Skocz do zawartości
sled

wymiana grafiki czy procka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dość stary procesor i3 2120 3.30GHz (LGA 1155) i kartę Radeon 7870 2GB. Gram teraz w GTA V i zastanawiam się czy zmiana procesora wyraźnie przyspieszy mi grę/ gry ogólnie. GTA jest raczej grą procesorową i procek ma tam sporo do liczenia, więc pewnie tak, ale wolę się upewnić, żeby nie wydać kasy w błoto, bo może wzrost wydajności nie będzie wcale tak duży, czy wymieniać kartę?

Edytowane przez sled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taką mam płytę: ASUS P8H61 PRO

ale jak wzrost wydajności będzie marny to nie chce wydawać kasy w błoto. Kiedyś myślałem, że wystarczy wymieniać karty graficzne, ale teraz wiem, że w każdej grze są momenty procesorowe i graficzne. Napiszę najlepiej w co gram to może będzie bardziej wiadomo co wymieniać:

GTA (każda część), Skradanki(Thief, Dishonored), RPG jak Skyrim, Dragon Age.

Edytowane przez sled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie wymiana procka bez sensu, i3 daje w GTA powiedzmy przynajmniej te 50kl\s  a radek 7870 na maksymalnych w fullHD daje połowę tego, co pokazuje że lepiej (jak już) wymienić grafę, nawet można zobaczyć to na testach na stronie

gdybyś chciał przyrównać te dwie prędkości to musiałbyś kupić minimum GTX 970\980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównanie bez sensu, te "wąskie gardło" jest znaczne przy grafice za ponad 4 tysiące ...

sam jesteś bez sensu

jakby tam była słaba grafa to byś nie widział wąskiego gardła tylko cały czas pokaz slajdów - i co wtedy wyś zawnioskował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jesteś bez sensu

jakby tam była słaba grafa to byś nie widział wąskiego gardła tylko cały czas pokaz slajdów - i co wtedy wyś zawnioskował?

Teselku, spokojnie. Ma drugi przykład. A my zimny łyk piwka i lecim dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież drugi filmik pokazuje ze mam racje porównaj sobie wyniki grafik na i3 pamiętając że na radku jest większy narzut na procesor na nvidii byłoby jeszcze lepiej, co symuluje pomysł wymiany samej grafy ...

Tja i na R9 280, na i3 masz 40FPS, a na i7 90FPS. Końcówkę zobacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi, że złotym środkiem budżetowo- wydajnościowym jest zakup wydajnej karty Nvidii z CUDA, tak żeby odciążyć tego mojego i3 2120 na ile się da?
Nie chcę aż tyle kasy wydawać, żeby zmieniać jednorazowo i procka i kartę, wolałbym wtedy chyba już zmienić mobo, bo jakoś tak szkoda kasy na wymianę tych dwóch rzeczy tylko i to jeszcze w leciwej konstrukcji:)

Wolałbym wtedy po całości i zmienić mobo, chyba, że to nieopłącalne, ale czy wtedy dałoby się coś zbliżonego cenowo, a lepszego sklecić?

Poniżej to co mam i co byłoby do kupienia:

Mam:

Zasilacz: Ocz 500W (o ile da radę :) to pociągnać)
Pamięci: 2x 4GB Kingston 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)

Monitor: rozdziałka max 1680x1050 (no i pozamiatane, właściwie to powinenem odrazu napisać, że nie będzie obciążenia FULL HD :) )

do kupienia:

mobo+procek(+chłodzenie)+karta.

Czy biorąc pod uwagę, że do kupienia byłyby te 3 rzeczy czy dałoby się zamknąć budżet w granicy 2000zł?
Czy jednak bardziej opłacalna będzie pozostanie przy starej architekturz?

ja tam wolę 40fps na max ustawieniach

niż 100fps na średnich, ale cóż jak kto woli ...

Ja też wolę max ustawienia, zresztą zawsze to zmieniam na początku i jak daję rade system to zostawiam :)

Edytowane przez sled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi