_bartx Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Szybkie pytanie. Jako dysk systemowy mam Plextora M5S 128GB. Pojemnośc mi wystarcza. Czy w cenie do 300-350 zł znajdę coś szybszego? Ogólnie mam ochotę przyspieszyć nieco kompa, lubię jak wszystko sie szybko otwiera. Wymiana procesora (mam i5 3470 @ 4GHz) raczej nic nie wniesie, dlatego pytam o SSD. Edytowane 16 Października 2015 przez _bartx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 M5S to nadal dobra konstrukcja . Nowe SSD 120GB/128GB będą nie wiele szybsze niż twój Plexor , trochę więcej zyskasz jak kupisz dysk 250GB np. Crucial BX100 250GB czy Crucial MX200 250 albo Samsung EVO 250GB . Choć gra warta świeczki , prawdziwy boost zyskał byś dopiero na SSD z gniazdem M.2 i technologią NVMe . Te 300+ zł lepiej wydać na co innego np. ram czy lepsze GPU . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Do czego wykorzystujesz pieca? Wstępnie: taka zmiana również niewiele wniesie :) @Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Jak powyżej - wymiana na dysk o takiej samej wielkości kompletnie nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Czy w cenie do 300-350 zł znajdę coś szybszego? za 350zł masz samsunga evo 250GB, który jest odrobinę szybszy no i dwa razy pojemniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Do czego wykorzystujesz pieca? Wstępnie: taka zmiana również niewiele wniesie :) @Tapatalk CAD (2D, 3D) oraz Internet. Myślałem, że przez dwa lata odkąd kupiłem używkę M5S za 300 zł to trochę więcej się zmieniło w tej kwestii, w chwili obecnej ciężko nawet znaleźć porównania z M5S nowymi dyskami. No to trzeba będzie zostać przy tym co jest :) Śmieszy mnie swoją drogą ta sytuacja, bo kompa składałem 2 lata temu, to nie dość, że w tych cenach ile mnie kosztowały poszczególne części nie ma nic lepszego, to na dodatek te części, które kupiłem nadal trzymają podobną cenę :) Edytowane 16 Października 2015 przez _bartx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Brak konkurencji ( dla Intela ) oraz relacja złotówki do Euro czy dolara robi swoje . Intel nie ma realnej konkurencji więc rzuca nam ochłapy , gdyby AMD nadal coś znaczyło w kwestii CPU to Haswell ( o Skylake już nie mówię ) miał by jakiegoś tam boosta a tak wyszło jak wyszło . Do tego jeżeli chodzi o karty AMD/ATI to także kopanie kryptowalut miało duży wpływ na cenę kart AMD na rynku wtórnym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...