Skocz do zawartości
roth

Obraz win xp i me

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zrobic obraz systemu zebym mogl wrazie problemow przywrocic stan po instalce windy? (nie chodzi mi o obraz partycji bo nie chce tracic wszystkich uzbieranych danych tylko przywrocic sam katalog windowsa/program files do stanu zaraz po instalacji) Programy typu ghost robia tylko obraz partycji albo calego dysku. No i zeby sie to miescilo na cd i plyta byla bootowalna(automat po wlaczeniu plitki wszystko instaluje) . Jest cos takiego? Jak tak to jak sie nazywa i czy ktos sie tu tym bawil i ma jakies uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak: instaluje win xp na czysta partycje. mam swierzy system. i chce zrobic jego obraz. Jak juz bedzie mi mulil i cos sie skaszani zeby szybko przywrocic go do tej postaci jak po instalce. Teraz tak: robie obraz ghostem. mija np pol roku od instalacji i chce przywrocic system. W tym czasie zassalem duzo rzeczy i np zapelnilem 80 gb danych. tera robie ghostem i mam to co na poczatku. System i pusty dysk. 80 giga idzie sie j ebac. A mi chodzi o program ktory by zarchiwizowal tylko katalog windowsa i program files. Cos jak rar albo zip(ale one nie kopiuja dlugich nazw pod dosem) zebym ucial stary katalog windowsa i odpalil dosa np rozpakowalo nowy ze stanu zaraz po instalce. proste?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez przeczytaj moj FAQ na temat zastosowania Ghosta...

i zwroc uwage na proponowany podzial dysku.

Moze to powinno pomoc ci w rozwiazaniu problemu... bo jak dla mnie: rozwiazanie rewelacyjne...

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35828

PS. Po tym co napisales, wnosze ze masz na 80GB dysku tylko jedna partycje? Wiec jak zrobiles obraz ghosta majac jedna parycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety inaczej tego nie zrobisz. Płyta CD z Win XP ma 502 MB i duża część systemu jest spakowana. Po rozpakowaniu i zrobieniu update (poprawki + SP1) katalog Windows ma już 1GB, także żaden program nie wpasuje tego do CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglbys uzyc ghosta - majac drugi system operacyjny :-)

kasujesz wtedy katalog windows i porgram files i Ghost Explorerem odtwazasz tylko te dwa katalogi.

no ale musialbys miec dwie partycje albo drugi dysk z systemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi