RadolSzczecin Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Coś pomieszałem z dyskiem HDD na którym mam 4 partycje (na jednej był system, który przeniosłem już na dysk SSD) Otóż przy próbie usunięcia partycji gdzie miałem system i połączenia jej z jedną z istniejących partycji na dysku - nagle dysk zrobił mi się 'dynamiczny' Wygląda to teraz tak: (partycja 49,61 GB była wcześniej partycją "C" z systemem i chciałem ją połączyć z "E" - GRY) - wyszły takie szopki ze mam teraz tutaj widoczne dwie partycje 'E" W "Mój komputer' jest widoczna jedna całość... ale to mniejszy problem. Chciałbym zachowując dane oraz partycje, zamienić ten dysk z powrotem na dysk 'podstawowy' Uruchomilem program DMDE i wiem tylko że po zmianie parametru '42h' na '07h' dysk można zamienić. Próbowałem, ale wtedy jest to cały dysk podstawowy bez podziału na partycje i ogólnie to chyba nawet nie pokazuje wtedy na nim danych. (dobrze ze tym programem można cofnąć zmiany parametrów) Nie wiem co dokładnie pozmieniać i gdzie i jak wpisać np. początki sektorów danych partycji aby to zadziałało - bez szkody na znajdujace się dane na dysku. Nie mogę zrobić kopii wszystkiego gdyż nie mam tyle miejsca na innych dyskach. Bardzo bym prosił o dokładne objaśnienie gdzie, co i jak.Wydaje mi się ze dysk jest jeszcze w takim stanie ze to wszystko można 'odkręcić' i wrócić. Najgorsze obawy to, to iż mogę coś źle wpisać i wszystko stracić - dlatego na razie pogodziłem się i używam tego dysku jako 'dynamiczny' Nie wiem nawet czy to jest jakakolwiek różnica - jeśli na dysku nie mam zamiaru mieć systemu. Tutaj zdjecie z programu DMDE: Edytowane 15 Października 2015 przez RadolSzczecin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 W czym ci tak na prawde przeszkadza partycja dynamiczna? Nie masz dostępu do danych? Oczywiście litery dysków możesz zmieniać dowolnie więc nie widze problemu. Czytaj; https://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc757696(v=ws.10).aspx https://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc776315(v=ws.10).aspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadolSzczecin Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Partycja dynamiczna obecnie mi nie przeszkadza i w sumie to bez różnicy jak pisałem - wszystkie dane są na dysku i normalnie z niego korzystam tak jak wcześniej. Z tego co czytałem praktycznie różnica jest żadna w pracy dysku, dostępu do danych, transferu..itd Jednak przy okazji tej sytuacji chciałem się dowiedzieć jak w razie czego można to zrobić na dysku z danymi i już podzielonym na partycje. Być może ktoś już to dokładnie opisywał, jednak ja nie znalazłem nigdzie takiego opisu a jedynie krótki filmik: ..trochę z tego kumam, ale niektórych opcji aż się boję użyć (np. opcja 'wstawić' ) a niektóre rzeczy po prostu nie mogę wyczaić co gościu dokładnie robi na filmiku szczególnie z przywracaniem poszczególnych partycji. EDIT: Poradziłem jednak sobie tradycyjnie czyli poprzez skopiowanie wszystkich danych na inne dyski (ledwo co starczyło mi miejsca) i 'oczyszczenie' calkiem dysku i poszczególnych partycji a następnie usunięcie wszelkich voluminow na nim i ponowny jego format.Później zostało podzielenie na nowo do stanu jaki miałem wcześniej - na koniec 'powrót' wszelkich danych w to samo miejsce. Edytowane 16 Października 2015 przez RadolSzczecin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...