Skocz do zawartości
Momochi

Czy to dobry czas na składanie PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już w styczniu planowałem złożenie nowego pc od podstaw i zrobiłem sobie wstępy spis sprzetu jaki zmierzałem kupić (ceny +/- zapisane w notatniku):

i7-4790K                                     1400zł
gtx 970                                      1400zł
Benq 24'' XL2411Z                            1000zł
MSI Z97 Gaming                               500zł
Pamięć GOODRAM Play DDR3 8GB 1600MHz         300zł
SSD CRUCIAL MX100 256GB 2,5'' 550MB/s SATA 3 410zł
SEAGATE 1TB 7200obr. 64MB SATA 3             220zł
zasilacz OCZ ZS 750W                         350zł

Tłumaczę do czego zmierzam. Plan był żeby kupić sprzęt pod Wieśka i zrobić wcześniej rozezanie ale wyjchałem za granice nie było czasu na gry. Teraz znów mam więcej wolnego czasu i znów chciałem zainwestować w PC ale wyszła chryja z vram w 970, czerwoni coraz lepiej sobie radzą w nowym windowsie i Dx12, ceny sprzętu praktycznie nie zmalały a nawet wzrosły, zbliża się Pascal...

Poprostu mam dziwne przeczucie, że jak teraz zainwestuje w nowy sprzęt 6k to za pół roku ten sprzęt bedzię kosztował 4k bo będzie przestarzały i do wymiany. A chciałbym żeby posłuży mi przynajmniej 2 lata bez zmiany Gpu.

Mam świadomoć, że to raczej wróżenie z fusów i spekulacje i odpowiedź będzie raczej taka, że trzeba poczekać na rozówj wypadków ale, ja chce grać w nowe tytuły i nie wiem co mam robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skylake Intel Core i5-6600K lub 6700K... GPU sprzedasz w razie czego i kupisz wydajniejszy, albo idź w R9 390. Dobra cena i wydajność 970-ki. Ewentualnie kup Intel Core i5-5675C lub Core i7-5775C

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i5_5675c_i_core_i7_5775c_broadwell?page=0,40

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie?page=0,41

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem warto kupić lepszy monitor, zasilacz, budę, SSD, ewentualnie płytę główną, są to rzeczy które najrzadziej się wymienia i wymiana nie przynosi jakiś spektakularnych korzyści wydajnościowych, reszta i tak szybko się starzeje szczególnie jeśli musisz mieć top maszynę i wszystko na very high

ewentualnie jak często zmieniasz to szukaj z drugiej ręki od pewniaka z gwarancją wtedy w razie odsprzedaży płaczu nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi