj dalej.

Jeśli błędy są już na starcie, na gołym sprzęcie - mobo/PSU ( o ile wcześniej go nie wymieniłeś).

Wielkie dzięki za pomoc chyba udało mi sie rozwiązać ten problem i był nim właśnie ram

po ponad 10 postach na różnych forach w końcu udało mi się pozbyć tego problemu :D

Od wymiany pamięci i reinstalacji systemu komputer się ani razu nie sypnął :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi