Pacza Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Witam mam pytanie związane z temperaturami na moim procesorze. Posiadam Core 2 Quad q9300 2,5 GHz. Temperatury: Spoczynek: 65-67 stopni Stres (Borderlands 2): 77-78 stopni Dodatkowo w BL2 i CSGO gra czasem przycina i nie wiem czy jest to spowodowane temperaturami procesora czy kartą graficzną (GF9600 GT). Mój zasilacz to CHIEFTEC 500W i mam standardowe chłodzenie. Niedawno była wymieniana pasta, oraz był czyszczony więc nie mam pojęcia co się dzieje. Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Wymień chłodzenie... ja na i7 pokręcone mam w spoczynku tylko 37-40 stopni Wiec przy lepszym chłodzeniu niż box temperatura trochę spadnie w twoim przypadku Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Października 2015 przez mgit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Coś nie-teges. Sprawdź napięcie procesora, obroty wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Ale myk polega na tym, że kumpel ma podobne i mu nic nie tnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Zatytułuj temat jak człowiek. Sprawdż czy przy wymianie pasty nie uległy uszkodzeniu push pimy, tj kołki mocujące radiator do płyty. Wygląda mi to na radiator trzymający się na trzech lub dwóch kołkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Radiator siedzi mocno i nic nie jest ułamane. Napięcie 1,120V, a obroty 1735 RPM podczas gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 radiator gorący ? może jakiś program cały czas korzysta z procka i chodzi na max ? jak tnie to wiesz 9600 to nie jest demon wydajności na te czasy niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Radiator jest goracy, a co do karty to już mam na oku nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Naucz się tytułować i używać forum na początek. Zbiorczy o Core 2 Quad 9xxx Później przyjdzie czas na podawanie pełnej konfiguracji wraz z wentylacją obudowy - tak, wyciąganie nagrzanego powietrza ma znaczenie nawet w puszce za 60 PLN. Nie mówiąc o tym że spoczynek nawet na boxie bez włączonego Speedstep jest za wysoki IMHO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Jeśli radiator jest na tyle gorący, że nie da się dłużej przytrzymać palucha ("65-67 stopni") znaczy na styku CPU-radiator jest OK. Albo masz totalnie zakurzony radiator i wentyl, albo wentyl stoi/słabo kręci (tylko skąd wtedy te 1735 RPM), albo szczelna obudowa bez żadnego, choćby niewymuszonego obiegu powietrza. Informacyjnie- producent przewidział maxymalną temperaturę pracy tego procka na 71.4°C a Ty już w spoczynku do niej dobijasz. Ciekawy jest też fakt tak małej różnicy między tempami w idlu i stressie- tylko 10stC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Ale najlepsze jest to, że poza wyżej wymienionymi grami komputer chodzi bardzo stabilnie i np w bf3, crysis 2 i payday 2 nic nie tnie. Edytowane 17 Października 2015 przez Pacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2016 Witam. Powracam po czasie do tego tematu bo mam pytanie. Obecnie napięcie CPU wynosi 1.25v. Biorąc pod uwagę, że procesor ma już prawie 10 lat i jest coś takiego jak degradacja cpu to czy mógłbym zmniejszyć napięcie bez utraty stabilności? W biosie vcpu jest ustawione na NORMAL więc jest teoretycznie dopasowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...