ViruS001 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Witam. Mam dziwny problem z kablem VGA (tak podejrzewam). Otóż zakupiłem sobie kabel VGA o długości 5 metrów ze względu na to, że chcę sobię zrobić małe przemeblowanie ale mniejsza o to. Do rzeczy - podłączyłem monitor pod ten nowy kabel no i problemem stała się rozdzielczość. Mój monitor posiada optymalną rozdzielczość 1440x900 a po podłączeniu tego nowego kabla takiej rozdzielczości nie miałem do wyboru (była cała gama a tej nie). No spoko rozumiem, więc przeinstalowałem sterowniki graficzne nadal nic, próbowałem kombinować na wszelkie sposoby nic. No trudno, odłożyłem monitor na swoje poprzednie miejsce, podłączyłem stary kabel a tu szok - z miejsca ustawiona była rozdzielczość 1440x900 i wszystko ładnie śmiga Co z tym problem zrobić i jak go rozwiązać? Użyty sprzęt: Monitor: Philips 190CW GPU: MSI GTX 460 1GB CPU: Intel i3-4370 Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Na tym nowym kablu były dostępne rozdziałki wyższe niż te 1440x900? Ile płaciłeś za kabel? Pytam o jego jakość- grubość, jakość wtyków/gniazd. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2015 Tak były dostępne wyższe rozdzielczości od 1440x900 Za kabel zapłaciłem 25zł (dokładnie 24 z groszami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2015 Próbowałeś zmieniać rodzielczość przez panel nvidia czy tylko przez windowsową opcję? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) Próbowałem przez obie opcje. W panelu NV też nie pokazywało rozdzielczosci 1440x900 Dodatkowo w panelu nvidii jest opcja, że samemu można dostować rozdzielczość. Zrobiłem sobie screenshota tego jak mam teraz i tak samo ustawiłem wszystko na tym nowym kabelu ale niestety nie poskutkowało i zrobiły się czarne paski na dole i na górze ekranu tak na 2cm Edytowane 10 Października 2015 przez ViruS001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) Na zagranicznym forum znalazłem rozwiązanie polegające na wpięciu monitora z nowym kablem pod inny PC niż aktualnie. Może to być laptop. Wtedy spróbować ustawić oczekiwaną rozdzielczość i jeżeli się powiedzie to próbować pod starym. Upewnij się też, że na pewno kabel w monitorze i karcie graficznej jest dobrze wciśnięty i dociśnięty. Wyciągnij go i włóż jeszcze raz przykładając do tego więcej uwagi. Po tym zabiegu zrestartuj komputer. Edytowane 10 Października 2015 przez Kamil_NN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Niestety powyższy sposób nie zadziałał ale udało mi się poprzez panel sterowania NV i dostosowaniu własnej rozdzielczośći ustawić tę rozdzielczość 1440x900. Troszku się pobawiłem z opcjami aż się udało :) Może się kiedyś komuś przydać, więc załączam screena: PS: Przy taktowaniu zmieniamy na opcję ręczną i tam wpisuje te dane (później samo zaskoczy na automatyczne) Edytowane 11 Października 2015 przez ViruS001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2015 Próbowałeś odłączania kabla i podłączanie ponownie na obu końcach? Ponoć któryś bolec może nie stykać i komputer nie odczytuje modelu monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...