Henry131 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów :) Opisuję problem. Przedmiotem zagadki są dwa zestawy komputerowe, świeżo złożone. Zestaw nr 1: Gygabite H81M-P33 Radeon r9 270x 2GB Ram Crucial 2x4GB HDD 1TB WD Blue Zasilacz Corsair v450 Intel i3 4170 3.7Ghz Zestaw nr 2: Gygabite GA-B85N Asus GTX950 2GB mini Ram Crucial 1x8GB HDD 1TB WD Blue Zasilacz Corsair v450 Intel i3 4170 3.7Ghz Różnice w zestawach pogrubione. Metodologia ta sama. Montaż sprzętu, instalacja sterowników do płyty głownej, następnie instalacja sterowników do procka+karta zintegrowana Intel HD4400. Po tym wszystkim instalacja sterowników do kart graficznych. Zestaw1 z Radeonem śmiga aż miło. Zestaw 2 nie. Objawy: -brak możliwości włączenia Aero, -błąd przy próbie wykonania oceny wydajności, -Zapomniałem dodać o tym że po włączeniu wyświetla się komunikat/błąd odnośnie Menedżera sesji menedźera okien pulpitu. Mam podłączony monitor przez HDMI do karty graficznej. Po wyjęciu karty graficznej (gtx950), i podłączeniu monitora do płyty głównej przez DVI, karta zintegrowana śmiga (aero też i ocena wydajności). Mówię sobie: zwalona karta, idzie na reklamację! Ale skusiłem się i włorzyłem ją do Zestawu 1. Zainstalowałem sterowniki od nvidi (cały czas te same sterowniki, najnowsze). No i niespodzianka, wszystko działa!!! Mało tego, z zestawu 1 przełożyłem kartę Radeona do zestawu 2, zainstalowałem sterowniki Catalyst (najnowsze) i też wszystko śmiga. Ździwko co??? Pytanie: gdzie leży problem? dlaczego zestaw nr 2 nie działa poprawnie? Mimo instalacji tych samych sterowników. Bardzo proszę o pomoc :) konia z rzędem temu, kto mi pomoże :D uprzedzam, że nie satysfakcjonuje mnie zamiana kart graficznych w zestawach. Pozdrawiam!!! i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi. Edytowane 29 Października 2015 przez Henry131 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Zasilanie do gtxa podłączone? Wyprostuj numeracje zestawów, bo się trochę pogubiłeś. Zaktualizuj bios płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 (edytowane) Dzięki, poprawiłem. Bios zaktualizowałem. Zasilanie oczywiście podłączone. 1x6pin, do radeona 2x6pin. Ogólnie bez zmian po aktualizacji biosu. Zapomniałem dodać o tym że po włączeniu wyświetla się komunikat/błąd odnośnie Menedżera sesji menedźera okien pulpitu. Edytowane 29 Października 2015 przez Henry131 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Jedyne co przychodzi mi do głowy, to pogięty pin / piny w podstawce cpu. Może to skutkować tym, że 270x działa np. w trybie pci-e 2.0 x4 a GTX próbuje wymusić pci-e 3.0 x16 i się wywala na tym. Sprawdź podstawkę procesora. Sprawdź czy R9 270x działa w trybie pci-e 3.0 x16. Informację tę odczytasz w GPU-Z i CPU-Z, zakładka mainboard. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Idąc tym samym tropem może też być walnięty slot PCIex. Kiedyś miałem przypadek, że karta działała w porządku, a po instalacji nowych sterowników zaczęła walić artefaktami. Powrót do starych sterów rozwiązywał problem. Ostatecznie wykryłem fizyczne uszkodzenie slotu i mobo poszła na wymianę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Mnie zastanawia dlaczego w ogóle w menedżerze urządzeń wyświetla ci integrę intela. Jeśli monitor jest podpięty do dedykowanej karty, a w BIOS jest ustawione by startować najpierw kartę w slocie PCIe to tylko ta karta powinna być widoczna. Taptaptap Mlais M52 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Mnie zastanawia dlaczego w ogóle w menedżerze urządzeń wyświetla ci integrę intela. Jeśli monitor jest podpięty do dedykowanej karty, a w BIOS jest ustawione by startować najpierw kartę w slocie PCIe to tylko ta karta powinna być widoczna. Taptaptap Mlais M52 To też właśnie zuważyłem. W przypadku radeona działa poprawnie i w manadżerze wyświetla się tylko radeon. W przypadku gtx wyświetla się gtx i zintegrowana HD4400. Idąc tym samym tropem może też być walnięty slot PCIex. Kiedyś miałem przypadek, że karta działała w porządku, a po instalacji nowych sterowników zaczęła walić artefaktami. Powrót do starych sterów rozwiązywał problem. Ostatecznie wykryłem fizyczne uszkodzenie slotu i mobo poszła na wymianę. W ogóle idąc wszystkimi tropami obstawiałbym płytę główną. Ale sytuacja jest przedziwna. Jeszcze sprawdzę co radzi Klaus, czy piny nie są pokrzywione i jak się wyświetla w systemie jedna i druga karta. I jeszcze jedna sprawa, której niedoprecyzowałem. Po wyjęciu karty gtx z zestawu 2, wszystko działa dobrze na samym zintegrowanym układzie HD4400. