Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Witam Was!Mam pewien problem. Mianowicie komputer zawiesza się podczas pracy w windowsie (przeglądanie WWW , słuchanie muzyki, oglądanie filmów) w grach natomiast wszystko działa poprawnie. Wygląda to dokładnie tak ,że obraz zawiesza się, kursor myszy przestaje reagować, czasem słychać spięcie dźwięku, jeżeli zdarzyło się to podczas słuchania muzyki. Nie mam pojęcia co się może dziać. Zestaw to : Procesor: intel core i5 2500k (nie kręcony)Płyta główna : ASRock P67 PRO3 (B3)Pamięci : GoodRAM 4.0 GHzKarta grafiki : Asus GeForce GTX 970 4 GBDysk: WD Blue 1TBZasilacz : Fortron ATX 600W SYSTEM OPERACYJNY: Windows 10 64 bity Proszę Was o pomoc. Z góry dziękuje za wskazówki. Edytowane 17 Października 2015 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Dziwne objawy . Sprawdzałeś na innym OS lub tym W10 uruchomionym w trybie awaryjnym ? Spróbuj przywrócić ostatnią sprawną konfigurację systemu ( o ile to jeszcze jest w W10 ) ew. jak masz włączone przywracanie systemu to przywróć do ostatniego lub wcześniejszego punktu przywracania . Od dawna tak się dzieje czy od jakiegoś czasu ? Kiedy zrobiłeś migrację do W10 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) 1. Sprawdziłem na tej samej konfiguracji tylko, że na systemie Windows 8.1. Ciekawe jest to, że faktycznie problem występował, ale tylko i wyłącznie przy oglądaniu filmów online (zawieszenie się komputera; pomógł tylko restart). 2. Problem występuję prawie od początku użytkowania systemu, z różną częstotliwością. czasem błąd potrafi wyświetlić się dwa razy na dzień, a czasami może wystąpić raz w tygodniu. 3. Migrację do Windows 10 wykonałem w połowie sierpnia. Około 17 sierpnia 2015 roku. PS W sytuacjach występowania problemu pomaga tylko jego restart. Problem występuję głównie podczas oglądania filmów online, dwa lub trzy razy wystąpił podczas standardowej pracy systemu (przeglądanie tron www, kopiowanie plików). Edytowane 17 Października 2015 przez Max17b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Wyłącz kartę sieciową i zobacz czy komp dalej będzie się tak zachowywał . Możliwe że problem leży po stronie karty sieciowej . Grasz w jakieś gry sieciowe czy tylko SP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 1. Gram zarówno w gry sieciowe, jak i dla pojedynczego gracza. 2. W jaki sposób wyłączyć kartę sieciową? W konfiguracji systemu? Internet mam połączony bezpośrednio za pomocą przewodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Zaktualizuj bios płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Klaus ---> A czy mógłbyś opisać dokładnie mi w jaki sposób takie uaktualnienie się wykonuję oraz link do pobrania aktualnego biosu? Edytowane 17 Października 2015 przez Max17b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Trochę samodzielności - 5 sekund w google i masz odpowiedź na oba pytania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Czy update biosu jest bezpieczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Jak zostanie prawidłowo przeprowadzony ( brak przerw w dopływie prądu czy zły plik z biosem ) to wszystko powinno być OK . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max17b Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Ok. Zaktualizowałem bios płyty głównej. Teraz zobaczę jak to wszystko działa. Miałem zainstalowaną wersję biosu nr. 2.00 z 2011 roku. Najnowsza wersja jest oznaczona numerem 3.30 z 2013. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...