PatrykT Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2015 Witam w kolejnym workologu Tak się potoczyło wszystko, że wszedłem w posiadanie budy SilverStone TJ-07. Pamiętam jak pierwszy raz ją zobaczyłem na internetach, postanowiłem że kiedyś będę jedną miał. I tak o to los chciał że Duniek miał w swoich zbiorach jedną sztukę w super stanie w bardzo dobrych pieniądach. Także bez większego zastanowienia buda już była u mnie :) Co by nie zanudzać przejdę od razu do konkretów, jako że tejotka była w klasycznym układzie, wykonany został inverted mod, na tę chwilę przy użycia oryginalnych elementów, ale kto wie może w przyszłości pokuszę się o customową mobo tray, tylny panel czy mid plate Plan działania wygląda następująco -wykonać okno w prawym panelu, na okno z lewego panelu jeszcze nie mam pomysłu (może je zostawię co by mieć motywację nad popracowanie nad ciemną stroną :D) -midplate z lustrem -okno w dachu z logiem projektu -podświetlony cover na bok zatoki 5:25 z logiem -pomalowanie proszkowo srebrnych elementów na czarno -ogarnięcie układu na rurkach Zdjęć obudowy w całości na tę chwilę nie wrzucam, bo jakoś nie zrobiłem pozatym każdy wie jak wygląda tj-07 w oryginale Pytanie czemu projekt nazywa sie "fusion", a no dzięki temu małemu rezikowi, który będzie zamontowany na topie przed lustrem. Dzięki jego budowie efekt jaki daje wpływający płyn jest genialny :D Niestety rez ma jeden minus : gwinty 1/8", w układzie "na brudno" nie będzie wpięty w układ gdyż jeszcze nie mam adapterów pod gwinty 1/4" Na pierwszy ogień poszło przygotowanie mocować chłodnic w piwnicy. Układ będzie oparty na dwóch chłodnicach: 480 oraz 360 Pierwsze przymiarki, 480 pasuję idealnie 360 też bardzo szybko się zadomowiła :) System opróżniana układu 360 uzbrojona w eloop-u 480 również dostała eloop-y Jako że w piwnicy na dobre rozgościły się chłodnice, trzeba było gdzieś umiejscowić zasilacz. I tak trafił on do zatok, rozmiarami tak się zgrało że zasilacz wchodzi idealnie na styk do zatok. Po skręceniu ciasniej połówek zatok zasilacz siedzi sztywno i nie ma szans się ruszyć Jako, że piwnica została ogarnięta przyszła pora na komorę główną Układ "na brudno" Na razie to tyle, jak ktoś ma jakieś pytania, sugestje itp to proszę się nie krępować i pisać śmiało :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 Kolejny Temjin z chłodnicą w piwnicy - to już klasyk. ;) Pokaż też czasem zdjęcia ogółu, lepiej wtedy ocenić, niż przy zbliżeniach na szczegóły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 Klasyka a jak :D Nie wyobrażam sobie mieć "tejotki" i nie władować chłodnic do piwnicy . Foty ogółu będą jak skończę układ " na brudno". w tej chwili nie ma nic więcej prócz tego co jest na zdjęciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 Mały update, poprawione przez Eldera moje nieudolnie wykonane covery w corelu %-) (chwała mu za to ). W środę robię sobie wycieczkę i odbieram covery 8-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Trochę się działo w projekcie : Życie zweryfikowało, a dokładnie wymogi techniczne. I żeby to miało ręce i nogi oraz jakoś wyglądało to w finalnej wersji wygląda to tak: Foty z wycieczki do ElderLab-u Na ostatnim zdjęciu można zauważyć rez od AC, miałbyć on główną "atrakcją" projektu, lecz niestety powodował on zbyt wiele problemów. W związku z tym zmuszony byłem do rezygnacji z niego W między czasie wymieniłem aquaero 5 pro na aquaero 6xt. 6 lepiej się komponuję i tylko tym była podyktowana zmiana :P Tak wyglądał układ w między czasie gdy czekałem na resztę filportów od Skeeper-a No i najnowsza porcja fotek Dotarły do mnie takie male cuda :) 3x Dwa korki docelowo wylądują na bloku gpu Trzeci korek jest zwięczeniem rez-a Również się zebrałem i zrobiłem otwór w midplate na drugi przepust dzięki czemu rez już nie trzyma się na trytyki tylko ładnie stoi w środku :P Dodatkowo poprawiłem łącznik w bloku gpu i zmieniłem oryginalne korki na dzieła Skeeper-a. Po świętach mam wolne także zabieram się za wycięcie przepustów, okna w panelu bocznym oraz za skończenie porządnego mocowania zasilacza. Zamówione zostały również nowy front cover oraz cover na top z napisami 3D. Mam nadzieje, że Elder będzie miał chwilę czasu i uda mu się wysłać je przed świętami :) Dalej szukam jakiegoś pomysłu na układ, zdecydowałem że rurek nie będę odkładał i zaraz po nowym roku wjadą. Także może ktoś ma pomysł jakby tu je pogiąć aby było ciekawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2015 Pomalowałbyś budę w środku, ponieważ ten srebrny tak sobie pasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 obudowa będzie pomalowana na samym końcu jak już wszystko będzie wymierzone i wycięte. Zresztą jest o tym w opisie tylko wystarczy przeczytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Cacko. Zdradź koszt przewidywany budy z kompletnym LC, ciekaw jestem o jakiej kwocie mówimy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Wiesz co, do tej pory tego nawet nie podliczalem. Jak teraz usiadłem i podliczyłem to wyszła ładna sumka na trochę ponad 3 tysiące :shock: :shock: :shock: Także za hardware nawet nie chce wiedzieć ile mnie w sumie to wyszło :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2015 Przeztan robic "artystyczne" fotki, bo nic z nich nie widac. Jedynie te z boku obudowy ukazuje wyglad ukladu. