srebrnylis Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Witam :) To mój pierwszy post. Rozważam kupno jednego z tych 2 procesorów do do stacji roboczej (grafika, a tym 3d) opartej o płytę micro-ATX. Byłem już w zasadzie zdecydowany na i7-6700k, ale znalazłem tablę noctua z której wynika, że te same coolery stosuje się dla TDP 90 w przypadku Skylake i TDP 140W w przypadku Haswell-E. To świadczy o tym, że albo Haswell-E jest w stanie znieść większe temperatury (w co wątpię) albo po prostu jego budowa skuteczniej odprowadza ciepło. Zacząłem więc drążyć temat zużycia energii przez oba procesory i dotarłem do całkiem rozbieżnych testów, szczegóły poniżej. Jak sądzicie, które testy oddają rzeczywiste różnice w poborze energii? Moja obudowa nie będzie jakimś gigantem (Nanoxia Deep Silence 4), chciałbym zastosować wydajne aczkolwiek niekoniecznie duże gabarytowo chłodzenie Noctua. Także te kwestie są dla mnie kluczowe. Bardzo możliwe że odrobinę podkręcę procesor. Różnice w stresie: 26W: purepc.com, pcper.com, wccftech.com 68W-74W: bjorn3d.com, guru3d.com, bit-tech.net, kitguru.net Różnice w idle 2-17W: purepc.com, pcper.com, wccftech.com 21W-39W: bjorn3d.com, guru3d.com, bit-tech.net, kitguru.net 2W a 39W to jest kosmiczna niemal dwudziestokrotna róznica! Poniżej linki do testów: http://www.pcper.com/reviews/Process...ion-Perf-Dolla i7-6700k (cały system) Idle 58W / Load 144w i7-5960X (cały system) Idle 71W / Load 170w (w porówaniu nie ma i7-5820) -------------------------------------------------- Różnica 13W / 26W http://wccftech.com/intel-skylake-co...ormance-5820k/ i7-6700k (cały system) Idle 66W / Load 302w i7-5820k (cały system) Idle 82W / Load 328w -------------------------------------------------- Różnica 17W / 26W http://www.guru3d.com/articles_pages...skylake,8.html i7-6700k (cały system) Idle 47W / Load 116w i7-5820k (cały system) Idle 68W / Load 185w -------------------------------------------------- Różnica 21W / 69W http://www.purepc.pl/procesory/test_...enie?page=0,22 http://www.purepc.pl/procesory/intel...sora?page=0,50 Przy czym: - w platformie Skylake była karta: Gigabyte GTX 980 G1 Gaming OC 1450/7510 MHz - w platformie Haswell-E była karta: Gigabyte GTX Titan 6GB 928/6008 MHz (GPU Boost OFF) W idle obie karty potrzebują około 100W, w obciążeniu GTX 980 - 300W a Titan GTX - 350W. http://www.bit-tech.net/hardware/201...n-6gb-review/8 http://www.bit-tech.net/hardware/gra...strix-review/8 i7-6700k (cały system) Idle 46W / Load 117w i7-5820k (cały system) Idle 48W / Load 143w -------------------------------------------------- Różnica 2W / 26W http://www.bit-tech.net/hardware/201...ylake-review/5 http://www.bit-tech.net/hardware/201...-5820k-revie/8 Przy czym: - w platformie Skylake była karta: XFX R9 390 DD 8GB GDDR5 - w platformie Haswell-E była karta: GTX 780 i7-6700k (cały system) Idle 62W / Load 148w i7-5820k (cały system) Idle 75W / Load 216w -------------------------------------------------- Różnica 13W / 68W http://www.bjorn3d.com/2015/08/intel...ake-falling/4/ i7-6770k (cały system) Idle 122W / Load 327w (i7-6770k ?) i7-5820k (cały system) Idle 148W / Load 401w -------------------------------------------------- Różnica 26W / 74W http://www.kitguru.net/components/cp...-cpu-review/8/ http://www.kitguru.net/components/cp...