sled Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Witam Mam dość stary procesor i3 2120 3.30GHz (LGA 1155) i kartę Radeon 7870 2GB. Gram teraz w GTA V i zastanawiam się czy zmiana procesora wyraźnie przyspieszy mi grę/ gry ogólnie. GTA jest raczej grą procesorową i procek ma tam sporo do liczenia, więc pewnie tak, ale wolę się upewnić, żeby nie wydać kasy w błoto, bo może wzrost wydajności nie będzie wcale tak duży, czy wymieniać kartę? Edytowane 18 Października 2015 przez sled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 tak czy tak zacząłbym od procka - a jaką masz płytę bo może procek z K i kręcic go, bo jak nie to szału na alegro nie ma http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-3570-3-4ghz-lga1155-sprawny-i5729321602.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) taką mam płytę: ASUS P8H61 PRO ale jak wzrost wydajności będzie marny to nie chce wydawać kasy w błoto. Kiedyś myślałem, że wystarczy wymieniać karty graficzne, ale teraz wiem, że w każdej grze są momenty procesorowe i graficzne. Napiszę najlepiej w co gram to może będzie bardziej wiadomo co wymieniać: GTA (każda część), Skradanki(Thief, Dishonored), RPG jak Skyrim, Dragon Age. Edytowane 18 Października 2015 przez sled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 poszukaj testów tych gier z i5 i bedziesz miał porównanie do swojego zestawu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 Ja bym wymienił na początek na jakiegoś i5 z K i kręcił a następnie wymienił grafikę na lepszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 Ja bym wymienił na początek na jakiegoś i5 z K i kręcił a następnie wymienił grafikę na lepszą. ciekawe jak to zrobisz na tej płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 Zmienił bym też płytę. Ale jeśli to nie wchodzi w grę to i5 z zablokowanym mnożnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 no to może od razu ma przejśc na skajlaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Wymiana na i5 Sandy/Ivy (4C/4T) zablokowaną jak najniższym kosztem, potem ew. GPU ;) @Tapatalk Edytowane 18 Października 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Wymiana na i5 Sandy/Ivy (4C/4T) zablokowaną jak najniższym kosztem, potem ew. GPU ;) @Tapatalk Możesz mi napisać co to za procki, bo nic mi nie mówi 4C/4T. Ostatnio nie miałem potrzeby żeby coś zmieniać, więc się nie interesowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piehursson Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) 4 Cores/4 Threads - czetrordzeniowe/czterowątkowe zajrzyj na stronę producenta mobo i będziesz wiedział o jakie procesory chodzi zakładka support/cpu support Edytowane 20 Października 2015 przez Piehursson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 A no tak, znam temat, nie skojarzyłem, bo byłem nastawiony że ktoś mi poda konkretny model, który jest opłacalny, no chyba, że każdy z 4 rdzeniami i 4 wątkami jest opłacalny w moim przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) i5 3470, i5 2500, patrz też na te z K, bo czasem wystawiają w podobnej cenie. Jak trochę masz pietra to weź sobie z gwarancją nawet 12msc Edytowane 20 Października 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 jak dla mnie wymiana procka bez sensu, i3 daje w GTA powiedzmy przynajmniej te 50kl\s a radek 7870 na maksymalnych w fullHD daje połowę tego, co pokazuje że lepiej (jak już) wymienić grafę, nawet można zobaczyć to na testach na stronie gdybyś chciał przyrównać te dwie prędkości to musiałbyś kupić minimum GTX 970\980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 To wiemy gdzie wąskie gardło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 porównanie bez sensu, te "wąskie gardło" jest znaczne przy grafice za ponad 4 tysiące ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) To masz bardziej sensowne. Przypatrz się końcówce. Edytowane 20 Października 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 porównanie bez sensu, te "wąskie gardło" jest znaczne przy grafice za ponad 4 tysiące ... sam jesteś bez sensu jakby tam była słaba grafa to byś nie widział wąskiego gardła tylko cały czas pokaz slajdów - i co wtedy wyś zawnioskował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 sam jesteś bez sensu jakby tam była słaba grafa to byś nie widział wąskiego gardła tylko cały czas pokaz slajdów - i co wtedy wyś zawnioskował? Teselku, spokojnie. Ma drugi przykład. A my zimny łyk piwka i lecim dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Tu chodzi tylko o balans posiadanej gotówki, a osiągnięciem max wydajności, reszta to tylko bezsensowna polemika ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 balansowac to możesz na linie - tu nic nie poradzisz na słabego procka - grasz na niskiej rozdziałce to wtedy licha karta jeszcze nie poci się ale procek i tak nie wyrabia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Przecież drugi filmik pokazuje ze mam racje porównaj sobie wyniki grafik na i3 pamiętając że na radku jest większy narzut na procesor na nvidii byłoby jeszcze lepiej, co symuluje pomysł wymiany samej grafy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Przecież drugi filmik pokazuje ze mam racje porównaj sobie wyniki grafik na i3 pamiętając że na radku jest większy narzut na procesor na nvidii byłoby jeszcze lepiej, co symuluje pomysł wymiany samej grafy ... Tja i na R9 280, na i3 masz 40FPS, a na i7 90FPS. Końcówkę zobacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 z tego co widzę to na radku i3 leży i kwiczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Końcówka to nie cała gra, ponadto chyba pisałem o radkach ... A i7K kosztuje ponad tysiaka lekko plus chłodzenie do oc i płyta która to wytrzyma, na i5 różnica bedzie mniejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 akurat chodzi o dodatkowe rdzenie i nie zapominaj że to tylko i3 2120 a ja proponowałem i5 3570 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 I co mu da i5 ? Co najwyżej włączy wiecej osób na ulicy, graficznie na 7870 nie wyjdzie ponad solidne średnie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 da mu to ze nie bedzie miał spadków uniemożliwjących grę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 ja tam wolę 40fps na max ustawieniach niż 100fps na średnich, ale cóż jak kto woli ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Czyli wychodzi, że złotym środkiem budżetowo- wydajnościowym jest zakup wydajnej karty Nvidii z CUDA, tak żeby odciążyć tego mojego i3 2120 na ile się da?Nie chcę aż tyle kasy wydawać, żeby zmieniać jednorazowo i procka i kartę, wolałbym wtedy chyba już zmienić mobo, bo jakoś tak szkoda kasy na wymianę tych dwóch rzeczy tylko i to jeszcze w leciwej konstrukcji:) Wolałbym wtedy po całości i zmienić mobo, chyba, że to nieopłącalne, ale czy wtedy dałoby się coś zbliżonego cenowo, a lepszego sklecić? Poniżej to co mam i co byłoby do kupienia: Mam: Zasilacz: Ocz 500W (o ile da radę :) to pociągnać)Pamięci: 2x 4GB Kingston 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800) Monitor: rozdziałka max 1680x1050 (no i pozamiatane, właściwie to powinenem odrazu napisać, że nie będzie obciążenia FULL HD :) ) do kupienia: mobo+procek(+chłodzenie)+karta. Czy biorąc pod uwagę, że do kupienia byłyby te 3 rzeczy czy dałoby się zamknąć budżet w granicy 2000zł?Czy jednak bardziej opłacalna będzie pozostanie przy starej architekturz? ja tam wolę 40fps na max ustawieniach niż 100fps na średnich, ale cóż jak kto woli ... Ja też wolę max ustawienia, zresztą zawsze to zmieniam na początku i jak daję rade system to zostawiam :) Edytowane 22 Października 2015 przez sled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...