Skocz do zawartości
Bolek147

Windows 8.1 ent. problemy. Dobranie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Jestem nowy nazywam sie Damian lat 17 (prawie 18 :D). 

Mam lapka HP Pavilion g7 z osprzętem intel pentium d980 2x 2.4ghz, 4gb ram, dyskiem 500gb i karta graficzna (podstawowa) intel HD, (dodatkowa) Ati Radeon (nie powiem dokladnie bo nie pozwala mi na to system a dokładnie problemy). Posiadam Windows 8.1 enterprise x64 (legal). Od długiego okresu mam problem z nim. Czasami zawiesza sie pasek start, paski boczne, kopiowanie itp. i jak nacisne kilka znaczek windowsa to restartuje sie pasek itp. i dziala przez kilka sekund i zawiesza sie dalej, wczoraj np. nie mogłem nic kliknąć lpm tylko ppm moglem (i klawiszami tab itp.). Reinstalowałem windowsa i nie pomogło. Długo szukałem gdzie jest problem i wd. mnie to dysk twardy, dorzucam tutaj screen z hdtune z benchmarka. Jeżeli to nie wina dysku, to jaki system mam tutaj zainstalować? x32 czy x64? I może skorzystać z standardowego 8.1? Doradzcie bo nie da sie korzystać z laptopa :(

PS: Nie moge otworzyć painta więc cieżko o ss z hdtune... 
Minimum 1.1mb/s

Max 101,2mb/s

Average 53.3mb/s

Access time: 20sek

Burst Rate: 96.2mb/s

CPU Usage 32%

Żółte kropki troche nie są obok siebie kilka jest obok. 

A i jeszcze jedno, w ustawieniach pisze Ram: 4gb (dostępne 3.90gb) czytałem że coś o współdzieleniu ram z kartą zintegrowaną i to w biosie sie wyłącza tak?

Edytowane przez Bolek147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę nie rozumiem :) ale mogę napisać że dyski laptopowe to nie są demony prędkości i trzeba zwykle przy nich uzbroić sie w cierpliwość, być może dodatkowo poinstalowałeś jakieś poprawki, progsy i to się ze sobą gryzie lub brakuje jakis sterowników

poszukaj porad w sieci odnośnie instalacji systemu  i konfliktu urządzeń, jak rozpoznawać, itp.

ew. możesz pomyśleć powoli o SSD który jest szybszy i nie podatny na fragmentacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System jest czysty, partycje czyste, nie używam śmiećprogramów jakis speedpc czy cos. Pasek start sie wiesza caly czas i nie można w ogóle z niego korzystać, nawet wyszukać painta nie moglem bo sie zawiesiło. Nie działają klawisze funkcyjne (głośność) ale od jasności już działają (klawiatura sprawna bo dziala jak nie wiesza sie pasek). Doradzcie coś. Czy zainstalowanie zwyklego 8.1 pomoże? Od 4 miesięcy tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop zakupiony z windows 8 (brak sterowników na windows 7 sprawdzałem).

Nie uruchamia mi catalysta nie wiem czego. A i mam pytanie wyjąłem cdkey z biosu i chce pobrać oryginalnego oem'a z windowsem taki jaki miałem na początku. Pobieram programem microsoftu. Da sie pobrac z microsoftu windowsa 8 dla hp czy cos takiego? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem takie coś co pobiera windowsa z neta po wpisaniu cd keya (taki instalator) no ale mimo wszystko mój cd był nieaktywny (nie wiem czego był wyjęty z biosu) i do opcji mialem tylko 8.1 a cdkey jest dla 8. Pomóżcie mi znaleść Windows 8 żebym sobie zrzucił na pendrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi