Tryneus Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 Witam Jak wiadomo domyślnie zablokowane i5 mają swoje domyślnie ustawione zegary, ale w pod obciążeniem włączają tryb turbo powiększając taktowanie. Wyczytałem, że na niektórych płytach głównych da się wymusić by zegary procesora cały czas działały w trybie turbo. Moje pytanie jest następujące - Czy jest to w miarę bezpieczne ustawić procesor by działał zawsze z maksymalnymi zegarami turbo? I czy boxowe chłodzenie wydoli w takiej sytuacji? Jakie temperatury pod obciążeniem będą niepokojące w takiej sytuacji? Ciekaw jestem czy jest to po prostu bezpieczny zabieg i można jeśli płyta pozwala spokojnie wymusić działanie procesora z maksymalnymi zegarami turbo? Czy będzie potrzebny jednak dodatkowy cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Tak, ale wszystko zależy od chłodzenia. W twoim przypadku jest to box więc daj sobie spokój... Bo niczego dobrego z tego nie będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...