bartek1529 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Witam, Temat brzmi dziwnie ale jakoś nie wiedziałem jak to lepiej ubrać w słowa. Mam drobny ale irytujący problem z komputerem. Dużo pracuje w autocadzie i często mam włączone kilka projektów między którymi się przełączam. Wtedy po przełączeniu następuje chwilowa zawiecha która trwa jakieś 3-5s. Powiecie może, że te kilka sekund to nie problem ale podczas dnia pracy to potrafi serio wyprowadzić z równowagi tym bardziej, że to zwykłe projekty 2D zajmujące po kilka mb. Ekspertem nie jestem ale zastanawiam się, czy to nie wina dysku, poniżej pełna konfiguracja: i7 4790k Asus z97 pro gamer Asus strix GTX 980 2x8 GB Hyperx 2400 SSD Crucial BX100 250gb Wydaje mi się, że sprzęt jest całkiem niezły, doskonale radzi sobie z modelowaniem 3d, jak mam chwilę to też z grami ale te zacinki od kilku dni wyprowadzają mnie z równowagi. SSD zapełniony w ~70%, słyszałem legendy, że one wtedy zwalniają ale pamiętam, że był tu niedawno test który to dementował. Będę wdzięczny za wskazówki i porady. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Jeżeli to tylko w autocadzie to nie wina dysku. Jak już to obwiniłbym grafę lub ustawienie autocada, tudzież same projekty. Weź zastosuj na tych plikach purge. W końcu projekty mogą mieć różne style itd.. i grafa musi je przerysować, przeładować? Na innych kompach masz to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1529 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Dzięki za odpowiedź, wieczorem będę miał możliwość sprawdzenia na drugim komputerze, a póki co spróbuję funkcji purge bo jeszcze z niej nie korzystałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 U mnie podobny problem spowodowany był używaniem windowsowego sterownika AHCI zamiast zainstalowania dedykowanego Intel Rapid Storage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1529 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2016 Kamil, mógłbyś napisać coś więcej na temat tego AHCI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/sata/Intel_RAID_Win7-8-8-1_V13101058.zip instaluj Intel Rapid Storage Technology Driver software 32/64 bity zaleznie od systemu o ile tego nie zainstalowałeś ewentualnie możesz sprawdzić w AS SSD z jakiego sterownika korzysta dysk (dane z lewego górnego rogu) Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Kamil_NN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...