alepajonki Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Witam.Jak bezpiecznie usunąć Ubuntu i zostawić Windowsa bez utraty danych?Oba systemy są na jednym dysku, ale innych partycjach. Tzn. najpierw zainstalowałem Windowsa 10, ale zostawiłem 20GB wolnego miejsca i zainstalowałem Ubuntu wybierając opcję, żeby sam się "ułożył" jak mu pasuje.Nie wiem czy to znaczenie, ale chyba bios jest ustawiony na uefi, a dysk na gpt. Wydaje mi się, że po prostu mógłbym usunąć z poziomu Windowsa, przez zarządzanie dyskami, partycje porobione przez Ubuntu, a potem zrobić automatyczną naprawę z płyty, ale wolę się upewnić.I prędzej czy później znowu będę podejmował próbę z jakimś Linuksem i nie wiem czy tak jak napisałem wyżej, optymalnie jest instalować dwa systemy w ten sposób. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Wywal partycję a potem w konsoli Windows wpisz fix mbr i po sprawie Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 I jesteś pewien, że fixmbr nie odnosi się tylko do mbr, ale również gpt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgit Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Fixmbr wywali group / lilo Ubuntu a w jego miejsce wstawi standardowy windowsowy - to, że masz GPT niczego nie zmieniaZresztą możesz nie mieć Ubuntu i nadal korzystać group lub nawet alternatywnego lilo po uprzedniej konfiguracji. Na upartego możesz group ustawić po wywaleniu Ubuntu - ale w tedy będziesz musiał użyć konsoli dowolnej dystrybucji live LinuxaJeśli obawiasz się tego polecenia możesz użyć bardziej hardcorowej metody opisanej np. http://superuser.com/questions/460762/how-can-i-repair-the-windows-8-efi-bootloader Ale uważaj na diskpart - źle coś zrobisz i pożegnasz się z danymi... w sumie nie do końca pożegnasz bo idzie to naprawić, jak coś źle zrobisz, ale to już wymaga trochę zachodu.... Edytowane 17 Października 2015 przez mgit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...