-cpu-review/9/ i7-6700k (cały system) Idle 76W / Load 137w i7-5820k (cały system) Idle 115W / Load 201w -------------------------------------------------- Różnica 39W / 64W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 I7 5820K ma lutowany IHS , przez co ma znacznie lepsze przewodzenie ciepła z rdzenia do radiatora i dalej . Co do różnic w poborze prądu - pytanie ile z tego zabiera płyta . Owszem sam 5820K też więcej bierze - 22 nm i 6 rdzeni vs. 14 nm i 4 rdzenie w I7 6700K . Do tego w parze z 5820K jest Titan , karta nieco bardziej prądożerna niż GTX980 . Do stacji roboczej brał bym 5820K , mimo że starsza architektura to ma 6 rdzeni i 4-kanałowy kontroler pamięci a do tego wspomniany wcześniej lutowany IHS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrnylis Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie przez te zmiany technologiczne Noctua w taki a nie inny sposób przypisuje swoje coolery. Jestem świadomy zalet 2 rdzeni i innych cech, które ma Haswell-E. Pytanie tylko - które z przytoczonych testów są prawdziwe... trudne pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Rzeczywiste różnice w pobieranej mocy pod obciążeniem pomiędzy tymi procesorami, będą bardzo zbliżone do różnicy ich TDP. W idle te różnice powinny być znikome właśnie typu 2-4W na korzyść 6700K. W poście otwierającym watek piszesz, że GTX 980 potrzebuje 100W w idle oraz około 300W pod obciążeniem. Tak naprawdę w idle ta karta bierze około 10-15W, zaś pod obciążeniem jakimś masakrycznym może 200W w pikach weźmie - więcej nie, typowo przy graniu a nie benchmarkach to raczej bliżej 150W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrnylis Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Rzeczywiste różnice w pobieranej mocy pod obciążeniem pomiędzy tymi procesorami, będą bardzo zbliżone do różnicy ich TDP. W idle te różnice powinny być znikome właśnie typu 2-4W na korzyść 6700K. W poście otwierającym watek piszesz, że GTX 980 potrzebuje 100W w idle oraz około 300W pod obciążeniem. Tak naprawdę w idle ta karta bierze około 10-15W, zaś pod obciążeniem jakimś masakrycznym może 200W w pikach weźmie - więcej nie, typowo przy graniu a nie benchmarkach to raczej bliżej 150W. Dzięki! W sumie jest to chyba najbardziej logiczne wyjaśnienie. Muszę jeszcze przyjrzeć się wydajności, ale wydaje się, że mając 2 fizyczne rdzenie więcej to jeśli podkręcić by taktowanie 5820k do 6700k to to co na 6700k potrzebuje w 6 godzin, na 5820k policzę w 4 godziny. A cały wydatek energetyczny się zniweluje ponieważ 5820 weźmie więcej energii, ale będzie pracował krócej. Ale ciekaw jestm skąd takie rozbieżności w ww testach. Nie miałem styczności z takimi procesorami, ale patrząc na samo gniazdo (podwójny lock) i na tę tabelę Noctua - Haswell-E wyglądają badziej PRO. Odnośnie karty GTX 980, to już nie pamiętam dokładnie skąd, ale gdzieś w sieci znalazłem taką informację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Może te 300W to był pobór całego zestawu a nie samej karty . I7 4790K@4,5 Ghz + GTX980@ BQ Dark Power P10 1 200 W bierze ~80W w idle i 295W w Crysisie 3 . W parze z I7 4960X@4,5GHz i tym samym PSU odpowiednio 110 W i 350W . Zasilacz ma sprawność ~90% , więc realny pobór mocy w pierwszym przypadku będzie wynosił 265W , w drugim przypadku pobór mocy będzie wynosił 315 W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsoGTR Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Witajcie, u mnie na płycie msi x99s gaming 7 z 5820k, gtx970 i 12GB ram (triple channel) w idlu mam ok 64W i jestem ciekaw jak w teście na purepc zeszli do tych 47W. W obciążeniu maxon cinema bez użycia karty graficznej jest ok 160W. Być może ustawieniami w biosie można zejść niżej, ale wydaje mi się jednak, że to są normalne wyniki, patrząc na testy tego procesora w innych portalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrnylis Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 AsoGTR - witam kolegę z branży ;) Triple channel - tzn. masz 3x 4GB? Czy Tobie to starcza? Ja właśnie się zastanawiam czy brać 32 czy 64GB. Jak zeszli do 47W. Będzie miał wpływ sposób pomiaru, sprawność zasilacza, wszystkie dodatkowe urządzenia - nawet wentylatory pobierają energię. Myślę, że Twoje 160W jest jak najbardziej OK. Zdecydowałem się na 5820k. Różnica w poborze mocy w stresie powinna być podobna do różnicy w TDP tj. 50W. Wydaje mi się (nie wczytywałem się dokładnie w metodologie poszczególnych testów - bo jak widzicie trochę ich było :) ). Myślę, że 50W wyjdzie jeśli obciążyć CPU aplikacją, która zaangażuje wszystkie rdzenie, natomiast rząd wielkości 25 W pojawi się wtedy kiedy obciążony będzie jeden rdzeń. Bez obciążenia myślę, że PurePC wyszedł taki wynik, jaki faktycznie powinien wyjść - czyli pomijalne 2W różnicy. Mam jeszcze kilka pytań :) 1) Czy 5820k w konfiguracji z GTX 970 lub 960 może to spokojnie pracować w obudowie micro-ATX? Myślę o NANOXIA Deep Silence 4. Będę chciał go chłodzić coolerm Noctua lub czymś podobnej klasy wydajności. A może chłodzenie wodne Corsair? Myśałem o obudowie bardziej w kstałcie kostki, dwupoziomowej gdzie płyta leży poziomi - i na wlocie duży wentylator - np 200mm, ale nie znalazłem jeszcze nic takiego co mi mi się spodobało. 2) Jaką płytę głowną polecacie? Początkowo Myślałem o Asus lub Gigabyte. Ale Asus wogle nie ma płyty na X99 w standardzie microATX a Gigabyte ma płytę obsługującą tylko 32GB RAM. Ja planuję zacząć od 2x16GB lub nawet od razu od 4x16GB. Pozostają płyty Asrock i EVGA. Asrock niszczy mój wzrok konstrukcjami z plastiku - ewidentna stylistyka dla graczy której nie lubię. Ponadto zaskoczył mnie chwaląc się kondensatorami przeznaczonymi do pracy przez 12000h - liczba nie robi wrażenia. Po 12h dziennie wychodzi niecałe 3 lata? EVGA - płyta zbiera dobre recencje i wygląda znacznie schludniej. Nie znam tej firmy - czy możecie ją polecić? http://www.komputronik.pl/product/279532/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/EVGA_X99_Micro2.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo 3) Pamięć X99 obsługuje tryb pamięci quad channel. Czy muszę taką pamięć kupić w zestawie tzn np. 4x16GB? Czy kupując 2 zestawy po 2 kości czyli 2x 2x16GB nie będą one pracowały w quad channel? Jest spora różnica w cenach, np 1x GeIL Super Luce DDR4, 64GB(4x16GB), 2400MHz, 14CL kosztuje 2954zł poczas gdy: 2x GeIL Super Luce DDR4, 32GB(2x16GB), 2400MHz, CL14, kosztuje =2528zł 4) W temacie OC jestem mało zorientowany. Czy można dynamicznie robić to z poziomu Windows? Przeglądając internat można mu nawet obniżyć taktowanie - chyba, że sam robi to automatycznie gdy nie jest obciążony. Jak dla mnie idealna sytuacja w takim scenariuszu jest taka, że CPU schodzi z natywnych 3,3Ghz do na 1,5Ghz przy czym proporcjonalnie wentylator procesora obniża obroty, aby zachować zadaną temperaturę. Są takie rozwiązania? 