marcin193 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Witam wszystkich Ludziska mam takie pytanko do was Otóż pięć dni temu w moję ręce wpadła gierka Car Mechanic Simulator 2015 wciągneła mnie do takiego stopnia że przesiadywałem na niej dziennie po kilkanaście godzin po pięciu dniach coś mnie kujneło żeby sprawdzić obciążenie GPU podczas rozgrywki i temperaturę karty. Sprawdzałem pod programem AIDA64 Extreme. I to co zobaczyłem aż mnie przeraziło. Okazało się bowiem że Obciążenie GPU wynosiło 100% a temperatura wachała się od 57 stopni do 60 podczas rozgrywki. Mam kartę graficzną AMD Radeon R7 260X (Bonaire) Moje pytanie jest takie Czy mogłem sobie w jakiś sposób uszkodzić kartę przy tak dugotrfałym maksymalnym obciążeniu (pięć dni cały czas po 13 godzin dziennie) Obciążenie 100% temperatura 57 do 61 stopni I ile może chodzić karta graficzna obciążona na 100% czy wpływa to jakoś na jej stan? (złużywa się?) Czy jest czym wogóle się przejmować? Za pomoc wielkie dzięki !!! 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Normalna temperatura. Przejmować się możesz zacząć jak się zbliży do 80. Swoją drogą trochę wątpliwe żeby była tak niska temperatura przy faktycznym ciągłym 100% obciążeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 gadałem kiedyś z serwisem XFX i pisali że przy obecnych kartach nawet 80-85 stopni to normalna temperatura :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 60*C to nawet nie tyle normalna, co niska temperatura. Tak więc nie masz co się przejmować. A żeby karta przeszła przedwczesny zgon, to musiałaby pracować na 100% 24h na dobę. Żadna gra nie obciąży Ci nigdy tak karty - z reguły waha się to stale pomiędzy 60-100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin193 Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2015 Kamień z serca mi spadł żeczywiście po dziesięciu godzinach w wyżej wymienioną grę przy takim obciążeniu temperatura osiągała pomiędzy 57 do 60 stopni. Dzięki za pomoc pozdrawian !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...