Gość Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2015 Dzień dobry. Mam taki zestaw PROCESOR: AMD A6-6400k Socket FM2 Box (KARTA ZINTEGROWANA Radeon HD 8470D) RAM: Goodram DDR3 4GB 1866 MHz Play Blue CL9 PŁYTA GŁÓWNA: MSI A78M-E45 AMD A78M Socket FM2+ BOX ZASILACZ: Corsair VS Series ver.2 350W http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzien_2014?page=0,2 I jest problem z temperaturą CPU, ponieważ nawet przy samym przeglądaniu stron temperatura dochodzi do PONAD 70 stopni! Przeczyściłem powietrzem, wymieniłem pastę na CPU, a temperatura praktycznie bez zmian, jedyna różnica, to po wymianie pasty już nie ma aż takiego pokazu slajdów przy oglądaniu filmów przez flash... Nie wiem co z tym zrobić, jak nawet po wymianie pasty nie ma praktycznie różnicy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2015 Może nałożyłeś za dużo pasty albo radiator ma kiepski docisk . Ew. wentylator ledwo chodzi , co w nowym zestawie nie powinno się dziać . Sprawdź palcem temperaturę radiatora . Możesz też położyć na chwilę kompa "na boku" , jak spadnie temperatura CPU to prawdopodbnie radiator ma za słaby docisk do procka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2015 zobacz manager zadań, sprawdź też na trybie awaryjnym, być może jakiś progs powoduje prace na 100% tak było od początku ? uszkodzony czujnik ? radiator gorący ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Może nałożyłeś za dużo pasty albo radiator ma kiepski docisk . Ew. wentylator ledwo chodzi , co w nowym zestawie nie powinno się dziać . Sprawdź palcem temperaturę radiatora . Możesz też położyć na chwilę kompa "na boku" , jak spadnie temperatura CPU to prawdopodbnie radiator ma za słaby docisk do procka . zobacz manager zadań, sprawdź też na trybie awaryjnym, być może jakiś progs powoduje prace na 100% tak było od początku ? uszkodzony czujnik ? radiator gorący ? Nic nie obciąża procka normalnie. Po włączeniu kompa temperatura okolice 45+. Wydaje mi się, że pasta dobrze nałożona. Nie zbyt gruba warsta, oraz starałem się ładnie ją po całym procku rozprowadzić. Radiator jest ciepły - nie parzy, można trzymać na nim palec. Komp na boku położny żadna różnica. Zdjęcie obudowy dało 2 stopnie mniej... Prędkość wentylatora to okolice 1775 RPM, gdy temp procka osiąga ponad 75 stopni. Edytowane 23 Października 2015 przez MooMun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Procesor ma 70stC to i radiator tyle mieć powinien (no może trochu mniej bo dyma na niego wentyl)- palca byś poparzył. Jeśli więc jest letni- coś nie teges na styku CPU-radiator. ALBO: Może BOX nie wyrabia- proc ma zintegrowaną grafę i może nie daje rady przy dużym obciążeniu CPU + GPU (choć co to za obciążenie- flash)- zależy jeszcze jaki masz radiator- ten wysoki z hitpajpami czy niski aluminiowy bez? Na oba dmucha popierdułka chyba 60x60 która i tak jest IMO pomyłeczką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Procesor ma 70stC to i radiator tyle mieć powinien (no może trochu mniej bo dyma na niego wentyl)- palca byś poparzył. Jeśli więc jest letni- coś nie teges na styku CPU-radiator. ALBO: Może BOX nie wyrabia- proc ma zintegrowaną grafę i może nie daje rady przy dużym obciążeniu CPU + GPU (choć co to za obciążenie- flash)- zależy jeszcze jaki masz radiator- ten wysoki z hitpajpami czy niski aluminiowy bez? Na oba dmucha popierdułka chyba 60x60 która i tak jest IMO pomyłeczką. A jak sprawdzić co może być nie teges na styku CPU-radiator? BOX własnie daje z prędkością około 1775 RPM, chyba trochę za słabo? Na innym komputerze gdzie jest i5, to wentyl skacze do ponad 3500 RPM jak jest pod "obciążeniem". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Tak odświeżę... :) Dzisiaj miałem czasu trochę na posiedzenie przy kompie, to w biosie zauważyłem, że w ustawieniach OC czy coś takiego jest, że minimalna temperatura to bodajże 40* a maksymalna 70*, ALE... Według programu Speccy, CPU potrafił osiągać temperaturę nawet 90* podczas lekkiego obciążenia. I mam takie pytanie głupie (na podzespołach,a co dopiero ich podłączeniu nie wiem kompletnie nic) Czy MOŻLIWE jest, że coś zostało źle podłączone? Jakiś cosiek od regulacji prędkości wentylatora, czy nawet od pomiaru temperatur? Bo w sumie z tego co widziałem jeszcze w BIOSie było też coś jak MINIMALNA i MAKSYMALNA prędkosć wentylatora, a własnie wentyl kręci się maksymalnie właśnie do tych 1800~ rpm, czyli MINIMALNA prędkość ustawiona w BIOSIE. Tak akby po prostu był zablokowany na tej prędkości i nie mógł pójść dalej niż minimalna prędkość, mimo tego, że maksymalna jest ustawiona chyba na 80%. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez MooMun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...