5) A i z ciekawości zapytam o jeszcze jedną rzecz - pracowałem do tej pory na laptopie - który naturalnie usypia się i hibernuje. Czy komputery stacjonarne również mają możliwosci usypiania? Bo hibernację to chyba mają nie widzę powodu aby tego nie miały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsoGTR Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Tak 3x 4GB, na chwilę obecną mi starcza, czekam na spadki cen ddr4 i ssd może w przyszłym roku coś się ruszy :) co do innych elementów mam zasilacz enermaxa gold 80+ 550W i jeden wentylator ;) tego na grafice nie liczę bo w idlu nie włącza się, mam nadzieję że uda mi się osiągnąć wyniki z PurePC bo jak narazie oni jedyni mają taki niski pobór prądu na tej platformie i zaczynam się obawiać że coś im źle się odczytało ;) U mnie procesor spada do 1GHz jak włączyłem w biosie c6 state, tak to był min 1.2GHz. Co do OC to są jakieś aplikacje co można robić z pod windy np. throttlestop, ale pewnie też są lepsze. Fajną sprawą jest że jak zmienisz maksymalny mnożnik np. do 45 czyli 4.5GHz to w idlu i tak spada do 1GHz. Usypianie i hibernacja działa jak na laptopie, ustawiasz sobie w windowsie kiedy ma przejść w jaki tryb. Tak poza tym to bardzo fajny procesor kręci się spokojnie do 4.5GHz na chłodzeniu powietrzem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srebrnylis Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Dzięki za odpowiedź :) około 1Ghz - to jest właśnie to - cicho, chłodno. Nie ma sensu go napędzać kiedy nie ma potrzeby. Teraz największe zagadki jakie mi zostały to: GTX 960/970. Ilość RAM i monitor: myślę NEC EA275UHD chciałem EIZO ale zabija ceną w 4k. No i ostatecznie jaka obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Światowid Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Hej, Ja właśnie czekam na mojego składaka z 5820K. Stawiają mi na AsRocku X99 Extreme 6. Do tego 64 GB (4*16) Corsaira (3000MHz). Grafikę wziąłem GTX 970 EVGA (pytasz o firmę EVGA - zdecydowanie można polecić). W tej chwili mam słabiutki monitor samsunga UHD + drugi FHD, ale zastanawiam się nad tym: http://www.morele.net/monitor-samsung-s34e790cn-ls34e790cns-en-706744/ Obudowa zgodnie z gustem, ja biorę w Fractal Design Define R5 http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r5-2xusb-3-0-biala-fd-ca-def-r5-wt-690827/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 Te ramy to są zwykłe czy ECC/ECC-R ? Bo jak na razie to nie widziałem kości 16GB innych jak ECC/ECC-R . W zestawie z I7 5820K te kości nie będą działać , dopiero w parze z Xeonem ( jakimkolwiek na ten socket ) będą działać , I7 nie obsługuje kości ECC/ECC-R . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) zastanawiające są te dywagacje odnośnie mocy - w tym segmencie liczy się wydajność a za pozbycie się ciepła odpowiada odpowiednio dobrane chłodzenie [cena zużytego prądu to już całkiem kuriozalny parametr] i taka mała uwaga skoro chcesz dużo ramu to kup płytę co ma 8 banków - nie microatx quad- jak sama nazwa mówi musi byc 4 lub 8 kości Edytowane 18 Października 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Światowid Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) @reyden kostki są takie: 2 * 32GB (2x16GB) Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, PC4-24000 (3000), Non-ECC Unbuffered, CAS 15-17-17-35, XMP 2.0, 1.35V Wszystko zdaje się ok, bo nie są EEC? Z resztą komputer jest składany przez "fachowców" więc elementy (wprawdzie wybrane przeze mnie po konsultacjach) ale myślę, że powinny współgrać i że powiedzieliby mi że części są niekompatybilne. Edytowane 18 Października 2015 przez Światowid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n00n3 Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Czy ten zestaw wstał? Mam na myśli AsRock X99 wraz z 4x Corsair DDR4 Vengeance LPX Black, PC4-24000 (3000). Planuje zakup ASRock Fatal1ty X99M Killer do 5820K i szukam kitu 64GB który z tym zadziała. Edytowane 25 Listopada 2015 przez n00n3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...