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2015 Na fotkach widać dokładnie tyle ile chciałem pokazać. Zresztą jest to jedyne miejsce gdzie ludzie narzekają na foty, a worki prowadzenia na kilku forach. Także wybaczcie ale dla "garstki" ludzi nie będę zmienial koncepcji a w szczególności robił specjalnych "nie artystycznych"/zdjęć. Wesołych świąt Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 No to lecim z małym updatem małe zamówionko u chińczyka 12x 12mm: i zestaw : Dodatkowo Sławek podesłał mi dwie takie fotki, kurier jutro powinien dostarczyć do mnie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 Czy miękkie rurki prowadzące ciecz to już na stałe, czy planujesz zmienić je na takie z twardego tworzywa, kiedy już wszystko finalnie będzie zmontowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Będą rurki akrylowe, co do finału to jeszcze daleko droga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Będą rurki akrylowe, co do finału to jeszcze daleko droga. Poza walorami estetycznymi to sztywne rurki mają jakieś przewagi nad giętkimi? Słyszałem, że PETG jest lepsze od akrylu. Jaka jest twoja opinia na ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Dokładnie to ja będę używał rurek pmma, opinii nie mam na razie żadnej gdyż będzie to mój pierwszy kontakt z rurkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tylko estetyczne, no może jeszcze brak ryzyka, że od temperatury zmięknie przewód i się zagnie, blokując całkowicie przepływ, ale to dotyczy tylko sytuacji, gdy masz bardzo długi odcinek takiego węża. A tak to węże są lepsze we wszystkim za wyjątkiem estetyki - mniej roboty, szczelniejsze, nie przenoszą żadnych drgań... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2015 To albo trzeba mieć jakiś shit z castoramy, albo nie mieć w obiegu chłodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Pierwsze przymiarki top-u Ostatnio młody ogarnął mi wizualizacje jak to sobie wymyśliłem zrobienie rurek I druga opcja Edytowane 3 Stycznia 2016 przez PatrykT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 To albo trzeba mieć jakiś shit z castoramy, albo nie mieć w obiegu chłodnicy. No taki śmieć z marketu - tygon... Miałem wyjęty z obiegu CPU i użyłem więc długiego odcinka węża, by go nie ciąć (nie chciałem kupować potem nowego, jak już blok na procka przyjdzie i trzeba będzie go przyłączyć). Problem w tym, że w jednym miejscu wąż się zagiął (przy grafice, gdzie podgrzał go backplate i zatamował prawie w ogóle przepływ. Fullcover tak się rozgrzał od tego, że aż się wąż zdeformował przy złączce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SambaVerde Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ta wersja z mniej pokręconą rurką przy GPU nie będzie lepsza? Mniej oporów dla płynu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Póki rurka/wąż nie jest załamana to nie ma znaczenia jej kształt, to nie złączka kątowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zależy od jej kąta gięcia. Jak odpowiednio łagodnie je wyprofilujesz, to można zakręcać do woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2016 Nic tak nie motywuje do działania jak kłótnia z kobietą :E Jako że miałem pół dnia wolne postanowiłem podziałać przy budzie. Na pierwszy ogień poszedł zasilać, który to sobie leżał bezwładnie w zatokach. Z oryginalnej zaślepki piwnicy wyciąłem jeden uchwyt na zasilacz Przymiarki, wymierzone i wyrysowane linie do wycięcia zbętnego kawałka midplate Cięcie nie jest idealne, z racji że nie chciało mi się rozbierać kompa i wyciągać mid plate. Będzie to dopracowane jak buda będzie rozebrana do malowania No i zasilacz w końcu na swoim miejscu. Jako że wkręciłem się w robotę to za poszedłem za ciosem i ogarnąłem front. Musze tam zainstalować aluminiowy profil pod taśmy led, ale to dopiero jak rozbiorę obudowę. Wymieniłem też taśmy led, stare były w sylikonowej uszczelce która od temperatury zżółkła co przekładało się na kijowe oświetlenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 ładnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 ładnie to będzie na koniec , jak już wszystko będzie ogarnięte :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 Robota idzie... Zazdroszczę klocków ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykT Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 Sporo czasu minęło gdzie nic nie publikowałem, ale nie znaczy że projekt umarł :P W między czasie wyszła krzywa akcja z blokiem heat killera 4, który po 2 pękł Po tym postanowiłem odkurzyć swojego starego supremacy evo, z którym miałem niezłe przeboje swojego czasu. Który dziwnym trafem się naprawił oO i wyniki Chłodnice zostały dopasowane do projektu, mimo że po założeniu panelu bocznego ich nie widać to zdecydowałem się na ich pomalowanie Midplate z lusterkiem Jak już wszystkie elementy były przygotowane, trafiły do lakierowania proszkowego Kolejnym etapem było gięcie rurek Pierwsze testy szczelności Docelowo do ukłądu trafiła aurora 2 red Do układu zawitało sli z 980 Po czasie układ ewoluował, wyleciała aurora na rzecz czystego płynu oraz zostało zmienione połączenia kart graficznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 No teraz to jest SI!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...