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to pogięty pin / piny w podstawce cpu. Może to skutkować tym, że 270x działa np. w trybie pci-e 2.0 x4 a GTX próbuje wymusić pci-e 3.0 x16 i się wywala na tym. Sprawdź podstawkę procesora. Sprawdź czy R9 270x działa w trybie pci-e 3.0 x16. Informację tę odczytasz w GPU-Z i CPU-Z, zakładka mainboard. Jeśli wszystko działa dobrze po całkowitym wyjęciu karty gtx, na samym zintegrowanym ukladzie HD4400, czy w takim razie powyższa rada ma zastosowanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Jeśli wszystko działa dobrze po całkowitym wyjęciu karty gtx, na samym zintegrowanym ukladzie HD4400, czy w takim razie powyższa rada ma zastosowanie? Tak, jak najbardziej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 po co instalujesz sterowniki do zintegrowanej grafy jak masz oddzielną? [nie możesz jej w biosie wyłaczyć?] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 po co instalujesz sterowniki do zintegrowanej grafy jak masz oddzielną? [nie możesz jej w biosie wyłaczyć?] a w czym to ma przeszkadzać? Zawsze tak robię i nigdy nie ma problemu z tym. Nie chodzi przecież o to żeby samemu to wyłączać, tylko to powinno działać z automatu. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to pogięty pin / piny w podstawce cpu. Może to skutkować tym, że 270x działa np. w trybie pci-e 2.0 x4 a GTX próbuje wymusić pci-e 3.0 x16 i się wywala na tym. A tutaj gtx950: I tak jak kolega Tesel zaproponował, wyłączyłem karte zintegrowaną w biosie. Nadal to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 R9 pracuje na pci-e x19 1.1. Teraz pytanie, czy pod obciążeniem wskakuje 2.0 lub 3.0. Nie wiem jednak jak to sprawdzić. Piny pod cpu sprawdzałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 Uruchamiam na gtx960 gpu-z, jest v1.1: uruchamiam render test i na chwilę pojawia się v3.0: Karta w sumie jest świerzą produkcją, czy może być tak że sterowniki póki co nie działają dobrze z moją płytą główną? Piny od CPU zaraz sprawdzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Ten objaw z wersją szyny jest akurat normalny (przeczytaj uwagi render testu), więc nie tu leży problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Tak wiem, to była odpowiedź na pytanie Klausa czy wersja szyny zmienia się pod obciążeniem. A render test nie dochodzi do końca, okno robi się nie aktywne i tyle. Nawet po kilku minutach jak wejdę w zakładkę zasobów to widać po wykresie jak by na 6-8 sekund zwiekszał wydajność a później odpuszczał. Edytowane 30 Października 2015 przez Henry131 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Jeżeli nie rozwiązałeś problemu, to rozwiązaniem jest instalacja sterowników nvidii, które nie są zarażone "usprawnieniem obsługi windowsa 10" Ja zdowngradowałem do ostatnich dobrze mi znanych - 353.30 Dlaczego na jednym Ci działa z tymi sterownikami a na drugim nie - nie mam pojęcia. Jak zainstalowałeś sterowniki od HD4400 mając podłączoną zwykłą kartę - również nie mam pojęcia, bo jeżeli karta jest włożona to zintegrowana nie powinna być wykrywana a co za tym idzie - nie da się zainstalować sterowników. Edytowane 30 Października 2015 przez Kamil_NN 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Nie powinna być wykrywana? Bez przesady, o dual graphics nie słyszałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2015 Może oddaj tę drugą płytę na reklamacje? Najprawdopodobniej ona jest wszystkiemu winna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry131 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2015 Witam powtórnie!! Problem solved :banana: W końcu obudziłem się i trochę pomyślałem, nawet nie bolało. Wszystkiemu winny był windows, wgrałem mu Service Pack 1, którego wcześniej nie miałem i wszystkie bolączki ustąpiły. aero działa, ocena wydajności, nie wyskakuje żaden błąd menadźera okien i 3Dmark hula :wink2: Wpierw zasugerowałem się postem Kamil_NN o windowsie 10, pomyślałem że najpierw wgram SP1 i zobaczymy co się stanie. Yupi :banana: :banana: Dziękuję wszystkim za pomoc i różnego rodzaju podpowiedzi. Temat do zamknięcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...