witacore Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Witam. Interesuje mnie płyta główna pod procesor AMD Phenom II X3 720 Black Edition. W przyszłości chciałbym kręcić go na x4 + ewentualnie wymienić inne podzespoły na lepsze(Dysk/karta graficzna/+4gb ram)Dotychczas komputer ustawiony był na płycie Asrock A780GXH/128M, niestety uległa awarii.interesują mnie ceny w okolicach 200/250złSpecyfikacja komputera:Asrock A780GXH/128MAMD Phenom II X3 720 Black EditionXFH Radeon 4780hd 1gb 600/9004gb ocz gold ddr2500 watt ocz/Proszę Was o poradę, bo jestem zielony+(siedzę w czytelni) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 By kupić nową płytę musisz przejść na pamięci ddr3. Inwestowanie w tą platformę więcej niż 100 zl to nieporozumienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Najprościej to kupić taką samą płytę jaką miałeś . Ew. inna konstruckja na tym lub innym chipsecie z tamtych czasów . Nowe płyty są przystosowane już pod FX-y i nie wiadomo jak będą działać z tym PII , do tego wymagają już ramów DDR3 . A budżetówki z DDR2+DDR3 to raczej kiepski pomysł , jedyny ich plus to cena i kombo DDR2+DDR3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witacore Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Rozumiem. A co polecicie pod ddr3 i am3 pod tego PII? Zaryzykuje rozszerzenie budżetu i dorzucę ram. Zamknijmy to w circa 500zł. Edytowane 21 Października 2015 przez witacore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Daj nam na piśmie, ze jesteś świadom, ze to nierozsądne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) sprzedałbym płytę procka i ram - i szedł już w skajlaka z ddr4 ps a skad w ogóle wiesz ze da się odblokować na x4? ewentualnie cos z używek http://allegro.pl/i5-2400-4x3-1ghz-6mb-msi-b75ma-e33-4gb-ddr3-i5743411910.html http://allegro.pl/plyta-gigabyte-ga-h61m-s2pv-quad-core-i5-3-1ghz-i5720664320.html Edytowane 21 Października 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witacore Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Z tego co pamiętam ten PII 720 black to edycja z opcją kręcenia właśnie x4. Jest w sieci kilka poradników. "Daj nam na piśmie, ze jesteś świadom, ze to nierozsądne" - Pytanie co Ty uznajesz za nierozsądne. Ja z uwagi na ograniczoność budżetu, chciałbym zbudować zestaw w połowie oparty na nowych, a w połowie na starych konstrukcjach. Na zasadzie: Płytka + ddr3 + ewentualna wymiana podzespołów. To byłaby Opcja z możliwym upgradem zaplanowanym na 12 miesięcy. Pytanie czy gniazada Am3/Am3+ są tego warte.Za pół roku mógłbym przesiąść się na np FX 8320 albo 8350 i tyle.Ale to nie jest dysputa na ten pasaż w bibliotece miejskiej. Chciałbym być syty i cały na tym planie +/- 12 miesięcy@tesel ta sklejka wypada przecietnie 2x lepiej niż PII, ale opcja sprzedaży spłaszcza wykresy(jestem leniwy). Poza tym nie jestem "już" takim high enderem. Zadowoli mnie 10 czy 20 fps w lewo prawo, zadowoli mnie też 30+ fps jeśli zajdzie potrzeba. :)Już nie wspominając, że to stara konstrukcja.Pytanie czy rozwiązania am3/am3+ są opłacalne? Edytowane 23 Października 2015 przez witacore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Na początek proponuję poczytać co oznacza słowo kręcenie . Bo odblokowanie rdzenia nijak ma się do podkręcenia procka . I tak jak mówi tesel - może się okazać że 4 rdzeń został zablokowany np. z powodu uszkodzeń . Choć jest szansa że ten rdzeń jest jednak sprawny . A Bloack Edition oznacza że procek ma odblokowany mnożnik a nie rdzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witacore Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Tak chodzi tu o odblokowanie x4, nie wiem ile ma to wspólnego z kręceniem - niewykluczam, że gdy zajme się jednym zajmie sie również drugim. Wtedy obie te czynności na "dworzu" okrzykne pospolicie kręceniem ;) " tak jak mówi tesel - może się okazać że 4 rdzeń został zablokowany np. z powodu uszkodzeń . Choć jest szansa że ten rdzeń jest jednak sprawny ." -Płyta uległa awarii w wyniku porażenia wyładowaniem elektrostatycznym, oczywiście nie bezpośrednio, dlatego też napięcia tykają wszędzie prócz na płycie. Stąd mniemam(nie wiem czy słusznie), że reszta zespołów jest sprawna ;) Może być Gigabyte 970A-UD3?albo Asrock 970M Pro3Jest jakaś różnica między Asrock A780gxh 128m a GIGABYTE MA790X-DS4? Edytowane 23 Października 2015 przez witacore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Tak chodzi tu o odblokowanie x4, nie wiem ile ma to wspólnego z kręceniem - jak sama nazwa wskazuje - nic bo jedno jest różne od drugiego http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/2__4,_czyli_wszystko_o_odblokowywaniu_procesorow_AMD-2959.html ina purepc też coś było ale nie mogę ogarnąć - toć to już zamierzchłe czasy [miałem phenoma x2 co się odblokowałna x4. ale miałem też atlona x3 co się niedał] ja bym kupił używkę - szkoda kasy na nową Edytowane 23 Października 2015 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Kup taki zestaw http://allegro.pl/plyta-procesor-core-i5-2320-4x-3-3-s1155-acer-i5738549171.html Zapomnij o podkręcaniu i odblokowywaniu bo myląc podstawowe pojęcia nie jesteś skazany na sukces na tym polu. Ciesz się wydajnością, znacznie wyższą niż możesz wyszarpać z Phenoma II x4 4GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...