Skocz do zawartości
DarkSoul88

PC dla starszych ludzi [1500zł]+ monitor i peryferia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składam komputer dla znajomego od rodziców. Jak w tytule, potrzeba mi czegoś do przeglądania internetu i oglądania filmów, żadnych gier. Opierając się o zestawy na pure pc udało mi się złożyć coś takiego

•     Asus H81M-K s.1150.                                                                   169,00
  •     GEIL DDR3 4GB 1600MHZ EVO LAGGERA CL9                         99,00
  •     Transcend SSD370 128GB, 2.5'' SSD, SATA3, TS128GSS         209,00
  •     MONITOR BENQ LED 21,5" GW2270                                          489,00
  •     Intel Pentium G3250 3,2 GHz 3MB cache s. 1150 Box                 229,00
  •     SilentiumPC Brutus S20 (BT-S20) Pure Black.                              87,90
  •     Aerocool PGS VP-450 OEM 450W                                               135,00
  •     A4TECH 7100N RF nano V-TRACK 2.4G.                                    75,00
  •  
  • Razem                                                                                              1492 zł

Czy wszystko będzie ze sobą grać? Czy można wziąć coś tańszego i lepszego? Czy monitor w cenie do 500 zł może być? Wszystkie części muszą być nowe bo to nie dla mnie, to też na używki nawet nie patrze.

Dziękuje za ewentualną pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez DarkSoul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz dałbym taki http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/

a monitor lepszy na ips dużo mniej meczący wzrok i większy dla starszych ludzi szczególnie ważne http://www.morele.net/monitor-lg-23mp47hq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-730022/. Może wyjdzie parę groszy drożej ale na prawdę warto wziąć ten lepszy monitor. SSD dobry wybór nic im nie będzie zamulało a kiedyś w przyszłości jakby brakło miejsca można dokupić tani zewnętrzny hdd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Zasilacz wybrałem ten ponieważ tego co ty podajesz nie mają w sklepie proline, a jest tam o wiele taniej wszystko niz na morelach. Co do monitora to słuszna uwaga choć wydawało mi się że ten tez ma matryce IPS:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/monitor-benq-gw2270h-9h-le6la-tbe-779664/

to nie żadna TN'ka

monitor jest na amva - też bedzie dobry - skoro starsi to może lepiej coś z większym ekranem? 

ceny posprawdzaj w różnych sklepach - bo morele nieźle miesza z nimi

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie pisał, że to TNka. Wiem, że ten Benq ma amva tyle, że ten monitor dość mocno świeci po oczach nawet na minimalnej jasności więc go nie polecam, no i kolorki ma cienkie, ale głównie chodzi o świecenie. Do tego za nie wiele więcej można mieć większy monitor. Na 21.5" literki będą małe szczególnie dla starszych ludzi może być to już problem.

Edytowane przez lukadev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają ale obok jest taki cudny napis "brak towaru":]

Sprawdzałem to wszystko na morele, roznica w cenie pare złotych a proline mam 100m od domu, zawsze jakby cos sie spsuło to moge odnieśc a nie bawic sie w wysyłkę.

Edytowane przez DarkSoul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentiuma można spokojnie wymienić na celerona.

I nie sądzę, żeby starszym ludziom (wychowanym na czarno-białych kineskopach) zrobił różnicę monitor z lepszymi czy gorszymi kolorami - tn bym nie brał ale va będzie ok, no i wielkość na pewno im większa tym lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi